TÜBİTAK’ın 25 yıldır düzenli olarak gerçekleştirdiği etkinlik haftasonu yapıldı

TÜBİTAK’ın 25 yıldır düzenli olarak gerçekleştirdiği Gökyüzü Gözlem Etkinliği bu yıl 10-13 Ağustos tarihleri arasında Antalya’da düzenlendi.
TÜBİTAK’ın 25 yıldır düzenli olarak gerçekleştirdiği etkinlik haftasonu yapıldı

Yaklaşık 12 bin 500 kişinin başvurduğu etkinliğe kura ile bin kişi seçildi. Programın ilk gününde açılışa Gençlik ve Spor Bakanı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı da katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı, TÜBİTAK'ın şimdiye kadar yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verirken özellikle katılımcılar arasında gençlerin fazla olmasından dolayı “Yerdeki yıldızlarla gökteki yıldızları bu etkinlik ile buluşturduk.” ifadesini kullandı. Kura ile belirlenen katılımcılar arasında Konya İmam Hatip Okullarını temsilen seçilen Şehit Mehmet Lütfi Gülşen İmam Hatip Lisesi Fizik Öğretmeni Erdal Handemir etkinliklerin kültür zenginliğimizin bir parçası olduğunu ifade etti.

gokyuzu-gozlem-etkinligi-yapildi-004.jpeg

TÜBİTAK’ın organize ettiği etkinlikte katılımcılara gündüz özellikle çocuklar ve gençler için farklı programlar (metaverse yarışmaları, çeşitli maket yapımları, mikroskopla çeşitli varlıkları inceleme vs. gibi) ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen bilim adamları tarafından gökyüzünü anlatan konferanslar düzenlendi.

gokyuzu-gozlem-etkinligi-yapildi-005.jpeg

Gece de teleskoplarla gökyüzü gözlem programları özellikle de meteor yağmuru gözlemi organize edildi. Aynı zamanda Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan bilim merkezlerinin çadırları ve faaliyetleri de etkinlik akanındaydı. Bu anlamda Konya Bilim Merkezi de aktif olarak etkinlikleriyle programda yer aldı. TÜBİTAK etkinlik bünyesinde TUG yani Tübitak Ulusal Gözlemevine geziler düzenledi. Özellikle Ortadoğu'nun en büyük teleskoplarının bulunduğu bu gözlem evi tüm katılımcıların çok ilgisini çekti.

gokyuzu-gozlem-etkinligi-yapildi-006.jpeg

2500 metre rakımda Saklıkent Kayak Merkezi alanında düzenlenen etkinlik hem serin havası hem de ışık kirliliğinin olmaması dolayısı ile katılımcılara hem gündüz hem de gece çok güzel deneyimler yaşattı. Bu anlamda etkinlik boyunca katılımcılarla her an birlikte olan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, fizik öğretmeni Erdal Hocayla sohbetinde Konyalı gençleri Tübitak gezilerine davet etti.

gokyuzu-gozlem-etkinligi-yapildi-007.jpeg

Etiketler :