Prof. Dr. Önder Kutlu

Prof. Dr. Önder Kutlu

‘UFUK TURU’ BAŞLIYOR

‘UFUK TURU’ BAŞLIYOR

On iki yıl önce merhum Prof. Dr. Sabahattin Zaim hocamızın isim babalığını yaptığı Ufuk Turu Toplantıları yapılmaya başlandığı dönemde, bu buluşmanın bugünkü haline ulaşacağını belki çok az kişi tahmin edebilirdi. Programlar başından sonuna kadar Konya Sivil Toplum Kuruluşlarının öncülüğünde yürütüldü.

Akademi ekip programların hazırlanmasında, konuşmacıların davetinde ve programların icrasında görev aldı. Ama tüm sorumluluk, yani başarı STK’lara ait. Bu kadar farklı yelpazede çalışma yürüten ve çoğu zaman sahada birbiriyle belki rekabet halinde olan kuruluşlar Ufuk Turu platformunda örnek bir işbirliği uygulaması sergilediler.

Türkiye’nin genel anlamda geçirdiği değişim ve dönüşümle eşzamanlı olarak Konya ve STK’ları da gelişti, büyüdü. Büyüme ve gelişme sadece sayı bakımından olmadı. Muhteviyat ve kalite bakımlarından da iyileşme göze çarptı.

Ufuk Turu toplantıları bunun en güçlü şahididir. Sahasında en başlarda gelen yetkin akademisyen, uzman, düşünce insanları yine sahalarında hatırı sayılır bir yere sahip olan STK’larla buluşuyor. Buluşmanın çok hayırlı sonuçlar doğurduğunu bizzat tecrübe edenlerdenim.

Böylece birbirinden kopuk kitleler ve hareketler kenetlenmiş oluyorlar. Sosyal sektörde herkes herkese muhtaç. Herkes bir başka kesimden çok önemli şeyler öğrenebilir.

Bu yılın ana teması ‘Türkiye’nin Geleceği ve Yeni Ufuklar’. Türkiye bugün hakikaten bir yo ayrımında. Yıllardır elde ettiği kazanımları belki daha ileri noktalara taşıyabilir. Ya da çok şeyi kaybedebilir. STK’larımız kendi bünye ve hizmetlerinde gördükleri inkişafı ülke düzeyinde de görüyorlar.

Kazanımların korunması konusunda kaygıları var. Ülke içindeki birlik ve barış havasının ülke dışındaki fırtınalı ortamın dinginleşmesini istiyorlar. Daha iki gün önce Mısır’daki cuntacıların aldığı kararın ülkemizde meydana getirdiği tepkiyi çözmeye çalışıyorlar.

Bugün gazetenizde de genişçe yer bulan ülkenin seçilmiş meşru Cumhurbaşkanı Mursi ve arkadaşları konusunda verilen karar hak ve hukuk dostlarını üzdü; düşmanlarını sevindirdi. Mısır turnusol kâğıdı oldu. Aslında ümmetin tüm meseleleri bu minval üzere.

Ufuk Turu toplantılarında birbirinden değerli konuşmacıların yanında üçüncü gün icra edilecek çalıştay gene bize çok önemli bilgiler sunacak. Sivil toplumun nabzı bu çalıştayda tutulacak.

Geçtiğimiz yıl yaptığımız çalıştayda sivil toplumun kendisiyle ilgili temel konularda çok değerli bilgileri kamuoyu ile paylaşmıştı.

Bu yıl memleketin ana gündem maddeleriyle ilgili konularda görüşlerini ortaya koyacak. Yeni Anayasa, Çözüm Süreci ve diğer güncel konularda STK’ların ne düşündüğü ortaya çıkacak.

Katılımcılar sadece Konya’dan değil. Ülkenin elliyi aşkın şehrinden temsilcilerin hazır bulunacağı, Ankara’da görev yapan Konyalı bürokratların, üst düzey siyasilerin ve medyanın önemli kalemlerinin katılımıyla yapılacak görüşmeler sadece Konya’nın değil, tüm Türkiye’nin görüşleri olacak.

Panellerin yanında sohbet programlarının meydana getirdiği ilgili de yabana atılmamalı. Türkiye’nin tüm meseleleri gündeme alınıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr. Önder Kutlu Arşivi
SON YAZILAR