Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Mi smo braća

Mi smo braća

Bugünkü gazete manşetimizi, Bosna Hersek ve Türkiye kardeşliğini öne çıkarmak adına “Mi smo braća-Biz kardeşiz” başlığı ile hazırladık.
 
Ezelden ebede iki kardeş ülke Bosna Hersek ve Türkiye’nin ilişkileri her geçen gün artıyor. Bu kardeşlik örneğine son halka, Selçuklu Belediyesi tarafından başlatılan güzel bir proje ile eklendi. Biz de bu kardeşliğe katkıda bulunmak istedik.
 
Selçuklu Belediyesi’nin kardeş şehri olan Stari Grad Belediyesi ile farklı ülke ve kültürden öğrencilerin karşılıklı olarak bir arada güzel paylaşımlarda bulunacağı ve tarihi bağların kuvvetlenmesinin hedeflendiği “Saraybosna Kardeşlik Köprüsü” projesinin galası geçtiğimiz akşam Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.
 
Proje kapsamında Selçuklu’dan 107 öğrenci Bosna’ya giderken, 130 öğrenci de Bosna’dan Konya’ya geldi. Konya’da misafir edilen öğrencilerin yanı sıra, kardeş Bosna Hersek’ten çok sayıda misafir de gönül köprüsünün misafiri oldular.
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Koordinatörü  Mehmet Akif Yaman, Bosna-Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Algiç, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, MHP Selçuklu İlçe Başkanı Kemal Dığrak ve Srebrenitsa Anneleri, Saraybosna’dan proje kapsamında gelen öğrenci ve öğretmenleri yalnız bırakmadı.
 
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ve protokol üyeleri, canlı bağlantı ile Bosna Hersek’teki dinleyicilere seslendi. Saraybosna Kantonu Eğitim, Bilim ve Gençlik Bakanı Naida Hota Muminović, Türkiye Maarif Vakfı Bosna Hersek Temsilcisi Yakup Gül, Bosna-Hersek Büyükelçisi Sadık Babür Girgin ise Konya’daki misafirlere bağlandı. Böylece iki ülkenin coşkusu ve kardeşliği pekiştirildi.
 
Selçuklu Belediyesi’nin yaptığı en anlamlı projelerden biri olan “Gönül Köprüsü” projesi gerçekten çok isabetli olmuş. Çünkü Srebrenitsa Anneleri’nin gözlerindeki o mutluluk görülmeye değerdi. Annelerin gururlu, mağrur ve kendinden emin duruşları ilgimi çekti. Türkiye’nin kendilerine ne kadar kıymet verdiğini onlarda biliyordu elbette.
 
Leyla Şahin Usta ve Ahmet Pekyatırmacı uzun uzun sohbet etti kendileriyle. Sıcak bir ana şefkatiyle hem Leyla hanımın hem de Ahmet Pekyatırmacı’nın ellerini sıkı sıkıya tuttular.
 
O manzara da görülmeye değerdi…
 
KONYA HER ZAMAN KARDEŞLİĞİNİ GÖSTERİYOR
 
Bosna Hersek en zor günleri atlattı. Bundan sonraki süreçte de büyümeye ve güçlenmeye devam edecek inşallah.
 
Bosna Hersek, Türkiye’nin çabaları sayesinde bugün dimdik ayakta durmaktadır. Şüphesiz ki burada da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgeye verdiği destek çok büyük önem arz ediyor.
 
Fatih Sultan Mehmet Han’ın emaneti olan Ecdat Yadigarı Bosna Hersek’e rahmetli Necmettin Erbakan hocanın desteği ile başlayan süreç, Recep Tayyip Erdoğan ile devam ediyor.
 
Fakat bunun dışında Bosna Hersek’le en güçlü bağı şüphesiz ki Konya kurmuştur.
 
Konya’nın geçmişten bu yana Bosna Hersek’le adeta yediği içtiği ayrı gitmemiştir. Konya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyelerinin tümünün Bosna Hersek’le birlikte yürüttüğü pek çok proje ve iş birliği her zaman olmuştur.
 
Geçmişten bu yana; Tahir Akyürek, Uğur İbrahim Altay, Ahmet Pekyatırmacı, Hasan Kılca ve Mustafa Kavuş her zaman Bosna Hersek’i ayrı bir yere koymuştur. Burada bir parantezi de Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu’ya açmak gerekir. Uzun yıllardır Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu görevini yürüten Ercan Uslu’nun da bu kardeşlikte emeği çoktur.
 
Konya her zaman Bosna’yı kendinden bilmeye devam ediyor.
 
Merhamet sahibi herkes, 1990’lı yıllarda, dünya siyasetinin güç odaklarının, Müslüman Boşnak halkının bağımsızlığını nasıl engellemeye çalıştıklarını, katillere nasıl göz yumduklarını, el altından iş birliği yaptıklarını gördü.
 
Boşnak halkı, Aliya İzzetbegoviç liderliğinde kendisine reva görülen esareti kabul etmeyerek kahramanca savaştı. Bu süreçte, tüm Türkiye yekvücut hâlinde Bosna halkının yanında oldu. Maddi manevi her türlü yardım için elinden geleni yaptı. Kültürümüz, âdetlerimiz, dilimiz, dinimiz bir. Hep birlikte, uyumlu, kusursuz bir bütünü oluşturuyoruz. Aynı şekilde Bosna Hersek’i de kendimizden sayıyor, ortak değerlerimize, müşterek duygu ve düşüncelerimize dayanarak Türk ve Boşnak halkını tek bir millet kabul ediyoruz.
 
Biz her zaman Bosna Hersek’in yanındayız, Boşnak halkının destekçisiyiz. Allah kardeşliğimizi bozmasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR