Şenol Metin: Kalkınmanın anahtarı tematik üniversiteler

Türkiye’nin acilen üniversite reformu gerçekleştirmesi gerektiğini söyleyen Eğitim-Bir-Sen Konya 2 No'lu Şube Başkanı Şenol Metin, “Üniversitelerimizin özellikle stratejik alanlarda yeniden tanımlanması gerekir. Bu anlamda Konya, üçü devlet üniversitesi olmak üzere beş üniversitesi ile tematik boyutta Türkiye’ye rol modellik yapabilir” ifadelerini kullandı.
Şenol Metin: Kalkınmanın anahtarı tematik üniversiteler

Eğitim-Bir-Sen Konya 2 No'lu Şube Başkanı Şenol Metin, Türkiye 8-10 bin dolarlık kişi başı gelir ile orta gelir tuzağından kurtulması için ihracat içindeki teknolojik ürün oranın artırılması gerektiğini söyledi. Teknolojik ürün üretimi için tematik üniversite modelinin şart olduğunu belirten Metin, bunun ilk adımının üniversite reformu olduğunu vurguladı. Teknolojik ürün üretebilmenin ise 2 temel belirleyeni olduğunu söyleyen Metin; “İlki beşeri sermaye, ikincisi Ar-Ge’dir. Beşeri sermayemizi geliştirmek için de Ar-Ge’yi kurumsallaştırabilmek için de üniversite stratejiktir. Bu nedenle üniversite reformu stratejiktir, tematik üniversite önemlidir” şeklinde konuştu.

‘TEMATİK ÜNİVERSİTE MODELİ FARKLILAŞTIRACAK’

Beşeri sermayeyi destekleyememenin büyük eksiklik olduğunu belirten Metin, 19 yılda öğrenci sayısının 6 kat arttığını buna rağmen niteliksel artışın yeterli olmadığının altını çizdi. Bu eksikliği gidermek için araştırma üniversitelerinin, reel sektör ile uyum içinde öğretim programlarını hayata geçirmesi gerektiğini belirten Metin, tematik üniversite stratejisiyle üniversitelerin birbirinden farklılaşacağını söyledi. Tematik Üniversite stratejisi ile üniversitelerin birbirinin kopyası olmaktan kurtulacağını, belli temalarda ön plana çıkacağını anlatan Metin, “Bunun yanında ülkenin ve bölgenin AR-GE ve inovasyon kapasitesini destekleyecek, istihdam odaklı öğretim programları ile de genç işsizlik sorununa çözüm üretecektir. Bu strateji yükseköğretim 4.0 olarak da tanımlanan 4. Nesil üniversite konseptinin de gerçekleşmesine katkı sunacaktır. 2015’ten itibaren YÖK; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, TÜBİTAK ve üniversiteler ile reform ihtiyacını tartışmaya başlamış, ‘Yükseköğretimin Çeşitlendirilmesi’ başlığında üniversitelerimizin birbirinin kopyası olmaması, tematik ve misyon tanımlamaları ile farklılaştırılması ve yapılandırılması gerektiğine dair çalışmalar yapmaktadır” ifadelerine yer verdi.

‘KONYA TÜRKİYE’YE ROL MODEL OLABİLİR’

Konya’nın tematik üniversitelerle Türkiye’ye rol model olabileceğini ifade eden Metin, şöyle konuştu: “Konya 3’ü devlet olmak üzere 5 üniversitesi ile tematik boyutta üniversitelerinin farklılaştırılarak Türkiye’ye rol modellik yapabilir. Konya Teknik Üniversitesi, mühendislik alanında tematik bir üniversite olarak şehirdeki tüm mühendislik eğitimini uhdesine almalıdır. Bu amaçla Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesindeki Mühendislik Fakültesi ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Selçuk Üniversitesine bağlı Teknoloji Fakültesi, Konya Teknik Üniversitesi’ne bağlanarak Konya mühendislik eğitiminde tematik kurguya sahip öncü bir üniversiteye sahip olabilir. Konya Teknik Üniversitesi sahip olduğu 3 mühendislik fakültesi ile saha mühendisi ve AR-GE Mühendisliği yeterlilik alanlarına yönelik program çeşitlendirmesi yapmalıdır. Öğretim programlarını çeşitlendirirken Konya Teknik Üniversitesi 2 alana özel bir önem vermelidir. İlki Konya sanayinin ara eleman ve mühendis ihtiyacının karşılanması ve ileri AR-GE mühendis ihtiyacının aynı anda karşılanabilmesi için mühendislik öğretim programlarını farklılaştırmalı, İkincisi ise ASELSAN ve Huğlu Silah Sanayii ile stratejik ortaklık olmalıdır.”

