Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında 7 Konya firması var

İSO'nun Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2019 Araştırması'na göre, TÜPRAŞ en büyük sanayi kuruluşu oldu. Listede 7 Konya firması bulunuyor
Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında 7 Konya firması var

Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşundaki listede 2018'de 44 sırada olan Konya Şeker 2019 sıralamasında 49. oldu. Eti Aliminyüm ise 143. sıradaki yerini korudu. Saha Tarım ve Enka Süt ise 2018 listesinde bulunmazken 2019 yılındaki sıralamaya girme başarısı gösterdiler.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, “Ekonomideki tüm zorluklara rağmen üreten, şehrimize güç veren tüm sanayicilerimizi ve çalışanlarını kutluyorum” dedi.

Konya’nın, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2019 listesinde bu yıl 7 firma ile temsil edildiğini belirten Kütükcü, “Bu yıl listedeki firmalarımızdan Konya Şeker 49. sırada, Eti Alüminyum 143. sırada, Panagro Tarım Hayvancılık Gıda San. ve Tic. A.Ş. 154. sırada, AYD Otomotiv Endüstri San. ve Tic. A.Ş. 278. sırada, Ova Un Fabrikası A.Ş. 354. sırada, Safa Tarım A.Ş. 475. sırada, Enka Süt ve Gıda Mamulleri Sanayi ve Tic. A.Ş. 484. sırada yer aldı. Geçen yıl İkinci 500’de yer alan Safa Tarım ve Enka Süt firmalarımız bu yıl İlk 500’e yükseldi. Listede yer alan sanayi kuruluşlarımızı bir kez daha tebrik ediyor, tüm firmalarımızla gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.
İlk 500 Sanayi Kuruluşu Listesinde Konya’daki firma sayısının artmasının sevindirici olduğunu belirten Kütükcü, Konya’nın daha fazlasını yapabilecek potansiyeli olduğunu ifade ederek önümüzdeki yıllarda sayının daha da artmasını temenni etti.

“Dünyadaki üretim yarışından bir an bile kopmadık”

Açıklamasında Konya Sanayi Odası olarak pandemi sürecinde olduğu gibi her zaman sanayicilerle birlikte olduklarını vurgulayan Kütükcü, şunları söyledi: “Konyamız hamdolsun güçlü üretim yapısına sahip bir sanayi şehri haline geldi. Organize sanayi bölgelerimiz, özel sanayi sitelerimizle Türkiye’nin sanayi üretimine güç veriyoruz. Kendi sektörlerinde öne çıkan sanayi tesislerimiz var. Bu pandemi döneminde dahi dünyadaki üretim yarışından bir an bile kopmadık. Konya Sanayi Odası olarak biz de, sanayi tesislerimizin üretim kapasitelerini artırmak ve rekabet güçlerini geliştirmek amacıyla yaptığımız çalışmalara aralıksız devam ediyoruz.”

 

KTB’den İSO 500'teki Konyalı firmalara tebrik

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde yer alan 7 Konya firmasını tebrik etti.

İSO tarafından Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu-2019 yılı araştırması sonuçları açıklandı. Konya'dan 7 firma ilk 500'e girme başarısını gösterdi. Listede tarım firmalarının çoğunluğu dikkat çekti.

“Listede 7 firmamızın yer alması Konya’nın vizyonu ve ekonomik gücünü göstermesi açısından önemlidir. Bu başarıda, Türk özel sektörünün girişimci ruhunun yanında, istikrarlı ve akılcı politikalar uygulayan hükümetin büyük payı olmuştur” diyen KTB Başkanı Hüseyin Çevik, Konyalı firmaları tebrik ederek, bu sayının artması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu alarak daha çok çalışması gerektiğini belirtti.

Listenin Konya'nın üretimden gelen ekonomik gücünü göstermesi açısından değerli olduğunu, Konya'nın bu başarısının, şehrimizin ekonomik olarak gelişmesine büyük katkı ve moral verdiğini belirten Çevik, "Konyalı 7 firmadan 5 tanesinin tarım ve tarıma dayalı sanayi kuruluşu olması, Konya için tarımın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Nüfus artışına paralel olarak, küresel iklim değişikliği, plansız kentleşme, sanayileşme, tarımsal arazilerinin azalması, su varlığının yetersizliği gibi nedenlerle gıda kaynaklarındaki azalma beslenme riskini gündeme getirmektedir. Bu risk ülkelerin de politikalarını değiştirmelerine yol açmıştır. Gelecek dönemde dünyada tarımla uğraşan ülkeler ön plana çıkacak. COVİD-19 süreci tarım ve gıdanın ulusal güvenlik kadar stratejik sektör olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu açıdan Konya, ülkemizde olduğu kadar yakın ülkeler arasında da önemli bir tarımsal üretim merkezidir. Şehrimiz üretimiyle, sanayiye de ticarete de en büyük destek olmaya devam edecektir” dedi.
Çevik, İSO 500 sıralamasına girerek, Konya'nın ve Türkiye'nin gelişmesine büyük katkı yapan firmaların başarılarının artarak devam etmesini dileyerek, yöneticilerini ve personelini tebrik etti.

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise açıklanan listeyle ilgili "2019'da Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde Konya 7 firma ile yer aldı. Konya ve Türkiye ekonomisinin gelişimine katkı sağlayarak gurur duymamıza vesile olan firmalarımızı kutluyor, ulaştıkları büyüklükte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

turkiyenin-en-buyuk-sanayi-kuruluslari-arasinda-7-konya-firmasi-var.jpg