Ramazanda okuma alışkanlığı değişti
Eski Ramazanlarda yoğun mesai harcayan kitapçıların kitap satışları günümüzde sekteye uğradı. Eski Ramazanlarda dini kitapların yok sattığını söyleyen Kitap Dünyası Sahibi Mustafa Çalışkan, günümüzde okuma alışkanlığının değiştiğini, dini kitapların yerini kültür kitaplarının aldığını belirtti.
Ramazan’da kitap satışları kitapçılarda düşerken, internet üzerinden arttı. Kitap Dünyası Sahibi Mustafa Çalışkan, ramazan ayında en çok satan kitapları şöyle listeledi: “Hayvan Çiftliği(George Orwell), İyi Hissetmek(David Burns), Körlük(Jose Saramago), Kurtlarla Koşan Kadınlar(Clarissa P. Estes), Otuz Milyon Kelime(Dana Suskind), Seninle Başlamadı(Mark Wolynn), Sevmek Yetmez(Nancy Samalin), Şeker Portakalı(Jose Mauro de Vasconcelos), Var Mısın? (Doğan Cüceloğlu), Veba Geceleri(Orhan Pamuk), Yakın Tarihin Gerçekleri (İlber Ortaylı).”
‘MALİYET YÜKSELDİ OKUMA ORANLARI DÜŞTÜ’
Türkiye’de kitapla alakalı malzemelerin hepsinin ithal olduğunu söyleyen Çalışkan, “İthal olunca kağıtların maliyeti yüksek olduğu için fiyatlarda arttı. Artık okuma oranları düştü. Örneğin bir kişi bin kitap bastırıyor ve bu bin kitabı beş yılda zor satıyor. Kitapçılar da ona göre bir fiyat belirliyor. Çok kitap çıktığı için biz bile yetişemiyoruz. Kendimiz kitap basıyoruz. Okuyucuya saygımız var. Onun için bütün kitapları inceliyoruz. Kaliteli basmaya çalışıyoruz. Toplumu yükselten de çökerten de kitaptır. Kitap satışları pandeminin ilk dönemi daha iyiydi, ikinci dönem kötü. Çünkü ilk dönemde insanların alım gücü vardı, ikinci dönem ise artık kredi kartlarının patlaması ve diğer ekonomik koşullar alım gücünü daha da düşürdü. Türkiye genelinde kitap ihtiyaç listesinde 17'inci sıralardan 23'üncü sıralara indik. Okuyucu artık öncelikli ihtiyaçlarına yer veriyor. Vatandaşın alım gücü git gide azalıyor. Japonya’da bir adam 7 kitap okuyormuş. Türkiye’de 7 kişiye bir kitap düşüyormuş. Arada çok fark var” diye konuştu.
‘KİTABIN DA HİLESİNİ YAPIYORLAR’
Türkiye’deki kitapların çoğunun birbirinden alıntı kitaplar olduğunun bilgisini veren Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mesela dünya klasiklerine baktığınız zaman yayınevleri farklıdır ama sadece birkaç tanesi orijinaldir. Diğerleri orijinaliyle alakası yoktur. İşin hilesini çok iyi biliyorlar. Yani kitaplarda da hile yapılıyor. Örneğin Sefiller kitabının orijinal sayfası 700 sayfadır ama 200-300-400 sayfa olanları da vardır. Batı klasiklerinin neredeyse hepsi öyle. Bu nedenle okuyucuların bilinçli olması gerekir. Özellikle de bu tür kitapları araştırması gerekir. Nitelikli kitaplar az okunuyor. Az okunduğu için de fiyatları yüksek oluyor. Bu nedenle okumaya teşvik olması lazım. Teknoloji, telefon artık gençliği çok meşgul ediyor. Okumak için de sağlıklı kafa lazım. Okuduğunu anlayabilmek lazım. Günümüz koşullarında da bu pek de mümkün görünmüyor. Stresli ve gergin bir ortamdayız. Önümüzü göremiyoruz.”
‘RAMAZAN AYINDA DİNİ KİTAPLAR ÇOK OKUNURDU’
Ramazan ayında eskiden dini kitapların çok fazla sattığını dile getiren Çalışkan, “Ramazan’da böyle manevi bir hareket bir heyecan olurdu. Birlik beraberlik ruhu vardı. O nedenle dini kitapları çok fazla satardık. Ama günümüzde okuyan gençlik artık kültür kitaplarına ağırlık veriyor. Şu an pandemi dolayısıyla vatandaş haklı olarak evden çıkmaya bile korkuyor. Bir de hastalık sürekli artıyor, azalmıyor ama yine de buna rağmen devam ediyoruz. Okuma kültürü de başlı başına oturmuş değil. Onu da oturtmak lazım. Eskiden kitap dergileri olurdu. Televizyonda programlar yapılırdı. O programlarda kitapların tanıtımı yapılırdı. Geçen sene pandeminin ilk zamanlarında kitaplara yoğun talep oluyordu ancak şu anda okuyucu daha çok internet üzerinden kitap alıyor. Acil kitap lazım olduğu zaman kitapçılara uğruyorlar. Gelen giden yine illaki oluyor ama insanın gönlünün istediği tabi ki başka oluyor” diye aktardı.
YENİ ÇIKAN KİTAPLAR
Çalışkan, son olarak yeni çıkan kitapları şöyle sıraladı: “Yeni çıkan kitaplarımız ise: 2. Abdülhamid Han’ın Batı Dillerinden Türkçeye çevirttiği eserler, Akıldan Kalbe Yolculuk, Akıntıya Karşı, Bir İngiliz Ajanının Gözünden Yemen Ve Yemende Türk İdaresi, Dünya Tarihinde Askeri Strateji, Kervan, Morgan’ın İfşaatı, Mücahitlikten Muhacirliğe Alkazaklar 1, Omuzlarımda Dünya, Yankı Ve Hüzün, Yeşil Çığlık.”
SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