Rahmet çiftçiye umut oldu

Uzun süren yağışsız günler nedeniyle çiftçiler endişeli günler yaşadı. Beklenen yağışların gelmesi, çiftçilerin yüzünü bir nebze güldürdü. Ziraat Odası Başkanlarının ve çiftçilerin gözü önümüzdeki hafta beklenen yağışlarda.
Rahmet çiftçiye umut oldu

Tahıl ambarı olan Konya’da, hububat ürünleri yağış almamasından dolayı zarar görmüştü. Yağışların gelmesi çiftçiye umut oldu. Kuraklık riskinin kısmen atlatıldığını belirten Ziraat Odası Başkanları bu konuyla ilişkin açıklamalarda bulundu.

rifat-kavuneker.jpg

‘DEVAMI GELİRSE ANTİBİYOTİK OLACAK’

Yağışların gelmesinin çiftçiye büyük fayda sağladığını belirten Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Beklenen yağışlar gelmeye başladı. Bu yağışlar çiftçiye ilaç oldu. Devamı da gelirse antibiyotik olacak. Bu hafta yağışlı geçiyor. Ama henüz çok iyi veya çok kötü şeyler söylemek çok doğru olmaz. Önümüzdeki hafta yağışların tamamının gelmesiyle birlikte, arazideki karlar savrulmadan eğer tarlanın üzerinde erirse çok iyi olur. Mesela Aksaray yolu bölgesinde tipi var. Eğer karı sürerse çoğu tarım arazisine bir faydası olmaz. Ama barajlarımıza ve göllerimize çok faydalı olur. Allah’ın rahmeti, bereketi her zaman faydalıdır. Bu şekilde kar yağışı devam ederse kuraklığı yüzde 80 atlatmış oluruz. Bu zamana kadar ekilen buğday ve arpa ürünleri yeterli yağış almadığından dolayı sahada zarar var. Bu zararlar yağışlarla düzelmez. Yüzde 10-20 arasına bir hasar mevcut. Ama yağılar iyi gelir, bahar yağışları olursa gübre beslemesiyle onu telafi edebiliriz. Zaten yağışlar bu şekilde devam ederse sulama maliyetleri de çok düşer.” sözlerine yer verdi.

murat-yagiz.jpg

‘HEM ÜRETİM GÜCÜ ARTACAK HEM DE MALİYETLER DÜŞECEK’

Yağışlarla birlikte çiftçinin maliyetinin düşüreceğinin altını çizen Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Yağışlar şu an için yüzümüzü güldürdü. Umutlarımızı yeşertti. Şu anlık istenilen seviyede olmasa da mutlu etti. Ekilmiş ürünler henüz yağış, yeterli su almadığından dolayı zarar görmüştü. En az yüzde 50 zihayatımız vardı. Konya’nın tamamında kuru tarım yapılan 12 milyon 500 bin metrekare arazimiz var. Bu arazide hububat ekiminde en az yüzde 50’ye yakın bir kaybımız söz konusuydu. Bu hala söz konusu. Kalan yüzde 50’nin de yağışların yağmaması halinde tamamının kaybolacağını düşünerek bu yağışlarla kalan yüzde 50 kardeşleşmesini sağlayacak.

turkiyenin-tahil-ambari-konyada.jpg

Şu anda birinci derecede kuraklık riskini sağlam kalan yüzde 50-60’ı bu yağışlar itibariyle kurtulmuş durumda. Yağışlar bu şekilde devam ederse çiftçinin maliyeti de düşecek. Hem üretim gücü artacak hem de maliyetler düşmüş olacak. Çiftçinin nasıl bir dönem geçireceği tamamen yağışlara, iklim şartlarına bağlı. Ama geçen haftaki karamsarlık üstümüzden kalkmış durumda. Bir sıkıntı olmayacak gibi görünüyor.”

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

konyada-son-yagislar-kuraklik-riskini-ortadan-kaldirdi-yuzler-guluyor.jpeg

 Muhabir
Etiketler :