Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Küçük ama etkili dokunuş!

Küçük ama etkili dokunuş!

Sevgili okurlar, Konya’nın en çok sıkıntısını çektiği ve bizim de belki de en çok dile getirdiğimiz sorun uzun zamandır trafik çilesi.
 
Günden güne artan araç sayısı ve nüfus artışının da etkisiyle çekilmez bir hal alan Konya trafiği için Konya Büyükşehir Belediyesi uzun zamandır çareler arıyordu. Yeni caddeleri, büyük alt yapı yatırımlarını hepimiz biliyoruz zaten.
 
Bu konuda atılan en değerli adımlardan birisi olan akıllı kavşak sistemleri projesi ise belki de pek çok kişinin bilmediği ama şehri rahatlatan ince dokunuşlardan biriydi.
 
Konya Büyükşehir Belediyesi, bir süredir, dünyaca ünlü bir firma ile ortaklaşa bir şekilde şehrin kavşaklarındaki trafik akışını akıllı zeka çözümleriyle rahatlatıyordu.
 
Trafik yoğunluğuna göre sinyalizasyon sağlanıyor. Yani uzun konvoyların oluştuğu yerlerde zaman yönetimi akıllı zeka ile düzenleniyordu.
 
Benzer uygulama, Konya’nın toplu ulaşımında da kullanılıyordu.
 
Türkiye'de ilk defa Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ödüllü uygulama "Toplu Taşıma Hat Yönetim Sistemi" ile veri ve yapay zeka teknolojileri kullanılarak Konyalıların toplu ulaşımda aldıkları hizmetin kalitesi artırılıyordu.
 
Yani Konya’nın ulaşımında, teknoloji dibine kadar kullanılıyordu…
 
Bu sebeple, “Türkiye’de en çağdaş ve teknolojik belediye Konya Büyükşehir Belediyesi’dir” desek, kimse itiraz edemez herhalde.
 
Her zaman dile getirdiğimiz gibi; Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’deki diğer belediyelere bu konularda hep öncü oluyor.
 
Biz de bununla hep övünüyoruz.
 
Fakat bu defa, Konya Büyükşehir Belediyesi, teknolojinin dibine kadar kullanıldığı bir hamle değil de ufak bir dokunuş yaparak şehrin trafiğini rahatlatacak büyük bir hamle yaptı.
 
Belh Kavşağında yapılan ufak dokunuştan bahsediyorum!
 
Sevgili okurlarım, maalesef Konyalılar olarak trafik kültüründe ne kadar kötü olduğumuzu hatırlatmak durumundayım. Dönel kavşakta geçiş önceliği konusunda kafamız hep karışıktı. Çok kaza yapıyorduk, trafikte gereksiz bir tıkanıklık oluşturuyorduk.
 
Başkan Uğur İbrahim Altay da bunu görmüş olacak ki, Belh Dönel Kavşağı’nı ortadan kaldırma kararı aldı. Bence çok da iyi yaptı…
 
Dönel kavşak kalktı, her gün kullandığımız Ankara Caddesi’ndeki trafik acayip rahatladı.
 
Eskiden olduğu gibi uzun bir araç kuyruğu oluşmuyor. Kavşakta yapılan bu düzenleme ile araçların bekleme süresinden de 80 saniye kazanılıyor. Şerit sayısı da artırılmış. Şimdi Ankara Caddesi’nin genelinde de bir genişletme çalışması yapılıyor.
Çok güzel bir adım oldu.
 
BU DA HEM BÜYÜK HEM ETKİLİ DOKUNUŞ!
 
Daha önce de yazmıştım ama bir kez daha bahsetmek istiyorum. Çünkü yapılan iş çok değerli.
 
Diğer şehirlerde ateş pahası olan toplu ulaşım ücretleri Konya’da çok düşük fiyattan sağlanıyor. Konya toplu ulaşımda, neredeyse tüm büyükşehirlerden ve hatta büyükşehir olmayan şehirlerin de birçoğundan ucuza hizmet veriyor.
 
Toplu ulaşımda sivile 4 yıldır, öğrenciye 2 yıldır zam yapılmıyor. Sivil 2,50 TL’ye, öğrenci 1,55 TL’ye yolculuk yapıyor.
 
Ankara, İstanbul ve İzmir’e göre genel bütçeden çok daha düşük pay alan Konya; ulaşımda, su ve ekmek gibi konularda ise bu illerin üçte biri fiyatına hizmet sağlıyor.
 
Üstelik, Konya nüfusu ile bahse konu illerin nüfusunu bir kıyaslayın. Otobüs ve tramvayların kullanım yoğunluğu Konya’da çok daha düşük seviyede. Yani aslında yolcu gelirleri çok daha düşük seviyede. Üstelik, diğer illere kıyasla Konya’nın coğrafi büyüklüğü de bir dezavantaj.
 
Buna rağmen Konya Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda çok ucuza hizmet verebiliyor. Üstüne bir de bu ay 200 milyon TL’lik yeni bir otobüs filosu alabiliyor. Hem de hiç kredi kullanmadan, öz kaynaklarıyla.
 
Akaryakıt fiyatlarının uçtuğu bir dönemde hala bu kararlılığı gösterebilmek zaten başlı başına değerli. İnsanlar artık kontağı çevirirken iki kere düşünüyor.
 
Bu sebeple de herkes, “en iyisi toplu ulaşım kullanmak” diyor. Sonuçta böyle ucuz bir ulaşımı şu anda atlı faytonla bile yapamazsınız.
 
Zaten Konyalılar da bunun farkına varmış. Toplu ulaşıma son günlerde daha fazla yönelim başlamış. Mesela toplu ulaşımda HES kodunun kalktığı gün yolcu sayısı 50 bin artmış. Akaryakıt fiyatları da yolcu sayısının artmasında kesinlikle etkili olmuş.
 
Belediye ulaşımda elbette zarar ediyor, bu zararı başka yerlerden sübvanse ediyor. Ama neticede vatandaşa ucuz ve kaliteli hizmet sunulabiliyor.
 
Başkan Altay, bu sene de zam yapmamak için direneceklerini söylüyor.
 
Bu konuda Uğur Başkan’ın hakkını hepimizin vermesi lazım.
 
Görüldüğü gibi, iş yapmak isteyen bir şekilde yapıyor. Şikayet etmiyor, sızlanmıyor, yerim dar demiyor.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR