Konya ovasında verimli üretimin önündeki en önemli engellerden biri de küçük parçalara bölünmüş tarlalar. Arazi toplulaştırmasının bir an önce tamamlanması gerektiğini belirten Altınekin Belediye Başkanı Muharrem Dere, arazi toplulaştırmasının birçok açıdan bölge tarımının gelişmesini sağlayacağını söyledi.
Altınekin Belediye Başkanı Muharrem Dere arazi toplulaştırması ve bölgenin su ihtiyacı hakkında Yeni Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Arazi toplulaştırmasının Altınekin’de birçok fayda sağlayacağını belirten Altınekin Belediye Başkanı Muharrem Dere, çalışmaların bir an önce tamamlanıp teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Arazi toplulaştırmasıyla birlikte tarıma ciddi arazi de kazandırılacağını ifade eden Başkan Dere, “Altınekin’in Yenikuyu, Akçaşar, Hacınuman, Koçaş köylerinde toplulaştırma başladı. Toprak numuneleri alınmaya başladı. Vatandaşlarla sözleşmeler imzalandı. Altınekin genelinde 5 yıl içerisinde yararlanacak. 2 yıldır devam eden çalışmalar 3 yıl içerisinde bitirilecek. Bu da tarıma ciddi arazi kazandırmış olacak. Arazilerin toplulaştırma esnasında fazla uzun süreli boş kalmaması için en hızlı bir şekilde yolların bir an önce açılıp ürünleri beklemeksizin toplulaştırıp en erken şekilde teslim edilmesi gerekiyor” dedi.
ÇİFTÇİNİN MAĞDURİYETİ ORTADAN KALKACAK
Arazi toplulaştırmasının birçok faydasının olduğunun altını çizen Başkan Dere, “Tarım politikasında Konya’nın en gözde yatırım su. Su sorunun çözülmesi için mesela vatandaşın 10 parça arazisi varsa 10 tane kuyusu var demektir. Bunu azami ölçüde azalacak. Şu anda da zaten kuyu açımı yasak. Yasak olduğu içinde vatandaşın arazisi 51 dekardan az olmamak üzere toplulaştırılacak. Örneğin 100 dönüm bir arazisi varsa 1 tane kuyu olacak. Parça parça arazisi varsa aynı sayıda kuyu demek. Bu da yer altı sularının tasarruflu kullanılması demek. Dededen, babadan kalma araziler parça parça halinde. Aile büyükleri vefat ettiği zaman vereseler arasında anlaşmazlık oluyor. Varislerin anlaşamamasından dolayı da araziler boş kalıyor. Ama yeni çıkan kanuna göre toplulaştırmadan dolayı bütün arazi birleşiyor. Toplulaştırma birçok konuda çiftçinin mağduriyetini ortadan kaldırıyor” diye konuştu.
DEVLET DESTEKLERİNDEN DAHA FAZLA YARARLANILACAK
Arazi toplulaştırması olduğunda devletin desteklerini daha iyi kullanacaklarını belirten Başkan Dere, “Altınekin olarak çektiğimiz sıkıntıların sebebi devletin bize verdiği destekleri kullanamıyoruz. Mesela arazide kullandığımız damlama sistemi, yağmurlama sistemine devletin yüzde 50 hibe desteğinde yararlanamıyoruz. Hem araziler parça olduğu için hem DSİ’nin ruhsatları olmadığı için kullanamıyoruz. Burada hem tarlalar toplulaşacak hem kuyu sayısı azalacak. Kuyuların hepsi kendiliğinden kapanacak. Pompa, elektrik alımı olsun bütün masraflarından tasarruf etmiş olacak” şeklinde konuştu.
BÖLGEYE SU AKTARIMI ŞART
Altınekin’in en büyük sorunun su olduğunu belirten Başkan Dere, “Yaşadığımız su sıkıntısının ileriye dönük daha ciddi sorunlara sebep olmaması için gerekli çalışmaları yapılması gerekiyor. Altınekin olarak birlik ve beraberlik içerisinde sesimizi duyurmalıyız. Bu da Kuzeysu projesiyle mümkün olabilir. Kızılırmak’tan, Karasu’dan su transferi gerekiyor. Bugün Konya’nın kuzeyi olan Altınekin, Cihanbeyli, Kulu, Sarayönü, Kadınhanı bölgeleri su sıkıntısı yaşanıyor. Konya’nın güney tarafında olduğu barajlardan yer altına su pompalanması için büyük bir beklenti içerisinde. KOP tarafından yapılan çalışmaların bize bir faydası olmuyor. Konya’nın güneyinde su sıkıntısı yok diye kuzeyini düşünmeden su sıkıntısının çözüldüğünü söylüyorlar. Konya’nın kuzeyinin su sıkıntısının giderilmesi için su aktarımı mutlaka olmalıdır. Konya’nın 10 yıl ilerisini hem bir çiftçi olarak hem de yerel yönetici olarak göremiyoruz.” dedi.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ
Bakmadan Geçme