Macit Uluçamlıbel

Macit Uluçamlıbel

Seçimin ardından

Seçimin ardından

Gündem oluşturmak, algı yönetimi, söylem üretmek…

Seçimle ilgili yazacağım ama kazanan ya da kaybedenle ilgili değil yazım. Seçim sürecini kendimce yorumlayacağım.

23 Haziran İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde, iktidarı boyunca kara yolları, demir yolları, köprüler, tüneller, hastaneler, okullar, üniversiteler inşa etmiş Ak Parti yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır söylemini ‘Ne dediysek yaptık, yine biz yaparız’ şeklinde sloganlaştırdı.

Ak Parti iktidara geldiğinde çocuk yaşlarında olan, Ak Parti öncesi ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumdan siyasal belirsizlikten bi haber genç seçmenleri bu söylemlerle etkileyemedi. Binali bey katıldığı her programda vaatlerini, yapacaklarını anlatırken İmamoğlu, kucaklaşmaktan bahsetti. Sürekli kutuplaşma vurgusu yapan, önceki seçimle ilgili mağduriyet algısı oluşturan ve kendisini destekleyen hiçbir oluşumun ya da partinin adını anmayan kendisine destek açıklaması yapanlar sorulduğunda net cevaplar vermeyen İmamoğlu konsolide olmuş seçmenini dağıtmamak için doğru hamleler yaptı.

Ak Parti ise son hafta kendi seçmenini kara kara düşünmeye gark eden, karşı tarafı birleştiren, kararsızları karşı tarafa iten bir gündemin içinde buldu kendini. Teröristbaşı Öcalan’ın tarafsızlık açıklaması Ak Parti’ye büyük bir darbe oldu. HDP’nin ve PKK’nın üst düzey yöneticilerinin kandilden CHP’yi Ekrem İmamoğlu’nu desteklediklerini açıklaması gündem olmaz, tepki çekmezken, Öcalan’ın tarafsızlık açıklamasıyla Ak Parti psikolojik bir darbe aldı.

Algı yönetimi, psikoloji, gündem oluşturmak, söylem üretmek neden çok önemli bu süreçte aslında daha iyi anladık.

‘Her şey çok güzel olacak’ Türkiye’de bu söylemi mottolaştırmak ve tüm siyasi çalışmayı bir cümle üzerine inşa edip başkaca önemli bir söylem ya da vaatte bulunmadan gelişen tüm olayları kendi lehine çevirecek algı yönetimini doğru yapmak. Ekrem İmamoğlu bunu başardı.

Türkiye siyasi tarihinin en iyi seçim kampanyalarına imza atan AK Parti bu seçim çalışmasında maalesef başarılı olamamıştır. Söylem üretmek, halka dokunmak lazım. Ekonomik durum vatandaşın oy kullanırken etkilendiği en önemli etken. Ekonomik ve psikolojik etkenleri göz ardı etmeden siyasi çalışmalar planlanmalı.

Birbiriyle aynı düşünmeyen bir araya gelmesi sürpriz siyasi oluşumlar CHP çatısında Ekrem İmamoğlu için Türkiye’nin her yerinde birlik sağlayarak çalışmışken. Birbiriyle aynı düşünenlerin Ak Parti çatısı altında aynı heyecanla toplanamadığını da bu seçimde gördük. Özellikle Ak Parti’li birçok vekilin sosyal medya hesaplarında İstanbul seçimi ve Binali beyle ilgili hiçbir paylaşımın olmaması gerçekten ilginç.

…..

Geçtiğimiz hafta Konya Numune Hastanesinde küçük bir operasyon geçirdim. Öncelikle Op. Dr. İsamettin Bahadır hocama tüm genel cerrahi bölümü çalışanlarına ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ederim. Süreçte yanımda olan tüm dostlarıma da tekrar teşekkür ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Macit Uluçamlıbel Arşivi
SON YAZILAR