‘Hedefimiz 5 Milyar dolar’

Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Puleng Chaba Yeni Haber’i ziyaret etti.
‘Hedefimiz 5 Milyar dolar’

Ziyarette Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Başkatibi Tshepo Ranamane de bulundu. Chaba düzenleyecekleri 2018 Ekonomik İş Birliği Toplantısı hakkında Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu’na bilgi verdi. Chaba, amaçlarının Güney Afrika ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek olduğunu söyledi.

8-1-3-028.jpg

GÜNEY AFRİKA’YI TANITMAK İSTİYORUZ

Amaçlarının kültürel, spor vb. alanda düzenlenecek faaliyetlerle Günay Afrika’yı Türkiye’de iyi şekilde tanıtmak olduğunu ifade eden Chaba, “Her sene yaptığımız yıllık programlarda bir şehir seçiyoruz. Türkiye’de iki senede 7 şehir gezdik. O listede Konya’da var. Konya’yı daha önce Büyükelçimiz ziyaret etti. Bu ikinci ziyaretimiz. Buradaki yaptığımız işlerle Konya’da Güney Afrika’yı tanıtmak istiyoruz. 2018 yılında güçlü bir seminer yapabilmemiz için Konya’ya geldik ve bununla ilgili ziyaretlerde bulunuyoruz” diye konuştu.

EN AZ 5 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ OLMALI

İki ülke arasındaki 1.4 milyar dolarlık ticaret hacminin gerçek potansiyeli yansıtmadığını ifade eden Chaba, “Türkiye ve Güney Afrika’da yapılan ticaretlerin gelirinden memnun değiliz. Bugüne kadar toplamda 1.4 milyar dolar ticaret yapılmış. Bu rakam daha iyi olabilir. Bunu yükseltmek için Ekonomik İş Birliği Toplantısı gerçekleştireceğiz. Güney Afrikalı ve Türkiyeli iş adamlarını bir araya getirmek için ticari iş birliği sağlamak istiyoruz.  İki ülke arasındaki ticaretin rakamı az ve bunun artması gerekiyor. En az bunu 5 milyar dolar olması gerekiyor.  Bizde bunu sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz. Gerçekleştireceğimiz seminerde bu doğrultuda olacak.  Yatırım ve ticaret seminerinin amacı budur. Biz Günay Afrika’da seyahat etmenin tehlikeli olmadığını da göstermek istiyoruz. İki ülke arasında vize anlaşması da var. Birbirlerine vizesiz girebiliyorlar. Herkesin Güney Afrika’ya gelip görmesini isterim” şeklinde konuştu.

8-1-4-024.jpg

GÜNEY AFRİKA’YA İÇTEN BİR SEVGİMİZ VAR

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu ise “Güney Afrika’yı takip ediyoruz. Belki ticari ilişkilerimiz sınırlı ama Güney Afrika’ya içten bir sevgimiz var. Ticari anlamda da üretken ve ürettiğini satmak anlamında da bir benzerliğimiz var. Ticaretin 1.4 milyar dolar olması ülkelerin iyi ilişkiler kurmamasının gerekçesi olamaz. Bundan sonra da Yeni Haber Gazetesi olarak Güney Afrika ile ilgili ilişkilerin gelişmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Her türlü haber ve enformasyona sayfalarımızda yer vereceğiz” ifadelerini kullandı.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER