Pandemide de büyüyen marka: Bera Holding

Tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs salgını sebebiyle birçok firma zarar görse de Bera Holding, bu süreçte de büyümeye devam etti.
Pandemide de büyüyen marka: Bera Holding

Tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs salgını sebebiyle birçok firma zarar görse de Bera Holding, bu süreçte de büyümeye devam etti. Pandemi döneminde daha da güçlenerek üretim ve yatırımlar yaptıklarını dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, “Pandemi döneminde yüzde 24’lük bir büyüme ile 2020 yılı ciromuzu 2 milyar 800 milyon TL ile kapattık” dedi.

bera-holding-2.jpg

Markalarının 2020 yılı performansını değerlendiren Bera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, “Holding ve bağlı şirketlerimiz olarak, pandemi dönemi bizi daha da güçlü kılarak üretim ve yatırım alanında çok değerli yol kat ettik. Pandemi döneminde yüzde 24’lük bir büyüme ile 2020 yılı ciromuzu 2 milyar 800 milyon TL ile kapattık. Birkaç hafta içerisinde konsolide faaliyet raporumuz netleşmiş olacak. Yaklaşık olarak faaliyet karı 530 milyon TL ve dönem karı ise 320 milyon TL ile kapatmayı bekliyoruz. Eylül 2020 yılı itibariyle yatırım miktarımız 49 milyon TL ve ihracatımız da 45.4 milyon $ olarak gerçekleşmiştir.  Grubumuza bağlı şirketlerden, Konya Kağıt A.Ş. (106), Muratlı Karton A.Ş. (185), Divapan A.Ş. (360) ile Kompen PVC A.Ş. (482) İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yayınlanan Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu ile ilgili 2019 yılı sıralamasında yer almıştır. 2020 yılı için İSO ilk 1000’e iki ayrı şirketimizin de aday olduğunu şimdiden söyleyebilirim.  Grup Şirketlerimizden otelcilik ve turizm sektöründe faaliyet gösteren Bera Otelleri pandemi nedeniyle misafir kabullerine verdikleri ara haziran son haftasına kadar sürmüş, salgına karşı alınan yüksek düzeyde önlemlerle birlikte misafir kabulüne başlanmıştır. Bu nedenle turizm sektöründe faaliyet gösteren Bera Alanya Otel önemli ölçüde hasılat düşmesine karşın yılı zarar ile kapatmamıştır” dedi.

bera-holding-1.jpg

MPG A.Ş. SAVUNMA SANAYİİNDE ANA TEDARİKÇİ OLDU

Alaboyun, “Grup Şirketlerimizden MPG A.Ş. tarafından nihai kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleri olan 29 adet Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı’nın tamamı teslim edilmiş bulunmaktadır. MPG A.Ş. önemli nitelikte ve dünyada emsali az olan bu araçları yaparak başarı ile teslim etmesi sonucunda savunma sanayi alanında Konya’mız için ana tedarikçi konumuna yükselmiştir. Grup Şirketlerimizden Adaçal Endüstriyel Mineraller San.Tic. A.Ş. tarafından yapılan ve yaklaşık 6 milyon Euro’ya mal olan 400 ton/gün kapasiteli kireç fırını devreye alınarak deneme üretimlerine başlanmıştır. Şirketimizin 250 ton/gün olan kireç üretim kapasitesi yapılan bu yatırım ile 650 ton/gün üretim hacmine çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

bera-holding-10.jpg

SC RULMENTI SA, İHRACATTA HIZ KESMEDİ

‘Avrupa’nın en büyük rulman üreticilerinden biri olan, SC Rulmenti SA ise 1.100 çalışanı ile bu süreçteki tüm zorluklara rağmen Dünya ülkelerine ihracatına devam etmektedir’ diyen Alaboyun, “1953’ten bu yana yetmiş yıla yakın köklü URB markası ile Romanya’da üretim yapan SC Rulmenti SA, global rekabette pazardaki konumunu her geçen gün güçlendirecek potansiyele haizdir. Bu olağanüstü süreçte üretim ve sevkiyatlarımızın kesintisiz devamı için dikkatli ve özenli bir performans ortaya konulmuştur. URB ailesi olarak temenni ve beklentimiz bu sancılı sürecin bir an önce geride kalması ve Türkiye ile birlikte Romanya’nın da bir an önce normalleşme sürecine kavuşmasıdır. Divapan A.Ş. olarak, 2020 yılı küresel ve yerel zorluklara rağmen firmamız açısından olumlu bir yıl geride kalmıştır. 2020 yılında yeni renklerimizle yurt içi ve yurt dışı pazarlara yönelik çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Geçen yıl müşterilerimiz arasına giren Tunus ve Fas bunun bariz örneğidir. Yine Cezayir, İran, Irak pazarlarına olan odağımız ve yeni müşteriler ile olan görüşmelerimiz devam etmektedir” şeklinde konuştu.

