İsmail Poçan

İsmail Poçan

Nereye yetişiyorsunuz?

Nereye yetişiyorsunuz?

Her işin kendine göre bir zorluğu var. Ama bazı işler var ki daha fazla sorumluluk istiyor. Özellikle çocukların okula getirip, götüren servis şoförlerinin daha fazla dikkatli olması gerekiyor.

Ama hep duyuyoruz servis kazalarını. Türkiye’nin her yerinde çeşitli sebeplerde kazalar meydana geliyor.

Herkesin aklına geliyordur. Bunca donanıma rağmen neden bu kadar kaza oluyor diye?

Kimseye kastım yok. Elbette ki herkes rızkını temin etmek için bir iş yapacak ve evinin nafakasını temin edecektir.

Örneğin, çoğu iş yerleri eleman alacaksa gazete ve ilanlarda ‘Tecrübeli, deneyimli, işinde uzman’ gibi şerh ve şartnameleri yazar ve işe alır.

Bu durum özellikle çocukları taşıyan servis şoförlerinde aranması gerekiyor.

İnsan taşınacaksa  ve bu insanlarda memleketin geleceği, teminatı, temel taşı ve dahası geleceğin her şeyi olma ihtimali çok yüksek olan bu bebeklerde elbette çok deneyimli ve usta şoförlerin araç kullanması ile emin ve güvenli bir şekilde araçlarında seyahat etmeleri ile olur diye düşünüyorum.

Burada da işini severek yapmanın önemi de var tabi. Şoförlere de en az o yıl okul dönemini bitirme zorunluluğu getirilmeli ki keyfi bırakmalar olmasın. Ya da bir sorumluluğu olmalı ki diğeri on kuruş fazla verdi orada işe başla olmasın.

Genelde dolmuşlarda olan bir durumun benzerliği burada da var. Dakikasını yetiştirmek için adeta yollarda ralli yapıyorlar.

Servis araçlarına yaklaşık saatlerde birden fazla ayrı ayrı yerlerden iş alınıyor. İçinde can taşıdıklarının farkına varamıyorlar. Allah korusun kaza olduğunda o insanların, çocukların ailelerine ‘işim vardır hızlı gittim’ mi diyecek.

İşte bu hız ve bir yerlere yetişme her türlü sıkıntı ve kazaları beraberinde getiriyor.

 Şoför ikinci ayrı servise yetişmek için mecburiyetten aracını hızlı kullanmak zorunda kalıyor. Bu durumda haliyle kazalara sebep oluyor.

Kaza olmasa da trafikte belirli sıkıntılara yol açıyor.

Biraz sorumluluk bilinciyle bu durum aşılabilir. İnsanlar can taşıdığının biraz farkında olması gerekiyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Poçan Arşivi