Türkiye’nin en büyük mağarası Konya’da! O hastalığı tedavi ediyor

Türkiye’nin en büyük mağarası Konya’nın o ilçesinde bulunuyor. Astım hastalığı için doğal tedavi yöntemi olarak biliniyor. İşte detaylar…
Türkiye’nin en büyük mağarası Konya’da! O hastalığı tedavi ediyor

Konya Tınaztepe Mağarası, Seydişehir İlçesinde yer alıyor. Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise en büyük 3’üncü mağarası olma özelliğini taşıyor.

img-0224.jpg

Toplam uzunluğu 22 kilometre olan mağaranın gezilebilen bölümü bin 580 metredir. Sonundaki 64 metrelik iniş dışında tamamen yatay bir mağaradır. 2004 yılında ise Mağara Dinlenme Tesisleri olarak hizmete açıldı.

tinaztepe-magaralari-78.jpg

ASTIM İÇİN DOĞAL TEDAVİ

Mağara 1968 yılında Fransız bilim insanı Michel Bakalowichz tarafından keşfedildi. Mağaranın tıbbi araştırmasını yaparak astım hastalığı için doğal bir tedavi ortamı olduğunu söyledi.

ekran-goruntusu-2023-10-25-160830.png

1970 yılında başka bir araştırma grubu kaptan Jacques-Yves Cousteau, ekibi Alman Reinhold Messner, arkadaşları Suğla Gölü ve onu besleyen su altı kaynaklarını araştırmak için bölgeye geldiler. Fasıl Boğazı ve Tınaztepe mağaralarının irtibatlarını keşfederek, buranın yer altı göllerinin 22 km uzunluğunun olduğunu tespit ettiler.

tinaztepe-magaralari.jpg

FARKLI BİR OTAM SUNUYOR

Tınaztepe Mağarası şimdiki durumuna yapılan araştırmalara göre yaklaşık 230 milyon yıl gibi uzun bir süreçte meydana gelmiştir. Mağaranın iç kısımlarında ayrıca taban tavan arası yükseklik farkının 65 metreye çıktığı yerler görülmektedir.

afivemtvsuk4s9g.jpg

Konya-Antalya Karayolu'nun Toros Dağları üzerindeki geçişinde yer alan mağara, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Sarkıt ve dikitlerin yanı sıra ziyarete açık bölümünde yaz kış değişmeyen ısısıyla misafirlerine farklı bir ortam sunuyor.

 Muhabir
Etiketler :