bera-holding-6.jpg

GOLDA GIDA; 100 ÜLKE, 20 MİLYON DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ

GOLDA Gıda’nın 2020’yi 20 milyon dolar ihracatla tamamladığı kaydeden Alaboyun, “Bera Holding Bünyesinde 1997 yılında kurulan GIDA ŞEHRİ, Makarna, Un, İrmik, Bisküvi ve Bakliyat fabrikaları ile faaliyetlerini sürdüren GOLDA GIDA A.Ş. firması 2020 yılında 100 ülkeye 20 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Makarna hattı başta olmak üzere % 70’lere varan üretim artışı sağlanmıştır. Ülkemizdeki ve dünyadaki entegre projeler arasında büyüklük açısından; 1.078.000 m² açık alan ve 76.082 m² kapalı alana kurulu, kojenerasyon sistemi ile kendi enerjisini üreten Bera Holding’e ait Golda Gıda Şehri, ülkemizin tahıl ambarı Konya ovasının bağrında, Anadolu insanının alın teri ve göz nuruyla yükselen haklı bir gurur abidesidir” şeklinde konuştu.

bera-holding-9.jpg

ART RULMAN A.Ş. PANDEMİYE RAĞMEN ÜRETİME KESİNTİSİZ DEVAM ETTİ

Alaboyun, “Bera Holding’e bağlı Anadolu Rulman A.Ş., Türkiye’de bulunan iki rulman üreticisinden biri olup, 2008 yılında ‘Konik Makaralı Rulmanların’ ülkemizde ilk kez üretimine başlamıştır. Rulman üretimi, gerçek nano ölçekli üretim proseslerine sahip bir makine elemanı olarak, alanında en hassas üretim teknolojisine sahip olup, ülkemiz için son derece stratejik bir üründür. Pandemi döneminde bütün önceliğimiz bir taraftan çalışanlarımızın sağlığını korurken, diğer taraftan ülkemiz adına stratejik öneme haiz rulman üretimine devam etmek olmuştur. Üretimde güncel teknolojiyi, uzmanlığı, sürekliliği ve sürdürülebilir kalite yaklaşımını bütünleştiren Anadolu Rulman A.Ş., ülkemiz ve müşterilerimiz için bu misyon ile hizmet etmeye devam etmektedir” dedi.

ali-riza-alaboyun-001.jpg

‘KAR-SU A.Ş. OLARAK TEDBİRLERİMİZİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARDIK’

Kar-Su’nun performansını değerlendiren Alaboyun, “Ülkemizin artan nitelikli su talebini karşılarken, önlemleri ise adeta seferberlik düzeyine çıkartan Kardelen Su üretim ve dolum aşamasında çalışanların ve tüketicilerin sağlığını korumayı önceliklendirmiştir. Sağlık Bakanlığımız ve Çalışma Bakanlığı’mızın tüm yönergeleri yakından takip edilerek tüm tedbirler güncellenerek istisnasız uygulanmaktadır. Kardelen Su olarak sorumluluğumuzun farkındayız. Bu zor günlerde tüm halkımıza temiz ve sağlıklı su hizmetini sunabilmek için adeta seferber olmuş durumdayız. 82 milyon olarak ‘Biz Bize Yeteriz, Şifa Olsun Türkiye’m demekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bizleri millet yapan olgunun olağanüstü dönemlerde gösterdiğimiz kenetlenme olduğunun bilinci içerisinde çalışmaktayız” şeklinde konuştu.

bera-holding-13.jpg

‘KÜÇÜK YATIRIMCILARIN HAKLARINI SAVUNUYORUZ’

