Fatmanur Bektaş

Fatmanur Bektaş

Üslubu Beyan Ayniyle İnsan..

Üslubu Beyan Ayniyle İnsan..

 Arapça 'slb' kökünden gelen üslub "yol, rota, yön, tarz, stil, yöntem" sözcüğünden alıntıdır. Düşünce, duygu ve eylemlerin, kişisel bir yaklaşımla ifade ediliş biçimi, anlatılış tarzı anlamına gelmektedir.

 Yeni bir ortama dahil olduğumuzda insanları önce dış görünüşleri ile tanır ve kişilikleri hakkındaki ilk malumatı giyim kuşamından alırız. Birebir kimliğini yansıtmasa da muhafazakar, modern, tertipli, temiz, pasaklı, renkli, çılgın gibi çıkarımlarımız olur.

 İşte üslubumuz da kıyafetlerimiz gibi kendimizi sunuş biçimimizdir. Çünkü insan dili ile tanınır. Konuşmamız ile zekamızı, ahlakımızı, karakterimizi ve niteliklerimizi ortaya koyarız. Konuşurken kullanılan kelimeler, yapılan benzetmeler ve durumu ifade ediş şekilleri; dünya görüşümüzü, değer yargılarımızı ve olaylara bakış açımızı ortaya koyar. Kalp, dille tartılır. Kalbi iyi olmayanın dili de iyi olmaz. Bu yüzden eskiler "üslub-u beyan ayniyle insan" derler.

  Günümüzde insani ilişkilerde yaşanan birçok sıkıntının nedeni lisanın  yanlış kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden konuşmadan önce düşünmek, sözün varacağı noktayı iyi hesab etmek gerekir. Mesela aynı şeyi söyleyen iki kişiden birinin sözleri olumlu şeylere yöneltip mutlu ederken, diğerinin sözleri öfkelendirip, olumsuz bir duruma sebebiyet verebilir. Kötü bir üslup en basit hakikatlerin bile hazmını zorlaştırırken iyi bir üslup da en zor hakikatlerin hazmını kolaylaştırabilir. Jack London'ın çok güzel bir sözü vardır: "Ne söylediğinizi, biraz da nasıl söylediğiniz belirler." der.

Kelimelerin hor kullanıldığı, ölçüsüz ve üslupsuz bir çağda yaşıyoruz. Bu hal  maalesef ki biz  Müslümanlarada sirayet etmiş durumdadır. Bu yüzden dilimizi , Rabb'imizin bize öğrettiği ve emrettiği şekli ile yeniden inşa etmek vazifemizdir.

Yüce dinimiz İslam, insanlarla muhatap olurken, ölçülü ve yumuşak bir üslup kullanılmayı, güzel sözlerde bulunup kötü sözden kaçınmayı, hal, hareket ve sözlerimizle de olumlu bir tutum içerisinde olmamızı emrediyor. İsra suresi 53. Ayeti Kerime de Allah azze ve celle:

"Kullarıma söyle, sözü en güzel biçimde (en güzel olanı) söylesinler. Sonra şeytan aralarını bozuverir. Şüphesiz ki şeytan, insanın apaçık düşmanıdır" buyurmuştur.

 

Velhasılı unutmayalım; üslubumuz kimliğimizdir vesselam..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatmanur Bektaş Arşivi
SON YAZILAR