Murat Can

Murat Can

ZİYA ALTUNYALDIZ VİZYONU…

ZİYA ALTUNYALDIZ VİZYONU…

Ak Parti’nin Konya listesi gerçekten iyi bir liste. Alanında birbirinden başarılı isimlerden oluşuyor. Konya’nın bu isimlerden beklentisi yüksek. Özellikle Sayın Başbakan’ın metro vaadinden sonra çıta iyice yükseldi. Yeni Türkiye bir yıldız doğuracak ve öyle görünüyor ki bu yıldız Konya olacak.

Bu sinerjinin, sokağından STK’sını; sanayicisinden esnafını, işçisinden memurunu, kısaca toplumun her kesimini heyecanlandırdığı çok açık.

Şehirde yaşayan her bireyi heyecanlandıran bu gelişmelerden sonra Konya adaylarının vizyonu ve idealleriyle ilgili adaylarla söyleşi yapma kararı aldım. Bu maksatla ilk olarak Ziya Altunyaldız’ın kapısını çaldım.

Aklımdan geçen soru şu?

Ziya Altunyaldız’ın kafasından geçenler ne? Daha doğru bir ifadeyle Konya için nelerin gerçekleşmesinde gayret sarf edecek Ziya Altunyaldız?

İşte bu sorularımın yanıtını almak için Ziya Altunyaldız’la sohbet ediyoruz.

Ziya Bey heyecanlı… Bir o kadarda mütevazi.

Sohbet ederken muhatabına göz hizasından bakıyor. Bu ayrıntıyı özellikle alıyorum. Klasik bürokrat havası yok. Hal böyle olunca sohbet samimi bir havada devam ediyor.

Ziya Ağabey, ne var kafanızda, 7 Haziran sonrası Konya sizden ne beklemeli?” diye soruyorum.

Ziya Altunyaldız başlıyor uzun uzun anlatmaya.

Öncelikle şunu belirteyim. Konusuna hakim. Ne yapacağını biliyor.

“Murat Kardeşim, en önemli ideallerimden bir tanesi Konya’nın ikinci Marmara üretim havzası olmasını sağlamak.”  diye başlıyor söze…

  • Nasıl yani?
  • Şöyle anlatayım. Bugün sanayinin merkezi İstanbul. Ancak İstanbul sanayisinin arkasında kocaman bir havza var. Marmara havzası. Burası üretim üssü. İşte benim idealim İstanbul Kocaeli ilişkisinin benzerini Mersin Konya ilişkisi olarak bina etmek.   Biz öyle bir sistem kurmalıyız ki Konya üretim üssü olmalı. Zaten tarım ve sanayide güçlü bir Konya var. Eğer bu gücü doğrudan bir ticaret üssüne aktara bilirsek Konya’nın koşusunu hızlandırmış olacağız.
  • Nasıl olacak bu?
  • Şöyle planlıyoruz. Üretim, lojistik merkezi ve ihracat üçgeni kuracağız. Konya sanayi açısından zaten iyi durumda. Biz ürünlerin Konya’dan gümrüklenip konteynırlanmasını sağlayacağız. Bütün bürokratik işlemler ve konteynırlanma işlemleri Konya’da yapılan ürünler trenlerle Mersin Limanı’ndan direk gemilere yüklenecek. Böylece ihracatçımızın işini kolaylaştıracağız.
  • Peki, bu ne kazandıracak?
  • Gelişmiş limanlara bir bakın. Hepsinde ciddi bir hinterlant ve üretim havzası vardır. Bugün İstanbul ve İzmir iyi iki örnektir. Konya hemen yanı başındaki Mersin Limanı’ndan doğru faydalanırsa sanayisi güçlenecektir. Bir şehirde güçlü sanayinin ne demek olduğunu bilmeyen yoktur. Biz sanayicimizin önündeki engelleri kaldırırsak bunun katma değerini şehir olarak hepimiz hissedeceğiz. Bu yüzden Konya’nın üretim havzası olması ve lojistik merkezi çalışmalarını önemsiyorum. Tabi bu ivmeyle beraber Konya sanayisinin büyümesi ve sanayicimizin güçlenmesi yeni ihtiyaçları ortaya çıkartacak. Bugün gelişmiş ekonomilere bakın milyarlarca dolarlık markalara sahipler. Eğer biz Konya olarak ciddi markalar üretebilirsek, gerek Konya ekonomisine gerekse ülke ekonomisine bu durumun sağlayacağı katkıda son derece yüksek olacak. Öyleyse bize düşen en önemli görevlerden birisi Konya sanayicisinin markalaşması için çalışmalar yapıp önlerini açmak olacak. Ulusal bazda markalar meydana getirdiğimizde bu çalışmaların ülkemize de değer katacağını düşünüyorum. Kısacası Konya ekonomisini yukarı çekmek adına gereken bütün çalışmaları yapmak benim muradım.

Ben Ziya Altunyaldız’ı bu konuda kararlı gördüm. Gümrük Müsteşarlığı önemli bir deneyim. Ziya Bey Konya sanayisinin fotoğrafını çekmiş. İhtiyaçları ve tedavi yöntemini biliyor. Dolayısıyla önümüzdeki dört yılda Konya sanayisi ve ekonomisi vites büyütecek diye düşünüyorum.

Bu, Ziya Altunyaldız’la yaptığımız sohbetten çıkarttığım önemli bir sonuç. Buradan yola çıkarak şunu söylemeliyim. Konya’nın Ak Partiye verdiği destekte de vites büyütmesi gerekiyor. Gelecek dönem hükümetinin, Ziya Altunyaldız’ın ideal diye ortaya koyduğu ciddi projeksiyonu hayata geçirmesi açısından Sayın Başbakan’a 12 milletvekilliğini hediye etmesi güçlü bir teşekkür ve yanındayız mesajı olur, diye düşünüyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR