Hatice Dursun

Hatice Dursun

Nerde o eski bayramlar…

Nerde o eski bayramlar…

Son yıllarda Ramazan ayı olsun Kurban Bayramı olsun bayram günlerinin algısı çok değişti.

Çoğu insan artık dini bayramları tatil ve eğlence gibi algılamaya başladı. Eskiden bayram günlerinde akraba, eş, dost ziyaretleri gerçekleştiren insanlar son yıllarda tatillerini tatil beldelerinde geçiriyor.

İnsanlar artık bayramlarda uzun tatiller olması için adeta yetkililerin ağzına bakıyor. Bayram süresi olan üç veya dört günlük tatil oldu mu dünya başlarına yıkılıyor.

Bütün yılın yorgunluğunu gidermek için bu tatilleri bekliyorlar. Onlar için tatil ama bugünlere o amaçla bakılmamalı. Bu günler Allah’a yaklaşmak için en güzel günler. Bu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz.

Bayramlar neşe ve sevinç günleri olduğunu unutmamak gerekir.

Geçmişte bayramların sılayı rahimi ziyaret ederek birlik ve beraberlik içerisinde geçerdi.

Herkes birbiriyle oturur yakın uzak ayırt edilmeden ziyaret edilir, eller öpülür.

Bayramlar artık bir tatil günlerine dönüştü. Tatil paketleriyle insanlar borçlanmak suretiyle kredi alarak bir yerden bir yere hücum ediyorlar.

Sılayı rahimin bir Müslüman için önemli.

Sılayı rahim akrabalık arası ilişki demek.

Sılayı rahimi ziyaret etme Allah ile bir bağ kurmaktır. 

Onun için bayramı bu rahmetin tezahür edeceği zenginliğimizin, huzur ve mutluluğumuzun artacağı günler olarak değerlendirelim.

Bir tatil vakti değil de daha çok birbirimizi ziyaret edeceğimiz vakitler olarak değerlendirelim.

Ulaşım ve iletişim çok yaygınlaşmasına rağmen bireysellik insanları çok yalnız hale getirmiş durumda. Şehir kültürü insanları bu hale getirmiş durumda.

Yalnızlığın getirmiş olduğu handikaplar var. Bu sebeple sılayı rahim ve bayram ziyaretleri bizi bu yalnızlığın getirdiği handikaplardan, problemlerden korur ve kurtarır.

Onun için bu bayram en yakınımızdan başlamak suretiyle akrabalarımızı, komşularımızı, köylülerimizi ziyaret edelim, selam verelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Dursun Arşivi
SON YAZILAR