Murat Can

Murat Can

STK TEMAYÜLÜNDEN KİMLER ÇIKTI?

STK TEMAYÜLÜNDEN KİMLER ÇIKTI?

Ak Parti Haziran genel seçimlerinde listesinde bulunduracağı isimler için yoğun bir çaba sarf ediyor.

Halkın karşısına isabetli adaylarla çıkmaya çalışıp Anayasa değiştirecek çoğunluğa erişmek istiyor.

Bu yüzden aday belirleme sürecinde olabildiğince halka inmek, yani tabanın eğilimlerinin sandığa yansıması için bu eğilimler doğrultusunda aday göstermeye çalışmak istiyor.

Bu maksatla yapılan teşkilat temayüllerini cebine koydu Ak Parti Genel Merkezi.

Temayülün yanında anket çalışmaları hala devam ediyor. Bölge bölge, il il yapılan anketler değerlendirilip sonuçları analiz edilerek komisyonun bilgisine sunuluyor.

Ara komisyonlar çalışmalarına devam ediyor bir taraftan. Listeler Sayın Başbakan’ın başkanlığını yapacağı komisyona hazır hale getirilmeye çalışılıyor.

Bu doğrultuda Ak Parti isabetli karar vermek adına yeni bir uygulamaya daha gitti.

Ak Parti bu sene ilk defa sivil toplum örgütlerinin eğilimlerini belirlemek maksadıyla STK Temayülü yaptı.

Şu anda herkes STK temayülünden çıkacak sonuçlara odaklanmış durumda.

Teşkilat temayülünden çıkan sonuçları köşemden duyurmuştum. Takip edenler bilecektir.

STK temayülünden alınan sonuçlara da şöyle bir göz attım. Genel olarak çok şaşıracağım bir sonuç yok.

STK temayülünden en çok oyu alan isimler yine aynı. Uğur Kaleli, Recep Konuk ve Ziya Altunyaldız...

Üç aday adayımıza ilaveten Özlem Çepni, Ali Akmaz ve Mehmet Babaoğlu isimleri gözüme takılanlar. Yani listenin üst sıralarında bunlar var.

Bu isimlerin dışında gözüme takılan bir başka isim ise Veli Tolu.

Bu tabloda Veli Tolu dışında bir sürpriz yok.

Veli Tolu neden sürpriz?

Daha öncede yazdım. Veli Tolu özellikle ilçe başkanlığı ve İl başkanlığı yaptığı dönemlerde agresif çıkışları ve sınırları zorlayan açıklamalarıyla Ak Parti tabanını çok incitti. Nitekim birleşmeden sonra kendisine Yedek MKYK üyesi olarak görev verildi.

Veli Bey’i bu görevler neticesinde pek çok kişiyi takip ettiğim gibi takip etmeye devam ettim. Ancak Veli Bey geride bıraktığımız süreçte sanırım bir aidiyet sorunu yaşıyor.

Özellikle sosyal medya aracılığıyla yapmış olduğu paylaşımlara baktığımızda Numan Kurtulmuş beyin çalışmaları ve açıklamalarıyla ilgili her şeyi paylaştığını görebiliyoruz. Ancak iş Sayın Cumhurbaşkanımız ya da Sayın Başbakanımıza geldiğinde o kadar da hevesli olmadığını görebiliyoruz.

Bu yüzden Veli Tolu’nun yaşamış olduğu bu aidiyet sorununun Ak Parti siyasetinde kendisine her zaman sorun çıkartacağını düşünüyorum.

Veli Tolu’nun Genel Merkez’de Abdülhamit Gül’le yakın olduğunu biliyoruz. Aday olurken de muhtemelen buradan alacağı desteği hesaplamıştır. Ancak Türkiye genelinde 150 kadar aday adayının Abdülhamit Gül desteğine güvenerek yola çıktığını hesaplarsak, Konya siyaset hafızasını da hesaba katarsak kendisinin pekte şanslı olmadığını düşünüyorum.

STK’lardan aldığı oyun nedenine dair bir düşüncem yok. Ancak kendisini kutluyorum.

STK temayülünün liste oluşturma sürecine nasıl bir etkisi olacağını bilmiyorum. Muhakkak Genel Merkez değerlendirecektir sonuçları. Aday adaylarına ise bu zorlu süreçte bir kez daha başarılar diliyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR