Prof. Dr. Önder Kutlu

Prof. Dr. Önder Kutlu

Siyasette ittifaklar ve iş birlikleri

Siyasette ittifaklar ve iş birlikleri

Siyasetin iki cephesini teşkil ve temsil eden Cumhur ve Millet ittifaklarının yanında yeni bir ittifak daha kuruldu.

Kendilerini solun, solunda tanımayan partilere HDP de katıldı.

6 partili Millet İttifakı’nı rahatlatmaya yönelik olduğu anlaşılan bu yeni 6 partili yapının motor gücü HDP olacak. Ülke barajını geçerek TBMM’de temsil edilmeyi umuyorlar.

Ana tartışma alanı olan cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakının adayı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtlığı konusunda Millet İttifakı ile iş birliği yapacaklarını şimdiden söylemek mümkün.

Hatta eğer cumhurbaşkanlığı seçiminde başarılı olabilirlerse, kabinede HDP’den birilerinin bakan olması mukadder. Gürsel Tekin bunu açıkça ilan etti. İP’te biraz hareketlenme olsa da bugünlerde Millet İttifakı üyeleri bunu ‘hazmetme’ dönemindeler.

Ortalığa salınan küçük haber kırıntılarıyla seçmen kitlesini yavaş yavaş kıvama getireceklerini düşünüyorlar.

Bunda ne kadar başarılı olacaklarını zaman gösterecek.

Ancak, muhalefetteki Ümit Özdağ yüksek sesle yabancı düşmanlığı ve etnik milliyetçilik odaklı konuşmalar yaparken, Milli İttifakı seçmen kitlesinin HDP’yi kabullenip, kabullenmeyeceğini şimdiden tahmin etmez zor.

Milletimiz her türlü terörden çok çekti. Etnik ayrımcılık temelinde siyaset yapan HDP’nin geniş toplumsal kesimler tarafından kabullenilmesi mümkün değil.

AYM’de görülmekte olan kapatma davasının ne zaman sonuçlanacağı meçhul. Kurulan yeni ittifakın ve Millet İttifakının bunu hesaba kattığı konusunda şüphelerim var. Onu düşünemeyecek kadar başka şeylerle meşguller.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir iddiaları olabilmesi için kesinlikle HDP desteğine ihtiyaçları var. Desteğin ne kadar başarı getireceği meçhul olsa da.

Karşı cephede işler çok karışık anlaşılan.

Bunun aksine, Cumhur İttifakı dayanışma ruhuyla hareket ediyor. MHP lideri Bahçeli’nin çeşitli Anadolu şehirlerinde yapmakta olduğu mitingler büyük yankı uyandırıyor. Ciddi bir katılım göze çarpıyor. Belli bir heyecan uyandırmış gibiler.

Cumhurbaşkanının açılış programları da aynı şekilde dikkat çekiyor. 20 yıl iktidarda kalan bir partinin ötesinde hareketli teşkilatları ve dinamik bir yapısı bulunuyor.

Cumhur İttifakı’nın yapması gereken ilave şeyler olduğuna inanlardanım. Kararsız seçmeni tekrar kazanmaları gerekiyor. Bunun yolu ve yöntemi de muamma değil.

En büyük şansları da ‘hisseli harikalar kumpanyası’ olarak da ifade edilebilecek muhalefet. Yapmamaları gerekenleri yapıyorlar, yapmaları gerekenleri de yapmıyorlar.

Potansiyel seçmen kitlesini kendilerine çekemiyorlar. Kuşatıcı bir söylem geliştiremedikleri gibi eylemlerindeki tutarsızlıktan da kurtulamıyorlar.

Şunun şurasında seçime en fazla 8 ay kaldı ama uğraştıkları şeyler havadan, sudan.

Seçmen merak ediyor: Millet İttifakı cumhurbaşkanını seçmede muvaffak olursa Suriye, AB, ABD, NATO, Rusya, Ortadoğu, Türk Dünyası, ekonomi, tarım, çevre, sağlık, eğitim, aile, gençlik, terör, enerji, maliye, teknoloji, savunma sanayi alanlarında ne yapacak?

Bugün eksik kalan hangi politikayı ikame edecek?

Nasıl yapacak?

Kiminle, hangi kadrolarla yapacak?

Hangi zaman diliminde neyi başaracak?

Tek dertleri ‘Güçlendirilmiş Parlamenter’ sistemse, biz almayalım.

Mevcut sistemi destekleyip, aksayan yönlerini reform edeceklerse, tamam…

‘Erdoğan gitsin’, ‘Cumhur İttifakı kaybetsin’, ‘biz gelelim’ ise, yine almayalım…

Sonuçta düne kadar karşı tarafta duranlar kendi yanlarına geçince her şey değişecek mi?

CHP’den dün ne gördük, yarın ne göreceğiz?

Bunları bütün samimiyetimle söylüyorum.

Varsa bir planları, bilelim…

Defalarca tekrarladım…

Belediye başkan adayına sormuşlar: ‘En büyük projeniz nedir?’

Cevap vermiş: ‘Belediye Başkanı olmak’.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr. Önder Kutlu Arşivi
SON YAZILAR