Sezai Keskin

Sezai Keskin

TÜRKİYE’NİN TANITIM YÜZÜ

TÜRKİYE’NİN TANITIM YÜZÜ

Turizm Bakanlığı’nın “Türkiye’nin tanıtımı için bir Holywood yıldızı ile anlaştık” diye duyurduğu isim ortaya çıktı. Turizm Bakanlığı, ülke turizminin gelişmesi için, Hollywood’da artistlik işleri yapan meşhur bir kadını Türkiye'nin tanıtım yüzü seçti.   Yaşını göstermeyen, bu ‘’eşsiz’’ hanımefendinin tam adı: Julianne Moore, İngiliz menşeli, Amerika’lı, 54 yaşında, başından 3 evlilik geçmiş, boyu sadece 1.60 cm. "Kuzuların Sessizliği", "Kaçak" ve ‘’Jurassic Park"  ‘'Hannibal'’ gibi korku ve gerilim türü birçok sinema filmlerinde rol almış, anlayacağınız bol bol ödül toplamış. Türk turizminin istikbali ve gelişmesi bu ‘’değerli’’ kadının performansına bağlı.

Bizim ödediğimiz vergilerden bu ‘’nadide’’ kadının eline tonlarca dolar para geçecek.
Hanımefendi Türkiye’nin adını daha evvel hiç duymuş mu bilmiyoruz, ama ezberden de olsa Türkiye’nin denizini, kumunu anlatacak, onun sayesinde turizm çok ‘’bereketli’’ geçecek, ülkeye kum gibi turist akacak, bu ekonomik kazanım neticede ücretlere yansıyacak.


Maaşlar artacak ve gelir seviyesi tavan yapacak… Sahi öyle mi?
Bir Müslüman ve bir Türk olarak bu fakir milletin tonlarca dolar parasının açık saçık bir ecnebi kadına savrulmasına gönlümüz razı değil. Ne diyelim üzüldük, bağrımıza taş bağlayıp sineye çekiyoruz. Malum şahsın dört defa oskara aday gösterilmesi, bakanlığın bu yöndeki tercihinde etkili olmalı ki, tez vakitte anlaşma yapılıp, çekimlere kısa süre önce başlandı.
Şu sıralar Los Angeles'ta son sürat Türkiye'nin yeni reklam filminin çekimlerini gerçekleştiriliyor. Çekimler önümüzdeki haftalarda tamamlanacak ve şubat ayında Türkiye'de gösterime girecek. Filmin esas kızı da önümüzdeki ay filmin tanıtımı için Türkiye'ye teşrif edecek.
Ülkemizin tanıtımı için neden bir yabancıya ihtiyaç duyulmuş ki bizimkilerin suyu mu çıktı demekten insan kendini alamıyor. Acaba hanımefendinin bize maliyeti ne oldu bu da ayrı bir merak konusu? İnternet ortamında Google kutucuğuna bu şahsın adını yazarsanız Türk toplumuna örnek olacak kişinin ‘’şeffaf’’ resimlerini görebilirsiniz, yani anadan üryan…Ki; böylelikle belki ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır. Bu ‘’seçkin’’ kadın yüzde 98’i müslüman denilen bir topluma nasıl örnek olabilir? Nüfusun çokluğu ile iftihar ettiğimiz ülkemizde saygın nice kıymetli insanlar dururken bu yabancı kadının seçilmesi Türk toplumunu ve Türk kadınını incitmiştir.

Bu yazı bir dost yakınmasıdır, icraatlarını ve hizmetlerini, aksatmadan, kararlılıkla takdir ettiğimiz hükümetin bu tuhaf tercihine şaşırdığımızı belirtmek isteriz. Manevi ve milli değerlere her daim hürmetkar duruş sergileyen mevcut iktidarın bu yöndeki seçimlerde daha hassas olmasını temenni ederiz.

Tarihi ve kültürü şan ve şerefle dolu bir Türkiye hakkındaki fikir oluşumu bir ecnebi kadının reklamı ile sağlanamaz. Evet, örtülü, çekingen birini ümit etmiyorduk fakat bu kadar da beklemiyorduk amcacığım? Kadının ‘’kapalı’’ yeri az, bildiğin ‘’şeffaf’’.
Bu mu bizi tanıtacak? Seksen milyon nüfuslu ülkede Türkiye’yi tanıtacak, reklam yüzü olacak eli ayağı düzgün başka adam yok mu?
Eğer yoksa ört ki ölem!...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sezai Keskin Arşivi
SON YAZILAR