Vazgeçilmez lezzetin fiyatı tavan yaptı! Konyalılar evde üretime yöneldi

Sağlık konusunda her zaman tartışmalar oluşturan tereyağı son zamanlarda yaşanan fiyat artışlarıyla dikkat çekiyor. Tereyağında yaşanan bu yükselişin kaymak satışlarına yansıdığını söyleyen esnaf Fatih Canfeda, Konyalıların evde üretime yöneldiğini belirtti.
Vazgeçilmez lezzetin fiyatı tavan yaptı! Konyalılar evde üretime yöneldi

Tereyağında yaşanan fiyat artışları nedeniyle vatandaşların kaymak alıp evde kendi üretimlerini yapmaya yöneldiğini söyleyen Kadınlar Pazarı Esnafı Fatih Canfeda, “Tereyağının hammaddesi kaymaktır. Kaymağı tereyağı üreticileri, fabrikalar makinalarla birlikte işliyorlar. Tabi köydeki insanlar bunu elde yapıyorlar. Makinalar kaymağı üç kez yoğurur ve sonra yıkayarak yoğurulur. Sonrasında suyunu süzerek ambalajlarına doldurulur. Tereyağı yapılırken en önemli işlem yoğurma işlemidir. Ne kadar çok yoğurulursa o kadar lezzetli olur. Yoğuruldukça kaymağın suyu daha fazla çıkar. Beş kez yoğurulmuş kaymakla yedi kez yoğurulmuş kaymaktan çıkan yağ miktarı da farklı olur, lezzeti de farklı olur. Tereyağının kalitelisi kaymağın kalitesine ve yoğurulmasına göre değişir “ dedi.

vazgecilmez-lezzetin-fiyati-tavan-yapti-konyalilar-evde-uretime-yoneldi.jpg

UCUZ ETİN YAHNİSİ YENMEZ!

Tereyağında en önemli etkenin tuz olduğunu söyleyen Canfeda, “Tuzsuz tereyağının raf ömrü de az olur. Tuz tereyağını besler ve raf ömrünü uzatır. Tezgâhta şuan 400-500 kilogram yağ var. Bu haftalık değişir ve yeni mal gelir, satışlarımız gayet iyi “ ifadelerini kullandı. Canfeda, “Konya halkı sahte tereyağına dikkat etmeli, yağda hile yapan da var. Bunu fiyatından anlayabilirler. Tereyağı hiçbir zaman ucuz olmaz. Piyasa da 150 TL ‘ye de tereyağı var ama kaymak fiyatına orijinal tereyağı almak imkansız. Ucuz etin yahnisi yenmez hesabı ucuz tereyağı kesinlikle sahtedir ve sağlık açısından tüketilmemesi gerekir “ diye ekledi.

vazgecilmez-lezzetin-fiyati-tavan-yapti-konyalilar-evde-uretime-yoneldi-001.jpg

İŞTE PAZARDA YAĞ FİYATLARI

Yağ fiyatlarındaki son durum hakkında bilgi veren Canfeda, “Yayık tereyağı ve koyun tereyağının kilosu 400 TL, dövme yağ 350 TL, koyun ve inek tereyağı karışımı da 400 TL kısacası tereyağı almak isteyen bir kişi en az 300 TL’yi gözden çıkacak“ dedi.

vazgecilmez-lezzetin-fiyati-tavan-yapti-konyalilar-evde-uretime-yoneldi-002.jpg