Türkiye’de sadece o bölgede yetişiyor? Konyalılar bu lezzete bayılacak

Konya’ya 250 km uzaklıkta yetişen ve bilmecelere bile konu olan bu meyve tam bir sağlık deposu. Üreticiler, bu lezzettin komşu il Konya’da da rağbet görmesi için pazarcı esnafına seslendi.
Türkiye’de sadece o bölgede yetişiyor? Konyalılar bu lezzete bayılacak

Hepimizin çekirdekli halini yediği bu meyve; çekirdeksiz haliyle de oldukça lezzetli. Türkiye'de sadece Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yetişen çekirdeksiz nar, bölgede tüketicilerin büyük ilgisini çekiyor. Sağlık deposu olarak gösterilen ve birçok faydası olduğu bilinen nar; antioksidan zengini, bağışıklık sistemini güçlendirici, kalp damar sağlığını destekleyici, enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu, sindirimi kolaylaştırıcı, cildi besleyici ve Ağız, diş sağlığını koruyucu özelliğiyle biliniyor. Üreticiler, komşu il Konya’ya çağrıda bulunarak, “Konya’daki pazarcı esnafı genellikle tropikal meyve cenneti olarak bilinen Antalya’da hale gelerek sebze ve meyve alır. Esnaf arkadaşlarımızdan talebimiz çekirdeksiz narı da tercih etsinler. Konya halkı bu lezzete bayılacaktır” dedi.

2.webp

ÇEKİRDEKSİZ Mİ?

Çekirdeksiz nar, aslında bir çekirdeğe sahip. Ancak bu çekirdek diğer türlerde olduğu gibi sert olmadığından yenirken hissedilmiyor. Bu yüzden tüketicilerin çoğu henüz bu nar türünü tanımazken, tanışanlar tercih ediyor. Narın diğer türlerden daha tatlı olması da ayrıca tercih sebepleri arasında yer alıyor. Nar, içermiş olduğu antioksidanlar, polifenolik maddeler ve C vitamini açısından zengin bir besin kaynağı. Kanser, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi çok sayıda hastalığı önleyici etki gösterdiği biliniyor. Gıda, meyve suyu hammaddesi olarak veya ilaç endüstrisinde kullanılıyor. Türkiye, yılda yaklaşık 10 milyon dolar değerinde nar ihraç ediyor. En fazla nar ihracatı yapılan ülkeler ise Almanya, Rusya Federasyonu, Hollanda, Ukrayna ve Yunanistan. Henüz az miktarda yetiştirilen yumuşak çekirdekli narın üretiminin hızla artması ve tüketicilerin daha çok tercih etmesi bekleniyor.

2-yas-cekirdeksiz-nar-fidani-1.jpg

 Editör
Etiketler :