‘Yönetim Kurulu olarak göreve geldiğimiz ilk günden itibaren küçük yatırımcıların haklarını korumak gibi bir emaneti üstlenmiş bulunuyoruz’ diyen Alaboyun, “AYM’nin iptal kararı sonrası Meclis 2015 yılında yapması gereken yasal düzenlemeyi dört yıl gecikme ile Aralık 2019 yılında yapmıştır. Yapılan düzenleme ile hissedarlar TTK 480 maddesine göre ortak oldukları için ortak koyduğu sermayeyi çekemez hükmü gereğince açılan davalar yasal olarak düşürülmüştür. Dava açan hissedarlarımızın avukatlara ödemek zorunda oldukları maktu ücret yasa ile holding üzerine bırakılmış ve davacıların avukatlara ödeyeceği maddi yük ortadan kaldırılmıştır. Yurt içinde ve yurt dışında açılan davalar nedeni ile sadece Holding tarafından bugüne kadar, faizi, cezası ve mahkeme masrafları ile birlikte 550 Milyon TL’ye yakın ödeme yapılmış ve 155 Milyon TL de icraya rehin olarak bırakılmıştır. 2020 yılında icrada rehin olan tutarın yarıdan fazlası holdinge rücu etmiştir. Holdingimizin şu anda yoğun bakımdan normal odaya çıkmış olarak kabul ediyoruz. 2020 yılı yatırım, ciro, ihracat ve karlılık gibi temel göstergeler açısından oldukça verimli geçmiştir” ifadelerini kullandı.

bera-holding-14.jpg

‘KRİZ DÖNEMLERİNDE FIRSATLAR DA BERABERİNDE GELMEKTEDİR’

Alaboyun, “Bu tip kriz dönemleri küresel ve ulusal düzeyde önemli fırsatları da berberinde getirmektedir. Sizin de ifade ettiğiniz gibi birçok açıdan Türkiye bu riskleri fırsata çevirmeyi bilmiştir. Bizler ciro olarak yaklaşık yüzde 24 civarında büyüdük. Özellikle Golda Gıda belirli hatlarda yüzde 100 varan artışı, Kompen’in yeni ülkelere ihracatının eklenmesi neticesinde iç piyasadaki daralmayı dış piyasa ile gidermiştir. Romanya’da bulunan SC Rulmenti Rulman fabrikamız pandemide olumsuz ekilenmiş olmasına rağmen Türkiye’de Düzce’de bulunan ART Rulman fabrikamız ile önemli bir büyüme ile yılı kapatmıştır. Konya Kağıt A.Ş.’nin halka arz süreci başlamış olup, bu halka arz ile birlikte Türkiye’de üretimi olmayan American Bristol Kağıdı, Konya Kağıt A.Ş. tarafından yeni kurulacak olan hat ile üretime başlanılacaktır. Nüfusun ve sanayinin giderek arttığı günümüzde geleceğe yapılacak en önemli yatırımlardan biri olan Güneş Enerjisi Santrali (GES) Bera Holding’in kuruluşu olan Kompen’in Konya’nın Sarayönü ilçesinde bulunan fabrika binasına uygulanarak faaliyete geçmiştir. Kısa ve orta vadede GES yatırımları devam edecektir” dedi.

bera-holding-8.jpg

KAR-SU A.Ş. KENDİ ALANINDA İLKİ BAŞARDI

KAR-SU A.Ş.’nin kendi alanında bir ilki başararak güvenli üretim belgesi almaya hak kazandığını söyleyen Alaboyun, “2020 yılında yaşanan küresel pandemide, ÖNCE SAĞLIK ilkesini öncelikleyerek, TSE COVİD-19 GÜVENLİ ÜRETİM BELGESİNİ alan KAR-Su A.Ş., kendi alanında belgeyi almaya hak kazanan ilk su firması olarak sağlıklı suya erişime verdiği önemi göstermiştir. Küresel salgın tehdidine rağmen, 200 milyon litre olan üretim miktarımız geçen yıl yüzde 10 artışla 220 milyon litre olarak gerçekleştirmiş ve halkımızın kullanımına sunulmuştur. 2019’daki 68.628.527,00 TL olan ciromuz, pandemi döneminde yüzde 16 artışla 79.542.359 TL’ye çıkmıştır. Kardelen Su, yurt içine ilaveten yurt dışında ağırlıklı olarak İngiltere, Almanya, İsrail, Filistin ve Güney Amerika gibi farklı coğrafyalara bu dönemde yoğunlaşmıştır. 2020 cirosunun 5.398.000,00 TL’si ihracat rakamıdır. Yurt içi ve yurt dışından gelen taleplerin tamamını karşılayan tesisimiz, 2021 yılı hedefini 100 milyon TL olarak belirlemiştir. Adaçal A.Ş. Afyon Emirdağ tesislerine Kireç ünitesi yeni fırın yatırımı tamamlanmış olup eylül ayında hizmete girmiştir. Şirketimizin 250 ton/gün olan kireç üretim kapasitesi yapılan 6 milyon Euro yapılan yatırım ile 650 ton/gün üretim hacmine erişmiştir” diye konuştu.

