İsmail Poçan

İsmail Poçan

Şebi Arus sadece Konya’nın…

Şebi Arus sadece Konya’nın…

Hz. Mevlana’nın 743.Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri yaklaşırken bu kapsamda yapılacak etkinlikler Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, üniversite rektörlerinin katıldığı toplantıda tanıtıldı.  

Öncelikle şunu söyleyelim 7-17 Aralık arası Konya’da biraz daha dolu dolu geçecek. Sema töreninden mesnevi derslerine, tiyatrodan şiir dinletilerine söyleşilerden sergilere kadar tam 105 program bu süre içerisinde gerçekleşecek.

743. Vuslat Törenler bu yıl "Birlik Vakti" temasıyla gerçekleştirilecek. Son zamanlarda Türkiye ve çevresinde yaşanan olaylardan sonra insanların, özellikle de Müslümanların birliğe ne kadar ihtiyacı olduğu açıkça ortada. Hz. Mevlana’nın düşüncesi noktasında birlik olmak ve dünyayı bu birliğe davet etmek noktasında önemli bir tema olduğunu düşünüyorum.

Çok önemli diyebileceğimiz gelişmeler olmasa da bu yıl benim gördüğüm değişik uygulamaların güzellik katacağı kanaatindeyim.

Vuslat Haftası öncesi ve sonrasında Konya’nın Şebi Arus tartışmalarını bitirecek bir adım atılmış mesela.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar programda Hz. Mevlana’nın Şeb-i Arus programlarının Konya’ya ait kılınmasının bir adımı olarak bu yıl yeni belirlenen logo ve yazılımın tesciline resmen müracaat ettiklerini belirtti.

En azından artık "Şebi Arus Konya’nındır" diyebileceğiz.

Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Her sene programlar hangi gün hangi saat ne var tek tek okunuyor. Bence bir genel hatlarıyla değerlendirilebilir. Zaten o bilgiler broşürlerde veya başka kaynaklarda ulaşma mümkün.

Ayrıca Hz. Mevlana’da esinlenerek yapılan tiyatrolarda Mevlana’yı ve Konya’yı tanıtma açısından güzel bir düşünce olduğu kanaatindeyim.

Törenlere gelecek olan Yerli ve yabancı turistler için de 25 ayrı noktada mobil danışmanlık hizmeti oluşturulmuş. Ayrıca Mevlana Kültür Merkezi ve Alâeddin arasında Türkçe, İngilizce ve Farsça olmak üzere 3 dilde gezici personellerin sırtında ‘Bana Sor’ yazarak yardımcı olunacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise 7 Aralık günü gerçekleşecek olan Sevgi ve Birlik yürüyüşüne kendini orada göstermek isteyenlerin yanında özellikle Konya halkını davet etti.  

Toplantıda Vali Canbolat ve katılanların üzerinde durduğu ortak konu birlik ve beraberliğe olan ihtiyacımızdı.

 İnşallah Hz. Pir’in gölgesinde bunu yakalamak için bir fırsat olur bu yılki Şeb-i Arus...

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Poçan Arşivi
SON YAZILAR