Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Tarım Bakanının zor sınavı!

Tarım Bakanının zor sınavı!

Sevgili okurlar, soğuk ama bir o kadar da bereketli bir haftayı geride bıraktık. Bu sene rahmet kendini bol bol gösterdi çok şükür. Mart kapıdan baktırdı, sıcaklıklar düştü, beyaz bereket Konya’ya geri geldi. Haliyle biz sevindik, çiftçiler sevindi.
                           
Nasıl sevinmeyelim ki; tüm dünyanın kuraklık ve gıda krizi ile uğraştığı bir dönemde adeta nefes aldık.
 
En çok da çiftçilerimiz nefes aldı.
 
Eğer bu yağışları almasaydık vay halimize.
 
Vay halimize çünkü; çiftçilerimiz özellikle mazot ve gübrede artan maliyetler nedeniyle ağır sıkıntıda.
 
Vay halimize çünkü; gıda fiyatları ve kıtlığı asıl yüzünü önümüzdeki sene gösterecekti. Rusya-Ukrayna savaşının etkileri de buna tuz biber olacaktı.
 
O sebeple bu sene aldığımız yağışlar daha değerliydi.
 
BAKAN KİRİŞCİ İLK SINAVI GEÇTİ!
 
Sevgili okurlar; çiftçiler yağışlarla çok mutlu oldu eyvallah ama bir taraftan da gözlerini tarım politikalarına çevirmiş durumdalar.
 
Çiftçilerimiz Konya tabiriyle ‘galender’ insanlar, umutlarını yitirmiyorlar. O yüzden, çiçeği burnunda yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’den beklentileri büyük…
 
Bakan değişikliğinden sonra konuştuğumuz çiftçiler bu beklentiyi yansıttılar.
 
Dolayısıyla Bakan Kirişci’nin sınavı çok çetin olacak. Çiftçiye, tarıma, gıdaya yönelik çok radikal adımlar atması bekleniyor.
 
Ek olarak, ortalığı kasıp kavuran gıda maliyetleri nedeniyle vatandaşın gözü de Bakan Kirişci’de. Tarımda doğru politikalar uygulanmasıyla gıda fiyatlarının düşürüleceğini umut ediyor insanlar…
 
Benim umudum da o yönde.
 
Aksi halde Türkiye’yi çok sıkıntılı günler bekliyor olacak. Bakan Kirişci belki de şu anda kabinede tüm gözlerin üzerine çevrildiği ilk isim olacak.
 
Yani sadece sahada değil, siyasette de çetin bir sınavı omuzlamış durumda.
 
Bakan Kirişci bu sorumluluğun farkında.Siyasette ve ekonomide böyle sıkıntılı süreçte ilk sınavını başarıyla verdi diyebiliriz aslında.
 
Bakan Kirişci’nin ilk sınavı Konya çiftçisi ve üreticisiydi.
 
Çarşamba günü köşemde, Tarım Fuarı’na açılış programı yapılmamasını eleştirerek, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin, cumartesi günü Adana dönüşü Konya’dan önemli mesajlar vereceğini söylemiştim.
 
Açılışa gelmeyen Bakan Kirişci, kapanış programına gelerek Tarım Fuarı’nda önemli mesajlar verdi.
 
En önemli mesajı da; tarımdaki maliyet artışlarına dikkat çekerek, “Üreticimizi bu yeni dönemde cesaretlendireceğiz. Daha fazla üretmesini isteyeceğiz. 'Sen üret yeter' diyeceğiz. Alın ve akıl terini mutlaka ziyadesiyle karşılayacağız. Bu yolda niyetlerimiz önemli ama devamında amellerimiz de üreticimizin, çiftçimizin acılarını, ızdırabını ve yaşadığı birtakım sıkıntıları indirecek cinsten olacak" cümlesiydi.
 
Bakan Kirişci, çiftçilere güven telkininde bulundu.
 
Ne diyelim, inşallah bu kararlılığını fiilen de gösterir. Eğer tam tersi olursa diyecek çok söz kalmıyor zaten.
 
Ama Bakan Kirişci’nin Konya Tarım Fuarı’nda sergilediği tavır ve kararlılık beni umutlandırdı.
 
Bir kere, uzun zamandır herkesin sürekli olumsuz yorum yaptığı ‘Tarım’ politikalarının başındaki bir ismin, çiftçi ve üreticilerin bulunduğu bir fuarda böylesine özgüvenli ve rahat hareket etmesi çok önemliydi.
 
Üreticilere bir dokunup bin ah işittiğiniz bir dönemde işin tam ortasına dalıp sorumluluk almak öyle basit değildir. Bakan Kirişci eleştirileri göğüsleyerek bütün standları gezdi, bütün üreticilerle yakından ilgilendi. Her türlü derdi dinledi, bol bol fotoğraf çektirdi. Kendinden emindi.
 
Bence bu ilk adımı küçük görmeyin.
 
Bakan Kirişci; tarım temsilcilerinin her zaman söylediği, ‘Tarım masada değil, sahada yapılır’ cümlesinin arka planını doldurdu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR