Fatma Betül Felhan

Fatma Betül Felhan

Yeni fikirlerin kabullenilmesi

Yeni fikirlerin kabullenilmesi

İnsanlık kendi dini, siyasi veya ideolojik görüşlerini kabul ettirmek için savaş toplumları oluşturmuştur. Dünyanın her yerinde kaos hakim olmuş durumda. En güvenilir ülkeler de dahi terör olayları meydana gelmektedir. Kendi ideolojileri hakim olsun diye bir sürü ilim insanı yok edilmekte son olarak Bangladeş Müslüman lideri Nizami’nin idam kararı örnek olarak verilebilir.

Baskıcı ve saldırgan kişi karşıdaki kişinin ölümüyle fikirlerinin de yok olacağını düşünür. Tarihte buna örnek olabilecek birçok örnek vardır. Allah-u Teala Kur’an-Kerim’de bununla ilgili yine örnekler getirmektedir. Hz. İbrahim ve Nemrut, Hz. Musa ve Firavun, en son olarak da Hz. Muhammed ve Müşrikler. Fakat Allah-u Teala hiçbir zaman hakkı savunan insanları kendi dönemlerinde öldürülseler bile fikirlerini ve getirdikleri yeni düzenlerini zayi etmemiştir.

Ortaya yeni bir fikir ve düzen koyan kişi kendi dönemine aykırı bir şey söylediği için kabul edilmez ve ortadan kaldırılmak istenir. Fakat kendisinden sonraki dönemlerde fikirleri gelişir ve insanlar ne demek istediğini anlar. Bununla ilgili Thomas Kuhn: “Yeni düşünce, ilk ortaya çıktığı zaman, yaşayan nesil arasında yayılması, kabul görmesi imkansız denecek kadar zordur. Böyle bir düşünce ancak kendi neslinden sonraki nesiller arasında yayılabilir, kabul görebilir.” Demiştir. Bununla ilgili yine İslam alimleri şöyle demiştir: “İçinde bulunan çağın geleneği mahkumluktur, sıkıntı çekmektir.” Sıkıntısız bir fikrin yürürlüğe girmesi tarihi örneklerle birlikte mümkün olmadığı görülmektedir.

Yeni anayasa ve Başkanlık sistemi yeni ortaya çıkmış fikirler olmasa da bizim ülkemizde bulunan insanlar için yenidir. Baskı ve zorbalıkla oluşturulmuş yasalarla büyüyen bir nesil özgürlükçü bir anayasayı anlayamamaktadır. İnsanlar sürekli bir değişim içerisinde oldukları halde keskin ve bütün algıları değiştiren şeylerden korkarlar. Bu kendilerinin lehine dahi olsa. Yeni Anayasa Türk Halkı için keskin bir değişim olsa da çok gereklidir. Artık dış güçlerin müdahalesi olmadan ve darbeye meydan verecek bir yapı olmadan rahat bir şekilde kendi sistemimizi oluşturmamız açısından çok önemli bir hamledir. Bu zoru da başarmak Recep Tayyip Erdoğan ve ekibine düşmektedir. Tüm dünyanın üstüne geldiği bir dönemde yenilikçi bir tavır sergilemesi takdire şayandır. Bundan sonraki dönemlerde ülkesinin darbelerle gerilemesini engellemek istemesi şuan için kabul edilemez bir davranış gibi görünse de daha sonraki dönemlerde hayırla yad edilecektir. Kararlığı ve azmi onu başarıya ulaştıracaktır. Bu yolda onu engelleyen veya yavaşlatan unsurları ortadan kaldırması şuan için dikta olarak görülse bile daha sonraki dönemlerde ne yapmak istediği en güzel şekilde anlaşılacaktır. Fakat bu güzel fikri uygularken halkı bilgilendirmek noktasında eksiklikler mevcut. Bilinmeyen bilinen haline getirilse kabullenilmesi çok daha kolay olacağı kesin. Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi hakkında daha yoğun bir şekilde bilgilendirme yapılması karşı tarafta duran kişileri de ikna edecektir. Ülkemizde çoğu insan bilgisizliği ve liderinin söylemleri üzerine hareket etmekte ve kendisi için çok önemli noktada olan Yeni Anayasayı ve Başkanlık sistemini kötü olarak algılamaktadır. Bilgilendirme sonucunda bu algı yıkılırsa süreç hızlanacak ve Millet karlı çıkacaktır.

Tüm zorluklara rağmen yenilik getirenlere selam olsun. Kişi eğer Hak yolunda ise tüm dünya karşısında dursa bile Allah-u Teala onu muzaffer kılacaktır. Allah bütün yenilikçilerin yar ve yardımcısı olsun.

 

Vesselam... 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatma Betül Felhan Arşivi
SON YAZILAR