 

bera-holding-4.jpg

BERA HOLDİNG SAVUNMA SANAYİİNDE DE BAŞARILI

Alaboyun, “Grup Şirketlerimizden MPG A.Ş. tarafından nihai kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleri olan 29 adet Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı “M4K”nın teslimatı üretim programına uygun olarak ağustos ayında teslimatı tamamlanmıştır. MPG A.Ş., bu proje ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın Konya’daki ana yüklenici konumundadır. Ülkemizin savunmasına katkı sunmaktan gurur duyduğumuzu bu vesile ile ifade etmek isteriz” dedi.

bera-holding-5.jpg

BORSADA BERA HOLDİNG’E İLGİ ARTTI

Bera Holding’in borsa performansı hakkında bilgiler veren Alaboyun, “52 hafta önce 1,96 olan hisse değeri, geçen haftalarda 28,66’yı görmüştür. 13,5 kat büyüyen hisse performansı BİST’te en çok değer kazandıran şirketlerin başında yer almıştır. Bu değer artışı ile birlikte yabancı yatırımcının ilgisi artarken, fiziki senetlere sahip olan kurucu ortaklarımız kaydileşerek Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamışlardır. Şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki, yaklaşık olarak 30 yıl önce döviz cinsinden pay senedi sahibi olan ortaklarımız bugünkü borsa değeri ile karşılığını almışlardır” ifadelerini kullandı.

bera-holding-12.jpg

 

‘KONYA KAĞIT A.Ş. TÜRKİYE’NİN KAĞIT İHTİYACININ YÜZDE 25’İNİ KARŞILIYOR’

Kağıt sektörü hakkında konuşan Alaboyun, “Kağıt sektörü Türkiye için stratejik öneme haiz olup, Konya Kağıt A.Ş. 1989 yılında Konya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyete geçen ve Türkiye’nin kağıt ihtiyacının yüzde 25’ini tek başına karşılayan önemli bir yatırımdır. Günlük 310 ton ve yıllık 100.000 ton kâğıt üretimi kapasitesine sahip olan Konya Kağıt A.Ş. halen Türkiye’de Selüloz hamurundan kağıt üreten 4 tesisten biri olma özelliğini korumaktadır. 1. hamur her türlü ofset kâğıt, bobin, ebat ve fotokopi kâğıdı tesiste yüksek kaliteyle üretilmektedir. Tesisimiz kağıt üretiminde kullanılan selülozların menşei ve kalitesinin incelendiği “İngiltere merkezli “Book Chain Project” isimli değerlendirme ve derecelendirme birliğine üye olup, bu birlikten FSC’li kağıtlarımız için 5 yıldız almıştır. Matbaa üretimi alanında ise; günlük 250.000 tabaka baskı kapasitesine ve yıllık ortalama 20.000 ton karton işleme kapasitesine sahiptir. Defter üretim bölümünde ise; her türlü defter çeşidinin üretimi yapılmakta olup, günlük 30 ton defter ve yıllık ortalama 10.000 ton defter üretim kapasitesi ile çalışılmaktadır. Konya Kağıt A.Ş.’nin halka arz süreci başlamış olup, bu halka arz ile birlikte Türkiye’de üretimi olmayan American Bristol Kağıdı yeni kurulacak olan hat ile üretime başlamayı planlıyoruz” dedi.

bera-holding-3.jpg

‘TÜRKİYE TURİZMDE PARLAYACAK’

Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin turizm sektöründe parlayacağını kaydeden Alaboyun, “Yaşanan salgın, tüm turizm ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’nin de hedeflerinden uzaklaşmasına neden oldu. Türkiye önümüzdeki dönemde bacasız fabrika diye adlandırılan turizm sektörünün parlayan yıldızı olacaktır. Artan turist sayısı kadar, ülkeye gelen turist sayısı ve kişi başı daha fazla harcama yapan nitelikli turist sayısını artırmak gerekiyor. Bera Alanya “Alternatifsiz Tatil Cenneti” sloganı ile yurtdışındaki gurbetçi vatandaşlarımız için ilk tercih olmaya devam edecektir. Önümüzdeki dönem de Bera Alanya için yatırım yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

bera-holding-17.jpg

‘ÜLKEMİZİN SAVUNMASINA KATKI SUNMAKTAN GURUR DUYUYORUZ’

