Hazel Pekacar

Hazel Pekacar

Yapay Zeka Sonumuz Mu !

Yapay Zeka Sonumuz Mu !

Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren, her duyduğumuz teknolojik gelişmenin arkasında mutlaka adı geçen bu yeniliği dikkate alalım !

Gelişen teknoloji ile birlikte son yıllarda bilim insanlarını bile birbirine düşüren yapay zeka küresel teknolojide çok büyük bir yere sahip. Öyle ki Elen Musk, yapay zekanın 3. Dünya Savaşını başlatabileceğini iddia ediyor. Neden mi dersiniz? Çünkü, Kuzey Kore'nin nükleer bombasından daha tehlikeli. Bakalım bu zeka bize neler sağlıyor.

Yapay zeka, gerçek aletlerden alınan matematiksel ifadelerle duyulmamış yeni sesler üretiyor. Dinlemek isteyenlere ufak bir not düşeyim “Nsynth: Bass+Flute. Nsynth yaklaşık bin farklı enstrümandan örnek alıyor ve 2 tanesini sofistike bir şekilde harmanlıyor.

Yapay zeka ayrıca, duyguları anlayabilen bir zeka oldu ! Cambridge Üniversitesinden bir takım araştırmacılar koyundaki yüz ifadelerini okuyarak koyunun ne kadar acı çektiğini ölçebilen bir yapay zeka algoritması geliştirdi.

İnsan ön yargılarını da yapay zeka sistemine soktular !  insanlarda bu kadar ön yargı varken bir de yapay zekalarda ihtiyaç duyulmamalıydı. Zira Einstein’ın da dediği gibi “Ön yargıları parçalamak atomu parçalamaktan zordur” atfına bakarak insanların çoğu bu ön yargılarıyla insan hayatlarına zarar verdiği ve tedavisi pek !mümkün olmadığı gerçeğine bakarsak yeterince bıkmıştık !

Tabi bilim adamlarımız sesimizi erken duymuş olacak ki gelecekteki yapay zekânın katı bir şekilde mantıklı ve rasyonalist olacağını belirtti. Ne diyelim, teşekkürler !

Dahası var. Bilgisayarların iş birliği yapmayı insanlardan daha iyi öğrendiği bilgisi de araştırmalar arasında.  Ne dersiniz? Belki artık insanlara da öğretirler.

Şimdi de beni en çok etkileyen yapay zeka yeniliğini anlatacağım. 2030 yılında aklınıza gelip gelebilecek her şeye artık Google hakim olacak. Yani dünya Google’ın etrafında dönecek. Evet yanlış okumadınız. Şöyle ki, 2030 yılında buz gibi bir kış günü( tabi küresel ısınmadan kaynaklı sıcaklık değişimlerinin o yılda nasıl olacağını yok sayıyorum şu an)  odanızın ısısı tam istediğiniz gibi olacak. Çünkü yapay zekaya sahip termostat uygulaması olan Nest'i satın alan Google, uygun sıcaklığı çoktan ayarlamış olacak. Kalkıp işe gidiyorsunuz tabii sonra. Taksiyi süren bir şoför yok. Çünkü sürücüsüz taksinin yapay zekâsını Navigasyon uygulaması Waze'i satın alan Google yaptı. 2030 yılında bir de her şeye programlı bir gözlüğünüz olacak. Ve bu gözlük acıktığınızda veya bir şeye ihtiyacınız olduğunda derhal bunu algılayıp siz daha o restorana gitmeden çoktan siparişinizi vermiş olacak.

Saymakla bitmez ama ben kısa kısa daha neler olacağını anlatayım: Yapay zeka dudak okuyacak, dava sonuçlarını takip edecek, insanlara küsecek, kanser teşhisi koyabilecek. Bir çok bilim adamına göre bizi  bu kadar heyecanlandıran marifetleriyle yapay zeka bizim aslında bir sonumuzda olabilir. Çünkü öte yandan “insana” ihtiyaç kalmayacak. Artık dünyanın her yerinde yapay zekadan oluşan robotlar olacak.

Hala diyorum ki insan zihninin ürünü olan yapay zeka buysa, insanın sahip olduğu o zihinde kim bilir daha nasıl ve neler yapabilecek bir sistem var.

Hoş kalın, hoşça kalın ! ...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hazel Pekacar Arşivi
SON YAZILAR