Şerife Demir

Şerife Demir

Tahinli Lezzetler

Tahinli Lezzetler

Selamün Aleyküm. Konya’mızda özellikle Bozkır bölgesinin tahini çok meşhurdur. Konyalıların kahvaltı sofrasında olmazsa olmazıdır. Hem verdiği enerji hem de lezzetlinden dolayı biz ev hanımları pasta börekte illaki bu lezzeti değerlendiririz. Ben de sizlere tahinli kek ve belki hiç duymadığınız bir börek ıspanaklı ve tahinli böreğin tariflerini sizlerle paylaşmak istedim.

Tahinli kek malzemeleri listesi; 4 yumurta, 1 bardak şeker, 1 buçuk su bardağı süt, 1 su bardağı sıvıyağ, 1 kabartma tozu, 1 vanilya, 3 su bardağı un. Lütfen unu kontrollü dökelim. Önce yumurtaları kırıp iyice köpürtüyoruz. Sonra şekeri ilave edip beyazlayana kadar çırpıyoruz. Süt ve sıvıyağ ilavesinden sonra çırpma işlemine tel çırpıcı ile devam ediyoruz. Eğer mikseri un karışımında kullanırsak unu fazla kullanmamıza sebep olur. Bu ölçü genelde dikdörtgen Borcam kabına iyi geliyor ama sizler hangi kabı kullanıyorsanız ona harcı döküp üzerine 1 su bardağı tahini kaşıkla her tarafına gezdirebilirsiniz. Sonra ısıtılmış fırında pişiriyoruz. En son fırından çıktıktan sonra lezzetine lezzet katmak için 1 su bardağı da pekmezi üzerine gezdiriyoruz ve soğuduktan sonra afiyetle yiyoruz.

Ispanaklı Tahinli Börek tarifinin malzemeleri; Yufka, 1 bardak beyaz peynir, yarım kilo ıspanak, 1 çay bardağı tahin, 1 küçük soğan, tuz, karabiber, pulbiber.

Sosu için; Yarım bardak yağ, yarım bardak yoğurt, 1 yumurta.

Üzeri için; Yumurta, susam, çörekotu.

Yapılışı; Yufkanın miktarını vermiyorum. Çünkü tepsiye göre değişmektedir. İç malzemelerini değiştirebilirsiniz. Ama bir de böyle deneyin derim :)

Soğanı küçük küçük doğrayıp 2 yemek kaşığı yağda kavuruyoruz. Doğradığımız ıspanakları ekleyip 4-5 dakika pişiriyoruz. Ilıyınca içine tahin, beyaz peynir, tuz, pulbiber ve karabiberi ekliyoruz.

Yufkaları ortadan ikiye bölüp sos sürüyoruz. Uuzn tarafına harcımızı ekleyip yuvarlıyoruz. Tepsimize döşüyoruz. Sostan kalırsa onu da üzerine yedirebilirsiniz. Bitince üzerini yumurtalatıp susam ve dereotunu ekleyip 180 derece önceden ısıtılmış fırınımızda üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Umarım tahini bizlerin sevdiği kadar çocuklarımız da severek yerler. Çikolata yerine pekmez tahin tercih ederlerse daha sağlıklı olur.

Gelecek hafta başka bir yazıda görüşmek üzere, Allah’a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Demir Arşivi
SON YAZILAR