Şaban Topal İnşaat yeni projelere imza atıyor

İnşaat sektörünün öncü isimlerinden olan Şaban Topal İnşaat, Konya’ya yeni projeler kazandırma anlamında çalışmalar yapıyor.

Yayınlanma:
Şaban Topal İnşaat yeni projelere imza atıyor

İnşaat sektörünün öncü isimlerinden olan Şaban Topal İnşaat, Konya’ya yeni projeler kazandırma anlamında çalışmalar yapıyor. Karatay’da şu ana kadar yapsat olarak 500 konut ürettiklerini söyleyen İbrahim Ethem Topal, “Her zaman için istihdamı, yatırımı destekliyoruz, insanları teşvik etmek istiyoruz. İnsanlara ekmek kapısı olmaktan memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

2-20210812175516.jpg

Şaban Topal İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Ethem Topal, inşaat sektörüyle alakalı güncel sorunlara değinerek tavsiyelerde bulundu. Kooperatif olarak Konya’da yaklaşık 1500 daire ürettiklerini belirten İbrahim Ethem Topal, “Konya’da toplamda yaklaşık 2 bin dairelik bir konut üretimimiz oldu. Konya aslında toprak bolluğu olan bir yer. Bizim yeni alanlar açarak veya mevcut olan konut yerleşim yerlerinin imar durumunda değişiklik yaparak bu alanları biraz daha aktif hale getirmemiz gerekiyor” dedi.

ibrahim-ethem-topal-2.jpg

‘KURUMSAL BİR AİLE ŞİRKETİYİZ’

Şaban Topal İnşaat’ın kuruluş sürecini anlatan İbrahim Ethem Topal, “Yönetim Kurulu Başkanımız Şaban Topal, 1986 yılında Konya’ya üniversite okumak için geliyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra Karatay Belediyesi’nde işe başlıyor. Belediyede yaklaşık 20 yıllık bir çalışma süreci oluyor. Bu süreçte inşaat sektörüne yöneliyor. 2003 yılında belediyenin kurduğu bir kooperatifin yönetim kurulunda bulunuyor. O süreçle birlikte inşaat süreci hızlanıyor. 2007 yılında da Gözde Konut Yapı Kooperatifi’ni kurarak inşaata bir fiil başlamış oluyor. 2010 yılında yapsat inşaata başlıyor. Öncesinde kooperatiflerin yönetim kurulu başkanlığını yapıyor. Daha sonra 2010 yılında Karatay’da inşaat yapmaya başlıyorlar. O süreçte ben de üniversiteye inşaat bölümüne başladım. 2014 yılında üniversiteden mezun oldum. Ablam da mimarlık mezunu. Daha sonra aile şirketiyle kurumsal bir yapıya kavuşma niyetiyle işlerimize devam etmeye başladık. Şimdiye kadar Konya Karatay bölgesinde yapsat olarak 500 adet konut ürettik. Kooperatif olarak da yaklaşık 1500 daire ürettik. Konya’da toplamda yaklaşık 2 bin dairelik bir konut üretimimiz oldu. Akşehir’de projemiz oldu. Selçuklu ve Meram bölgelerinde arsayla alakalı çalışmalarımız var. Yakın zamanda oralarda da inşaata başlamayı düşünüyoruz” diye aktardı.

3-20210812175517.jpg

‘KURDAKİ HAREKETLİLİK İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ETKİLYOR’

Dolar kurundaki hareketliliğin inşaat sektörünü büyük oranda etkilediğini ifade eden Topal, “2018 yılında Rahip Brunson olayıyla birlikte inşaat sektöründe bir kur şoku yaşamıştık. Kurdaki dalgalanmalardan dolayı inşaat malzemelerinde ciddi bir artış yaşanmıştı. Bundan sonra pandeminin başlangıcına kadar sektör yavaş yavaş rayına oturmaya başlamıştı ama bir taraftan da o maliyet artışlarından dolayı inşaatlarda konut satışı zayıflamıştı. Pandemi döneminden önce İstanbul’da yaklaşık 400 bin adet konut stokundan bahsediliyordu. Bu stok satılması da güç bir rakamdı. Pandeminin başlangıcıyla birlikte bir taraftan piyasa iyice daralmaya başladı. 2020 yılının haziran ayındaki konut kredi kampanyasıyla birlikte konut stokları İstanbul başta olmak üzere tüm illerde eridi. Bizim elimizde de eski stok kalmadı. Konut kredisi 180 aylık bir vade ve 0,79’lara kadar inmişti. Pandemi döneminde ciddi anlamda inşaat sektörünü rahatlatacak bir adımdı. Pandemi sürecinde  bu adımla birlikte  2021 yılının devamında da inşaat sektörünün iyi geçtiğini söyleyebiliriz. Fakat 2021 yılında tekrar kur dalgasıyla karşılaştık. Bu durum yine inşaat sektörünü etkiliyor. Geçen yılın mayıs ayıyla bu yılın mayıs ayı arasında ortalama yüzde 63’lük bir maliyet farkı var. Bu çok ciddi bir rakamdır” şeklinde konuştu.

