Zekiye Soylu

Zekiye Soylu

Peygamberlere İman

Peygamberlere İman

Kıymetli kardeşlerim bu gün sizlere Rabbimizin bizlere örnek olarak gönderdiği ve emir ve yasakları bizlere aktaran peygamberi ve onlara inanmanın öneminden bahsedeceğim.

Peygamber, Farsça’da “haber taşıyan ve elçi” anlamlarına gelir. Dini terim olarak, “Allah’ın kulları arasından seçtiği ve vahiyle şereflendirerek emir ve yasaklarını insanlara ulaştırmak üzere görevlendirdiği elçi”ye peygamber denir.

Allah (c.c.) tarafından insanları irşad ederek onlara doğru yolu göstermek için gönderilen bütün peygamberlere iman etmektir.

Rabbimizin bize tebliğ ve rehber olarak gönderdiği peygamberlerin önemli özellikleri vardır.Bunlardan size bahsetmek isterim.

Sıdk: Doğruluk demektir. Peygamberler son derece doğru insanlardır. Asla yalan söylemezler. Oldu dedikleri olmuştur, olacak dedikleri zamanı gelince mutlaka olacaktır.

Emânet: Güvenilir olmak demektir. Peygamberler her hususta güvenilir kimselerdir, emanete asla hıyanet etmezler.

Fetânet: Akıllı ve uyanık olmak demektir. Peygamberler akıllı, uyanık ve yüksek zekâ sahibidirler.

İsmet: Günah işlememek demektir. Peygamberler gizli ve açık hiçbir şekilde günah işlemezler.

Tebliğ: Bildirmek demektir. Peygamberler Allah’tan aldıkları dinî hükümleri olduğu gibi hiçbir değişiklik olmadan insanlara bildirmişlerdir.

İslâm inancına göre bütün peygamberler, peygamber olmaları yönüyle eşit kabul edilir ve aralarında bir ayırım yapılmaz. Ancak görevinin büyüklüğü ve Cenab-ı Hak nezdindeki yeri bakımından aralarında derece ayrılığı bulunabilir.

Bu konuda Kur’an’da şöyle buyurulur: “İşte bu peygamberlerden bir bölümünü diğerlerinden üstün kıldık. Allah onlardan bir kısmı ile konuşmuş, bazılarını da derecelerle yükseltmiştir.” (Bakara, 2/253)

İslâm âlimleri bu âyette bahsedilen ulü’l-azm peygamberlerin Hz. Nuh, Hz. İbrâhim, Hz. Musa, Hz. İsa ve Hz. Muhammed (sav) olduğunu söylemişlerdir.

Kuran-ı Kerimde geçen peygamberlerin kıssalarından bizler için çok önemli ibretler vardır. Her peygamber ağır ve zor imtihanlardan geçmiştir. Kimi evladıyla, kimide malıyla imtihan edilmiştir. Rabbim bizleri kendine peygamberleri örnek alan, onların yollarından giden sadık kullarından eylesin...Amin

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi
SON YAZILAR