Şerife Demir

Şerife Demir

Mutlaka denemeniz gereken tarifler

Mutlaka denemeniz gereken tarifler

Selamün Aleyküm. Bu hafta sizlere yine iki muhteşem tarifim olacak.

İlki haşhaşlı burgu tarifi ve ikincisi de bizlere veda etmeye hazırlanan patlıcanın (yerlilerinden  bahsediyorum) annemin patlıcan yemeğidir.

İlk tarifimize geçelim. Çok kolay bir tarif. Hamuru mayalama derdi yok. Hemen yap, fırına ver.

Tarifimizde malzeme listesi; 2 su bardağı süt, 2 su bardağı su, 1 yumurta, 1 fincan şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 paket yaş maya, aldığı kadar un.

Harcı için; 1 paket margarin, ezilmiş haşhaş.

Hamur malzemelerini katıp yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. 9 eşit beze yapıyoruz. Tavaya margarini koyup eritiyoruz. Eridikten sonra ocağın altını kapatıyoruz ve ezilmiş yarım paket haşhaş ezmesini güzelce karıştırıyoruz. Bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde açıp bolca haşhaş sürüyoruz. Rulo yapıp elimizle iyice çevirip fırın tepsisine enine gelecek şekilde koyuyoruz. Hamuru bu şekilde tamamlayıp üzerine tekrar haşhaş sürüyoruz ve şeker serpip fırın ısınana kadar bekliyoruz.  Daha sonra fırına sürüyoruz. Çok bereketli bir tariftir. Pişince yiyecek kadar kesiyoruz. Afiyet olsun.

Sizlere bir de annemin sıkça yaptığı ve elinin lezzetini her defasında bulduğumuz güzel bir patlıcan yemeği tarifi vermek istiyorum. Annemin patlıcan zaafı vardır. Kimsenin aldığı patlıcanı beğenmez ve bu konuda kendisi çok tecrübelidir. Belki son haftalardır. Konya'nın halk arasındaki tabiriyle kara balcanın en önemli özelliği çekirdeksiz ve kulp yanı baş kısmının dikenli olmasıdır. Annem asla patlıcanı kararır diye dolaba koymaz. Ben de sizlere koymamanızı tavsiye ederim. Gelelim tarifimize…

Malzemeler; 1kg patlıcan, 1 kg domates, 3 soğan, 3 biber, tereyağ ve biraz da kuşbaşı et. (Annem bu yemekte asla salça kullanmaz)

Hazırlanışı; Tereyağını tencereye alıyoruz. Kokusu bütün eve yayılınca soğanları piyazlık doğrayıp pembeleşene kadar kavuruyoruz. Sonra pişmiş olan kuşbaşı etimizi ilave ediyoruz. Etiniz çiğse biraz düdüklü tencerede pişirmenizi tavsiye ederim. Yoksa çiğ kalabilir. Sonra domatesin yarısını altına doğrayıp üzerine patlıcanları atıyoruz. Tuzunu ayarlayıp son kalan domatesi üzerine doğrayıp hiç karıştırmadan kendi suyuyla pişmesi için ocağın altını kısıyoruz. Yarım saatte pişen patlıcan yemeğini yine kaşık değirmenden tepsiyle ters çevirip afiyetle yiyebilirsiniz.

Bu hafta sizlere vermiş olduğum iki lezzetin damaklarınıza hitap edebilmesi ümidiyle, hayırlı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Demir Arşivi
SON YAZILAR