1-20210812175517.jpg

‘ARSA ALANLARI ARTTIRILSIN MALİYETLER AZALTILSIN’

Maliyetlerin düşürülmesi noktasında yeni arsaların üretilmesi gerektiğini vurgulayan Topal “Her ne kadar Konya tarım şehri olarak anılsa da suyun çekilmesiyle birlikte tarım yapılabilir alanlar Konya’da azalmaya başladı. Bu anlamda sanayi alanlarını artırarak arsa maliyetlerinin azaltılması büyük önem arz ediyor. Bugün inşaat maliyeti 100 birimse arsayı yüzde 50’yle aldığınız zaman bu direkt 200 birime çıkıyor. Belediyelerin kentsel dönüşümü teşvik ettiği bölgelerde arsa maliyet oranlarının düşmesi çok zor. Bir taraftan yatay mimari destekleniyor. Yatay mimariden dolayı kat ve emsal artışına da çok fazla gidilmiyor.  Arsa fiyatlarının ve oranlarının biraz daha uygun hale getirilmesi, belediyelerin biraz daha arsa üretmesi gerekiyor. Burada eğer arsanın arzı artarsa talep o kadar artamayacağı için ister istemez fiyatlar bir tık geriye çekilecektir. Bugün Konya Aslım bölgesinde arsa metre kare fiyatları 2 bin 500 liraları gördü. Yeni arsa üretimi ciddi anlamda maliyetlerin biraz daha aşağıya çekilmesi için önemlidir” diye aktardı.

ibrahim-ethem-topal-1.jpg

‘HER ZAMAN İSTİHDAMI DESTEKLİYORUZ’

Şaban Topal İnşaat olarak her zaman istihdamı desteklediklerini belirten Topal, “Berat Sitesi üçüncü etap projemizi de hayata geçiriyoruz. Yılsonuna kadar teslim etmeyi düşünüyoruz. Yılsonuna kadar başlayacağımız dört tane daha projemiz var. Her zaman için istihdamı, yatırımı destekliyoruz, insanları teşvik etmek istiyoruz. İnsanlara ekmek kapısı olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Hilmi Sitesi, Ottoman Sitesi, Vildan Sitesi, Gül Sitesi ve Selimiye Konutları da yeni yapacağımız projeler arasında yer alıyor. Şaban Topal İnşaat olarak Ticari Yapı Kooperatifi kurduk. Eğer uygun maliyetli bir arsa bulursak sanayi yapısı üretme ihtimalimiz de var. Konya’da hâlâ merkezde kentsel dönüşüm yapılması gereken, deprem riski taşıyan, deprem olmadığı halde zümrüt faciası gibi risk taşıyan yapılar var. Karatay’da daha çok müstakil evler gözümüze çarpıyor ama onlardan ziyade merkezde Şükran Mahallesinin olduğu bölgeler, Mevlana’nın etrafındaki yapıların bir an önce kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Kent Plazanın arkasındaki çimento konutları dediğimiz bölgelerin dönüşüme uğraması gerekiyor. O bölgeler aslında çok merkezi kalan yerler ama bir an önce mevzuat değişikliğiyle birlikte o bölgelerin inşaata açılması gerekiyor” diye konuştu.

5-444.jpg

‘TİCARİ YAPILAR YAPMAK İSTİYORUZ’

Konut sektörünün yanında sanayi değil ticari yapılar yapmak istediklerini dile getiren Topal, “AVM olabilir, küçük ticaret merkezleri olabilir. Hiçbir zaman ihale işlerine girmeyi düşünmedik. Daha çok konut ve ticaret merkezleri üretmeyi düşünüyoruz. Konya’da açık hava AVM’si yok. Şaban Toplam olarak en büyük artımız güvendir. İnsanların güvenini kazandığımızı düşünüyoruz. Bu yolda da insanların güvenini sarsmadan devam etmek istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

6-294.jpg

7-249.jpg

9-350.jpg

10-080.jpg