‘SAHA EĞİTİMİNİN AĞIRLIĞI ARTTIRILMALI’

Saha eğitiminin ağırlığının arttırılması gerektiğine vurgu yapan Metin, “İlk stratejik alanda mühendislik programlarının yeniden düzenlenmesi gerekecektir. Mühendislik eğitiminin reel sektör ile entegrasyonu sağlanmalı, bu amaçla 6 dönem okul, 2 dönem reel sektör olarak öğretim programlaması yapılmalıdır. 2 dönemlik reel sektör eğitimlerinin 1 dönemi staj olarak, 1 dönemi de intörn mühendislik olarak kurgulanmalıdır. Amacımız saha ihtiyaçları ile teorik öğretimi uyumlaştırmak olmalıdır. Konya Teknik Üniversitesinin lisansüstü eğitim programları özellikle de doktora programlarını akademisyen yetiştirmek için değil, sanayinin AR-GE ihtiyacı için kurgulamalıdır. Sanayinin ihtiyaç duyduğu bilgi, üniversitenin laboratuvarlarında üretilirken, üretilen bilgi patente ve ticari ürüne dönüşerek üniversite araştırma fonlarını finanse etmektedir” diye belirtti.

‘SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ÇATISI ALTINDA TOPLANMALILAR’

Metin, Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesinin bazı bölümlerinin tek çatı altında toplanması gerektiğini vurguladı. Metin sözlerine şöyle devam etti: ”İkinci tematik üniversitemiz Konya Sağlık Bilimleri Üniversitesi; Selçuk ve Necmettin Erbakan Üniversitesine bağlı iki tıp fakültesi, iki diş hekimliği fakültesi, sağlık bilimleri fakülteleri ve yüksekokulları Konya Sağlık Bilimleri Üniversitesi çatısı altında toplanarak hem sağlık alanında tematik bir üniversitemiz olacaktır, hem de Necmettin Erbakan Üniversitesi ile Selçuk Üniversitesi kendi görev önceliklerine yoğunlaşma şansını yakalayacaktır. Üçüncü tematik üniversitemiz Tarım Üniversitesi; Selçuk Üniversitesine bağlı Veteriner Fakültesi, Ziraat Fakültesinin ana omurgasını oluşturduğu, iyi tarım uygulamalarında bölgeye rehberlik yapacak ve tohum/gen ıslahını öncelikli alan olarak belirlemiş bir üniversite… Konya Tarım Üniversitesi, tarımın başkenti Konya’ya yakışacaktır, dünyada az sayıda iyi örneği ile öncülük yapma kapasitesine sahip tematik bir üniversite olabilir. TORKU markası ile bütünleşmiş vakıf statülü Gıda ve Tarım Üniversitesinin bu üniversite ile hami ilişkisinin kurulması da düşünülmelidir.”

“Dördüncü tematik üniversitemiz ise Eğitim, uluslararası nitelikte İlahiyat, Güzel Sanatlar, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Siyasal Bilimler ve Hukuk Fakültelerinin ana omurgasını oluşturduğu Necmettin Erbakan Sosyal Bilimler Üniversitesi…

UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İSTİHDAMI ÖNCELEMELİ

Metin, meslek yüksekokullarını birleştirecek uygulamalı bilimler üniversitesi fikrini ortaya koyarak, şunları söyledi: Son olarak şehrimizdeki 30’a yakın meslek yüksek okulunu bünyesinde toplayacak olan Uygulamalı Bilimler Üniversitesi; Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, bölgenin ara eleman ihtiyacını gidermeyi ve istihdam odaklı öğretim programlarını öncelemelidir. Bu üniversite, MYO öğretim programlarını 1 yıl teorik eğitim, 1 yılı da işbaşında eğitim olarak kurgulamalıdır. Bu hem reel sektörün işgücü maliyelerini düşürürken hem de mezunların istihdam imkanlarını arttıracaktır. Ereğli ve Akşehir’deki üniversite birimleri ise şehir üniversite konsepti ile belli temaları önceleyerek yeniden organize edilmeli ve bir üniversiteye dönüştürülmesi düşünülmelidir. Konya, Türkiye’ye rol modellik yapabilir.”

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Etiketler :