Mustafa Çimen

Mustafa Çimen

Strateji ve koordinasyon sporu: Bowling

Strateji ve koordinasyon sporu: Bowling

Sevgili okurlarım, bugünkü köşe yazımda kökleri milattan öncesine dayanan Bowling’i anlatacağım. Bowling, bir strateji ve koordinasyon sporudur. Günümüzde 90 dan fazla ülkede 100 milyondan fazla oyuncu tarafından oynanmaktadır.

İngiliz Antropolog Sir Flinders Petrie'nin 1930'da Mısır'da yaptığı araştırmalarda bir çocuk mezarında bowling benzeri bir oyuna ait malzemeler bulması bu oyunun M.Ö. 5200 yıllarına uzanan bir geçmişi olduğunu, en az 5000 yıllık bir oyun olduğunu ispatlamıştır.

Bu dönemde bu oyunun mermer yarım daire şeklinde bir alandaki 10 adet taş kukayı taş toplarla devrilerek oynandığı düşünülüyor. Eski Polonezyalıların oyandıkları “ula maika” adlı oyun da yaklaşık 19 metre  mesafeden kukaların devrilmesine dayanan bir oyun olarak bowling oyununun geçmişinde yer almaktadır.

Bu mesafe hala günümüzde de kullanılmaktadır. Tüm dünyada oynanmasına rağmen kuralları belirli olmayan bowling oyunu ilk organizasyonuna 1875 yılında 9 kuka bowling oynatan 9 kulüp tarafından oluşturulan "National Bowling Organisation" ile kavuştu.

Bu organizasyon ve diğer kulüpler standartları belirlemek için yıllarca çalıştı ve sonunda 1895 yılında New York'ta kurulan American Bowling Congress(ABC) ile tek bir çatı altında toplandı ve bugün de geçerli olan pek çok kuralı saptadılar.

Bu dönemden sonra bowling sporunda erkeklerin katılabildiği resmi karşılaşmalar başladı. 1950'lerde ABC, kurallarında yer alan “sadece beyazlar için” kuralı ve 1993 yılında sadece erkeklere mahsus” kuralı kaldırıldı. Bu köklü ve eğlenceli oyunun kurallarına da değinelim. Bowling oyunu bireysel ya da çoklu grup halinde oynanabilir, oyunun amacı en çok lobutu devirip en yüksek puanları almaktır.

Her bir tanesi 2 tane denemeden oluşmakta olan toplam 10 frame, bir tane oyunda oyuncuya ya da oyunculara tanınmış olan atış haklarını gösterir. Oyuncular bir frameda strike yapmasa da, 2. Kez atışında yapmalı ve o frameyı tamamlamalıdır. Son frameden sonra yapılacak olan strikeden sonra atış hakkı verilir. Bowling oynarken bazı terimlerin anlamlarının da bilinmesi gerekmektedir.

Bu terimler Spare, Strike ve Split’tir.Spare, Framenin ikinci atışında hattın sonunda yer alan lobutların devrilmesidir, Spare sembolü de /’dir. Strike, Framenin ilk atışında hattın sonunda yer alan lobutların devrilmesidir, bulunan tüm lobutlar devrildiğinden dolayı başka bir atış hakkı verilmez. Strike sembolü de X’dir. Split ise, Arasında başka lobutlar ile bağlantı olmayan 2 ya da daha fazla lobutun ayakta kalması anlamına gelir.

Değerli okurlarım, bugün Bowling’in nerede ortaya çıktığını ve nasıl oynandığından bahsettim. Önümüzdeki hafta başka bir spor dalıyla görüşmek üzere. Sporla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi
SON YAZILAR