Konya’yı afet ve musibetlere karşı Kur’an’la zırhladılar

Konya’yı doğal afetlerden korumak için Kapu Caminin eski imamlarından Postalcızade Hacı Rahim Efendi tarafından başlatılan Muhafaza Hatmi yıllar sonra yeniden yapıldı. Otobüslere ve araçlara binen hafızlar, şehri çevreleyen yolları kullanarak kentin dört bir tarafında Kur’an okudu, dualar etti.
Konya’yı afet ve musibetlere karşı Kur’an’la zırhladılar

Balkanlarda ve Türki Cumhuriyetlerde başta olmak üzere tarihimizde de çokça görülen Muhafaza Hatmi Konya’da da yapıldı. Şehirleri bela, musibet ve afetlerden korumak için başta Bosna Hersek başta olmak üzere Balkanlarda ve Osmanlı döneminde farklı şehirlerde uygulanan ‘Şehri Kur’an’la Zırhlama’ geleneği Konya İl Müftülüğü tarafından hayata geçirildi. Otobüslere ve araçlara binen hafızlar, şehri çevreleyen yolları kullanarak kentin dört bir tarafında Kur’an okudu, dualar etti.

konyayi-afet-ve-musibetlere-karsi-kuranla-zirhladilar-1-001.jpeg

POSTALCIZADE HACI RAHİM EFENDİ KAPU CAMİİ’NDE ‘ZIRHLAMA DUASI’ YAPARDI

Geleneğimizde, şehrin afetlerden, düşman istilasından ve her türlü felaketten korunması için gerçekleştirilen hatim ve dua uygulaması, küçük yerleşim yerlerinde ise arsa, tarla çevirme isimleriyle de anılıyor.

konyayi-afet-ve-musibetlere-karsi-kuranla-zirhladilar-5-001.jpeg

Anadolu’da ve Balkanlar’da pek çok Müslüman, kendi arazisini okuyup, her türlü belaya karşı manevi bir sigortalama yapıyor. Konya’da bunun bilinen ilk örneklerinden birini ise Kapu Camii’nin eski imamlarından Postalcızade Hacı Rahim Efendi ortaya koymuştur. Postalcızade Hacı Rahim Efendi’nin, Üç Aylar girdiğinde sabah namazından Cuma namazına kadar hatim okuduğu ve şehrin korunması için dua ettiği rivayet edilir. Farklı şehirlerde de bu gibi örnekleri görmek mümkün.

konyayi-afet-ve-musibetlere-karsi-kuranla-zirhladilar-2-001.jpeg

HATİM DUASI İLK TERAVİH NAMAZINDAN ÖNCE YAPILACAK

Balkanlarda ve Türki Cumhuriyetlerde de yapılan ‘Muhafaza Hatmi’nin bir benzerini uygulamaya alan Konya İl Müftülüğü, hafızlıklarını yeni bitirmiş, 13-14 yaşlarında olan gençlerin gerçekleştirdiği Hatmi Şerif programını tamamlandı. İndirilen hatimlerin duasının ise ilk teravih namazında yapılması planlanıyor.

konyayi-afet-ve-musibetlere-karsi-kuranla-zirhladilar-3-001.jpeg

konyayi-afet-ve-musibetlere-karsi-kuranla-zirhladilar-4.jpeg