Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Yine fırsatçılık yapacaklar!

Yine fırsatçılık yapacaklar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni ekonomi paketinin açıklandığı programda KDV indirimi müjdesi verdi. Temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1'e indirildi.
 
Uygulama bugün itibarıyla başlamış oldu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın indirim müjdesini verirken yaptığı çağrı da önemliydi. KDV indiriminin fiyatlara yansıtılması için çağrıda bulunan Erdoğan, gıda sektöründe de aynı oranda fedakarlık, yani yüzde 7'lik indirim yapılmasının güzel olacağını söyledi.
 
KDV indiriminin yanında, eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı da karşılık bulursa, gıda ürünlerinde hemen hemen yüzde 20’lik indirim ortaya çıkabilir.
 
Bu, hem vatandaşı rahatlatır hem de enflasyon oranlarını epey bir aşağıya çeker.
 
Tabi uygulama gerçekten de ilan edildiği gibi uygulanabilirse!
 
Ben bu konuda ne yazık ki ne marketlere ne piyasamıza ne de insanımıza güveniyorum. Ne yapar eder bu uygulamayı herkes kendine yontar.
 
Hükümetin attığı bu iyi niyetli adımı suistimal edip kendi keselerini doldurmaya devam edenler kesinlikle olacaktır.
 
Keşke ben yanılsam ama ne yazık ki durum bu.
 
Depremin olduğu yerde kira fiyatlarını 3 kat artıran, selin olduğu yerde odun fiyatını 5 kat artıran, kar yağdığında nakliye fiyatını 8 kat artıran, yolda kaldın diye 1 litre suyu 20 liraya satan insanların yaşadığı bir ülkede fırsatçılık bitmez.
 
Daha 3 ay önce 3 lira olan salatalıkları çöpe döken halcileri hep birlikte izlemiştik. Şimdi ise salatalığın kilosu 30 lira oldu diye veryansın ediyoruz.
 
Hükümete, esnafa, markete sallıyoruz ama sorunun büyüğü bence bizim insanlığımızda…
 
Bunun nedenlerini saymaya kalksak bu köşe bize yetersiz gelir ama ilk düzeltilecek olan şey insan kalitemizdir. Sonra da denetim ve kontrol.
 
Ne yazık ki insan kalitemiz yetersiz, devlet denetim ve kontrolde neredeyse hiç yok, ceza sistemimiz ise işlemiyor. İşlese de olan garibana oluyor. Ağaya paşaya pek bir şey olmuyor.
 
Günlük poşet satışından bile milyonlar kazanan zincir marketlere, sadece 14-15 bin TL ceza keserek caydırıcılık oluşturmaya çalışıyoruz.
 
Evet KDV indirimi çok güzel oldu. Ama hepimiz aynı şeyi düşünüyoruz; uzun süredir halkın anasını ağlatan zincir marketler KDV indirimini kendi kasalarına aktarır. Etikete yansımaz.
 
Bu konuda hükümetten önemli açıklamalar geliyor.
 
Mesela Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 81 ildeki Ticaret Müdürlüklerine talimatımızı verdiklerini ve bugün itibariyle denetimleri daha da yoğunlaştıracaklarını ifade ediyor.
 
Pek tatmin olmasam da inşallah dediği gibi olur. Devletimiz kesinlikle çok iyi takip etmeli bu konuyu.
 
Tabi her şeyi devletten beklememek lazım, biz vatandaşlara da önemli iş düşüyor, fırsatçıları ifşa etmeliyiz, hesap öderken hesap sormalıyız...
 
FATURALARDA DA KDV İNDİRİMİ UYGULANMALI
 
Bu yılki enflasyonu şişiren en önemli iki kalem; gıda ve enerji fiyatlarıydı.
 
Vatandaşın en temel iki giderinden biri olan enerji ile ilgili hükümet geçtiğimiz yıl yaklaşık olarak 200 milyar TL’lik bir katkı sağladı. Bu önemli ve değerli bir adımdı.
 
Şimdi de gıdada uygulanan KDV indirimiyle önemli bir başka adım daha atıldı.
 
2021'de devletimizin KDV geliri 123 milyar TL civarındaydı. Kabaca bir hesapla, bu gelirin yüzde 25’inin gıdadan alındığını düşünürsek, 27 milyar TL civarında bir vergiden feragat edileceğini düşünebiliriz.
 
Aslında bu rakam Türkiye için çok da büyük bir para değil.
 
Benzer KDV indiriminin, zorunlu tüketim ürünlerinde vatandaşların en çok talep ettiği temizlik, deterjan ve gazlı içecek ürünlerinde de aynı şekilde düşürülmesi enflasyonu daha da aşağılara çeker.
 
Bir de elektrik ve doğal gaz faturalarındaki KDV’de bir düzenleme yapılması çok daha net sonuç verirdi diye düşünüyorum. Çünkü temel gıdada yapılan KDV indiriminin suiistimal edilmesi mümkünken, faturalarda yapılacak indirim doğrudan vatandaşa yansırdı.
 
Bu ay bizim eve gelen 800 liralık doğal gaz faturasının 144 TL’si KDV mesela. Devletimiz burada KDV indirimi yapsaydı doğrudan bana indirim yapmış olacaktı.
 
Hepimiz için hayırlısı olsun. İnşallah bir an önce refaha ereriz. Hayırlı haftalar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR