Konya’yı bekleyen tehlike: Susuzluk

Konya’yı bekleyen tehlike susuzluğa karşı, Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Nas, Konya’da kaynaktan musluğa kadar su yönetimi ve su güvenliği için yönetim planı yapılması gerektiğini söyledi.

Konya’yı bekleyen tehlike: Susuzluk

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre ve Tabiat Varlıkları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Nas’ın, geçmiş tarihlerde önerdiği ve bunun için gerekli çalışmalar yaptığı  ‘arıtılmış atık suyun tarımsal sulamada kullanılması’ projesi hayata geçiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yaptığı konuşmasında günlük 315 bin metreküp suyun arıtılarak tarımsal sulamada yeniden kullanılacağını açıklamıştı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de dün yaptığı açıklamada, “İklim değişikliği ile ilgili yaptığımız projeksiyonlara göre, Fırat, Dicle ve Konya havzalarında su önümüzdeki 80 yılda yetmemeye başlayacak” ifadelerini kullandı.

thumbs-b-c-9a05cdd3d9794d0c932a88e73665d28f.jpg

‘TARIMSAL SULAMA İHTİYACI ÇOK FAZLA’

Konya’da tarımsal sulama ihtiyacının çok fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bilgehan Nas, “Ana tahliye kanalı etrafındaki bazı mahalleler Konya atıksu arıtma tesisi çıkış suları ile sulama yapıyor. Bu sulamanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili mevzuatlarına uygun su kalitesi ile yapılmasını sağlayacak bir proje Konya Kapalı Havzasında önemli bir adım olacak. Ülkemizdeki diğer evsel atıksu arıtma tesislerine örnek olabilecektir” dedi.

bnas-foto.jpg

‘ATIKSU YÖNETİMİNE YÖN VERİYORUZ’

Bilgehan Nas, “Konya Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürüttükleri projelerle atık su yönetimine yön verdiklerinin altını çizdi. Nas konuşmasına şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi arasında imzalanan protokoller ile 2016 yılında, ülke genelindeki Evsel/Kentsel Atıksu Arıtma Tesislerinin Mevcut Durumunun Tespiti,  Revizyon İhtiyacının Belirlenmesi Projesi (TÜRAAT), 2018 yılında, Arıtılmış Atıksuların Yeniden Kullanımı Projesi ve 2020 yılında, Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin eğitim ve sertifika programlarının araştırılması ve ülkemize özgü modelin geliştirilmesi adına projelerinin koordinatörlüğünü yürütmekteyim.  Tamamlanan bu projeler ile ülkemizde atıksu yönetimine yön veren sonuçlar elde edildi. Dünya’da artık atıksu arıtma tesisleri, enerji tüketen tesisler yerine enerji nötr veya enerji pozitif tesisler olarak projelendiriliyor, bu tesisleri artık atıksu arıtma tesisi yerine ‘Su, Hammadde ve Enerji Üretim Merkezi’ olarak adlandırmalıyız” dedi.

evsel-atik-su-med.jpg

‘KONYA SU ÜRETİM MERKEZİ DE OLMALI’

Konya Atıksu Arıtma Tesisinin bir enerji üretim tesisi olduğunun bilgisini veren Nas, “ Konya atık su arıtma tesisi aynı zamanda su üretim merkezi de olmalı.  Konya Atıksu Arıtma tesisi de arıtma çamurlarından ürettiği biyogazdan elektrik enerjisi üretmekte, bu yönü ile bir enerji üretim tesisidir. Arıtılmış atıksuları ileri arıtma teknolojileri ile bir kademe daha arıtarak Aslım mevkiindeki kentsel yeşil alanların sulanmasında kullanmaktadır. Bu yönü ile de bir su üretim tesisi olarak çalışmaktadır. Mor Şebeke olarak adlandırdığımız bu sistemin ilk fizibilite çalışmalarına KOSKİ ile birlikte 2007 yılında başlamıştık, 2010 yılında pilot tesis çalışmalarını, 2011 yılında 1. Etap uygulama projesini tamamladık. KOSKİ uygulama projesini hayata geçirdi ve 2012 yılından bu yana her yıl yaklaşık 3 milyon metrekare yeşil alanı geri kazanılmış su ile sulanıyor. Uzun yıllar içme suyu kalitesindeki yeraltı suyu ile sulanan yeşil alanlar 2012 yılından buyana geri kazılmış su ile sulanıyor. Bu proje 24 km yeni sulama şebekesi ile ülkemizde bu konuda yapılan öncü projedir” diye aktardı.

prof-dr-bilgehan-nas.jpg

KONYA İÇME VE KULLANMA SUYUNU NEREDEN ALIYOR?

Konya’nın su kaynakları hakkında bilgiler veren Bilgehan Nas, “Yıllar önce Konya’nın kent merkezinde KOSKİ tarafından işletilen 100’ün üzerinde içme suyu ve kullanma suyu kuyusu vardı. KOSKİ pompalar vasıtasıyla çektiği yer altı suyunu ve Altınapa Barajındaki yer üstü suyunu Akyokuş İçmesuyu Arıtma Tesisinde arıtarak vatandaşlarımıza iletirdi. Mavi tünel projesinin yapılmasıyla beraber Bağbaşı Barajı ve Altınapa Barajı iki önemli su kaynağımız oldu. Bağbaşı barajından temin edilen su Çumra’da bulunan Seçme İçme Suyu Arıtma Tesisinde arıtıldıktan sonra musluklarımıza kadar iletiliyor. Böylece, Konya uzun yıllar içme ve kullanma suyu temininde miktar ve kalite olarak önemli bir su kaynağına kavuşmuş oldu. Akyokuş ve Seçme İçme Suyu Arıtma Tesisleri ulusal ve uluslararası su kalitesi standartlarını sağlayacak ve halka güvenli su teminini sağlayacak teknolojileri içermektedir” şeklinde konuştu.

f44181a8-14a0-4dd4-b6b6-53b546e97d98.jpg

KONYA’DA KAYNAKTAN MUSLUĞA SU GÜVENLİĞİ!

Konya’da, kaynaktan musluğa kadar su yönetimi ve su güvenliği için yönetim planı yapılması gerektiğini de öneren Bilgehan Nas, “Suyu kaynaktan aldıktan sonra evlerimizdeki musluğa kadar olan yolculuğunun bilimsel ve teknik olarak ele alındığı su güvenliği yönetim planının yapılması gerekmektedir. Yönetim planı kapsamında; içme suyu kaynaklarının mevcut durumu, içme ve kullanma suyu kalite analizleri ile kirleticilerin ve kaynaklarının tespit edilmesi, Akyokuş ve Seçme İçme Suyu Arıtma Tesisleri’nin değerlendirilmesi, Kayıp-Kaçakların değerlendirilmesi, içme suyu sisteminin maliyeti ve KOSKİ idari kapasitesinin analizi, kaynaktan musluğa risklerin karakterize edilmesi ve acil durum eylem planı hazırlanmalıdır. Uzun yıllar sürdürülebilir içme ve kullanma suyu temin edebilmemiz adına kaynaktan musluğa su güvenliği çalışmasının Konya’da yapılmasını tavsiye ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