Tahıl koridoru anlaşması uzatılmazsa ne olur? Uzman isim açıkladı

Rusya, tahıl koridoru anlaşmasının bugünden itibaren durdurulduğunu açıkladı. Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Rusya'nın çekilmesinin ardından anlaşmaya dönmek için şartlarını sıralayarak dünyanın ciddi bir gıda krizi yaşayabileceğini söyledi.
Tahıl koridoru anlaşması uzatılmazsa ne olur? Uzman isim açıkladı

Geçtiğimiz Temmuz ayında Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılık ettiği tahıl koridoru anlaşması için bugün flaş bir açıklama geldi. Rusya aylardır belirttiği koşulların yerine getirilmemesini öne sürerek anlaşmanın bugün itibariyle durduralacağını açıkladı.

Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov,"Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşması bugün geçerliliğini yitirmiştir. Rusya'yı ilgilendiren koşullar yerine getirildiğinde, Rusya derhal anlaşmaya geri dönecektir. Anlaşmanın Rusya'yı ilgilendiren kısımları yerine getirilmemiştir, bu nedenle yürürlükten kalkmıştır. Şimdilik anlaşma durdurulmuştur." açıklamasında bulundu.

Açıklamanın ardından dünya gözünü yine Karadeniz'e çevirdi. Peki Rusya ile Ukrayna arasında yapılan tahıl koridoru anlaşması sona ererse ne olur? Dünya bu anlaşmanın sona ermesinden nasıl etkilenir? İstinye Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın katıldığı bir canlı yayında Tahıl koridoru anlaşmasının sona ermesinin ardındaki nedenleri ve sonucunda yaşanabilecek durumları anlattı.

RUSYA'NIN 6 ŞARTI

Rusya'nın egemen bir devlet olarak her zaman anlaşmadan çekilme hakkının olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisinin söylediği hiçbir şeyin yerine getirilmediğini söylediğini belirtti. Rusya'nın anlaşmaya dönmek için 6 şart sunduğunu dile getiren Caşın, o maddeleri şu şekilde sıraladı;

1-Gıda ve gübre ihracatı engelleniyor
2-Rusya tarım bankası uluslararası bankacılık sistemine döndürülmesi isteniyor.
3-Rusya'nın SWIFT ödeme sistemindeki aksaklığın giderilmesi
4-Tarım makinalarındaki parça tedariğinin giderilmesi
5-Gemi üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması
6-Odessa'da'daki limanda sıvı amonyak boru hattının yeniden açılması

ANLAŞMA UZATILMAZSA NE OLUR?

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, tahıl koridoru anlaşmasının sona ermesi durumunda ise dünyayı ciddi bir gıda krizinin beklediğini söyledi. Ortalama 38-40 devletin Ukrayna limanlarından gelecek tahıllardan yararlandığını belirten Caşın, "Akşam 21.00'e kadar zaman var. Ben ümitliyim. Anlaşma uzatılmazsa Dünya krize girer, Rusya'ya bir şey olmaz." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7

Etiketler :