Hatice Dursun

Hatice Dursun

Kurban Bayramı teslimiyetin ifadesidir…

Kurban Bayramı teslimiyetin ifadesidir…

Önce ülkemize yapılan ekonomik saldırılar, ardından vatan evlatlarının şehâdet haberlerinin üzüntüsü sarmışken bütün yurdu, Rabbimizin beşâreti olan Kurban Bayramına erişmiş olmanın huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız.

Ne güzel bir tablodur ki aziz milletimiz, bütün olumsuzluklara rağmen sıkıntılar karşısında tek yürek olmuş, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızın ne denli güçlü olduğunu bir kez daha göstermiş ve bu kutlu bayramı haketmiş olmanın haklı gururunu bizlere yaşatmıştır. 

Kurban, Allah yolunda samimiyetin, fedakârlığın, cömertliğin ve teslimiyetin ifadesidir.

Mü’minler kurban kesmekle, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in hatıralarını tazelemekte ve gerektiğinde kendilerinin de aynı teslimiyet ve fedakârlığa hazır olduklarını göstermektedir.

Kurban, et ihtiyacı nedeniyle hayvan kesimi değil, aksine “Allah’a onların ne etleri, ne de kanları ulaşır; fakat sizden Allah’a ulaşan yalnızca takvanızdır.” ilahî hitabı gereği Allah rızası gözetilerek bir ibadetin yerine getirilmesidir.

Kurban, değerlerine yabancılaşan insanın başta Allah'a, kendisine, tabiata, canlıya, cansıza ve her şeye karşı yabancılaşmanın önüne geçmek için emredilmiş bir ibadettir.      

Kurban, dünyevileşmeye karşı ilahi bir uyarıdır aynı zamanda. Modern hayatın bireyciliğe ve ben merkezli anlayışa mahkûm ettiği insanı, "İnsan insanın cennetidir" inancına götüren bir ibadettir.        

Bu bilinç etrafında idrak edilen Kurban ibadeti, her birimizi İbrahim ve İsmail olmaya götürecek ve Rabbimizin sunacağı sonsuz ve sınırsız lütuflarla bayram yapacağız.

Bugün bayram günü, yakınlaşma günü…

“Allah’ım sen ne emredersen emrine âmâdeyim!” diyebilme günüdür bugün…

Gün, kimsesizlerin kimsesi olma günüdür…

Vatanı için babasını kaybeden şehidimizin yetimine baba, eşine kardeş, anne babasına evlat olma günüdür bugün…

Depremde anne babasını kaybetmiş öksüz ve yetimlere sahip çıkma, çocuklarını kaybetmiş anne babalara evlat olma, akrabasını kaybedenlere akraba olma ve dertleriyle hemdert olma günüdür. Böylece sevinç ve tasayı paylaşan yekvücut bir millet olma günüdür.

Bayramımız şimdiden mübarek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Dursun Arşivi
SON YAZILAR