Ömer İnal

Ömer İnal

Yeni Dönem

Yeni Dönem

TBMM’nde milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması ve Ak Parti’nin olağanüstü kongresinin yapılması geçtiğimiz haftaya damgasını vuran gelişmeler oldu.

Ak Parti’de Genel Başkan koltuğuna Binali Yıldırım’ın gelmesiyle birlikte yeni hükümetin çok hızlı bir şekilde kurulacağı tahmin edilmektedir, zira Türkiye’nin içinde bulunduğu durum bu değişimin hızla gerçekleşmesini zorunlu kılmaktadır.

Terörle mücadele, Suriye krizinin her geçen gün karmaşık hale gelmesi, paralel devlet yapısının bir an önce temizlenmesi ve bürokrasideki bekleyen atamaların yapılması gibi etkenler hiç vakit kaybetmeden çok çalışılması gerektiğine işaret etmektedir.

Yeni kabinenin Salı günü (yarın) açıklanmasını bekleyebiliriz. Bu vesileyle kabine içinde Konyalı bir bakanın olabileceğini de (en azından böyle bir beklentimiz olduğunu) şimdiden buraya not edelim.

Yeni hükümetin terörle mücadele ve ekonomi başlıklarına yoğunlaşarak çalışması beklenirken aynı zamanda yeni anayasa ile birlikte başkanlık sistemine de ağırlık verilecektir.

Başkanlık sistemi Ak Parti için her ne kadar çok önemli bir hedef olsa da, TBMM’ndeki mevcut sandalye durumu nedeniyle öncelikle partili cumhurbaşkanlığı gibi bir sistemle ara geçiş modeli uygulanması da muhtemel bir gelişmedir.

****

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla birlikte, ‘’bütün dokunulmazlıkları kaldıralım’’ diye tribünlere oynayan HDP ve CHP’nin geçtiğimiz hafta TBMM’ndeki dokunulmazlık oylamasında takındıkları tavır, gerçek yüzlerini bir kez daha gözler önüne sermiştir

Dokunulmazlıklar ilgili yaşanabilecek bir diğer gelişme ise, mevcut milletvekillerinin yargılanması sonucu mahkûmiyet almaları durumunda Meclis’teki belli bir sayıyı etkilediğinde ara seçim ya da erken seçim gibi bir ihtimalin söz konusu olmasıdır.

Böyle bir gelişme olması durumunda, Ak Parti’nin anayasayı değiştirebilecek bir çoğunluğa ulaşması beklenirken, partili cumhurbaşkanlığına gidilmeden yeni anayasa, doğrudan başkanlık sistemi ile taçlandırılabilir. Lakin bu durum, biraz daha zamana yayılarak gelişebilir, zira yargılamaların yapılması mahkeme kararları ve Yargıtay süreci, dar bir zaman içerisinde gerçekleşmesi mümkün olmayabilir.

****

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde katıldığı şehit cenazesinde yumurtalı protestoya uğraması,  CHP’nin içinde bulunduğu marjinal durumun bir özetidir. CHP milletvekillerinin hazırladığı Cizre raporunda güvenlik güçlerimize sarf edilen cümleler, bazı CHP’li vekillerin eylem ve sözleri, son olarak da dokunulmazlıkların kaldırılmasında takındıkları tavır,  halkımızın CHP’ye tepki vermesine sebep olan gelişmelerdir.

Türkiye’nin cumhuriyet tarihindeki en büyük risklerle karşı karşıya kaldığı bir dönemde,  Ana Muhalefet Partisinin devletin bekası için birlik ve beraberliği tahkim edecek politikalar üretmesi beklenirken, tam aksi istikamette yol alıyor olmasına, milletimiz tarafından tepki gösterilmiştir.

Halkın desteğini almayan, halka rağmen politika üretme derdinde olanların esi Türkiye’de olduğu gibi azınlığın çoğunluğa tahakküm etme devri bitmiştir, yeni Türkiye’de Hakk’ın dediği, halkın dediği olacaktır inşallah…

Rabbim devletimize zeval vermesin, Milletimizin birliğini ve beraberliğini daim eylesin, ordumuzu muzaffer eylesin…

Selametle… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer İnal Arşivi
SON YAZILAR