Alaboyun, “Barış Pınarı Harekatı, Afrin Harekatı savunma sanayinde milliliğin ve yerliliğin bizlere ne kadar hayati öneme haiz olduğunu göstermiştir. Grup Şirketlerimizden MPG A.Ş., nihai kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleri olan 29 adet Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı “M4K”nın tamamını teslim etmiştir. MPG A.Ş., bu proje ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın Konya’daki ana yüklenici konumundadır. Ülkemizin savunmasına katkı sunmaktan gurur duyduğumuzu bu vesile ile ifade etmek isteriz. MPG A.Ş., aralık 2019’da faaliyetlerine başlayan ASELSAN Konya Silah Sistemleri A.Ş.’nin küçük ortağı konumundadır” şeklinde konuştu.

bera-holding-22.jpg

PCC HAM MADDESİNİ ÜLKEMİZDE İLK ÜRETEN FİRMA

‘Bera Holding’in iddialı markalarından Adaçal, kurulduğu 2000 yılından, 2009 yılına kadar kireç sektöründe faaliyet gösterirken 2009 yılındaki yeni yatırımı ile PCC teknolojisini bünyesine katmış ve “adaCAL” markasıyla endüstriyel mineraller pazarına da girmiştir’ diyen Alaboyun, “Bu yatırımla; kağıt, boya, plastik, ilaç ve gıda sektörlerinin daha önce ithal ettiği PCC ham maddesini ülkemizde ilk üreten firma olarak, gurur verici bir başarı kaydetmiştir. Günlük 250 ton olan kireç üretimini 2020 yılında 650 tona çıkmıştır. Adaçal, günlük 400 ton üretime sahip fırın inşaatı ve Mikronize Kalsiyum Oksit Tesisi yapımı ile yatırımlarını sürdürmektedir. Kireç üretiminde ortaya çıkan karbondioksiti, “Çöktürülmüş Kalsiyum Karbonat” üretiminde kullanarak çevreye ve insanımıza olan sorumluluğunu ön planda tutan Adaçal, 2012 yılında “MÜSİAD Çevreci Ürün Ödülü” ne layık görülmüştür. Ham madde konusunda dışa bağımlı olmayan Adaçal, ihracatta; Ön Asya, Rusya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa gibi yakın bölgeler başta olmak üzere Güney Amerika, Güney Afrika ve Malezya gibi uzak bölgelerde de söz sahibi olmasıyla ülke ekonomisine katkı yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

bera-holding-15.jpg

MİKRONİZE KALSİTTE TÜRKİYE’NİN İLK ÜRETİCİLERİNDEN!

Alaboyun sözlerini şu şekilde tamamladı; “Hisar Madencilik, mikronize kalsit üretiminde sektörün ilk ve en büyük yerli üreticisidir. Hisar Madencilik, Aydın ve Aksaray’daki iki ayrı tesisinde ürettiği mikronize kalsitle; Türkiye’de pek çok sektöre ham madde katkısı sağlamaktadır. Türkiye’de kalsit; kağıt, boya, plastik sektörü, inşaat sektörü, yapıştırıcılar, gıda sektörü (çiklet, yem sanayi), seramik sektörü, halı tabanı, yer muşambası, diş macunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Hisar, yurt içi pazarda, pazar payının yaklaşık %10’una sahiptir. HisarCal günümüzde, toplam üretimin yaklaşık yarısını dış pazara satmaktadır. Türkiye’de GES kullanımının artması ülke ekonomimiz için de önemlidir. Geleceğe yapılacak en önemli yatırımlardan biri olan GES’in sağladığı avantajlar zamanla üretim maliyetlerine de yansıyacaktır. Kompen A.Ş.’ye geçen ay kurulan GES sisteminin, önümüzdeki dönemde tüm şirketlerimize de kurulması hedeflenmiştir”

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER 2020'NİN ENLERİ DERGİSİ

bera-holding-16.jpg

bera-holding-11.jpg

bera-holding-18.jpg

bera-holding-20.jpg

bera-holding-21.jpg

bera-holding-7.jpg