Hayrettin Atak

Hayrettin Atak

10-20 yetmez, 90-100 olsun

10-20 yetmez, 90-100 olsun

Muhteşem 10’lu… Konya’nın onuru, gururu, medar-ı iftiharı, eli öpülesi ilk 500’e demir atan 10 Konyalı firma Şehirde yeni bir heyecan dalgası oluştur(ma)du! 

…  

Gazeteciler yapar bazen; Bazı haberler gerek hafızamızda gerekse bilgisayarımızda şablonlar halinde bulunur. Yeni bir haber yazmak için o şablonlardan birini alır sadece isimlerini değiştiririz. İlk 500’e giren firmalar hakkında bir bülten, bir haber yazacaksanız isimleri bile değiştirmeye gerek yok. Çünkü geçen yılda aynıydı. Önceki yılda. Hatta ondan önceki yıllarda da. Sadece isimler, firmalar değil, açıklamalar, bültenler, tebrik mesajları da. Temenniler, ümitler, dilekler de hakeza öyle.

Bir iki firma bir iki sıra yükselip bir iki sıra düşüyor. Alın önceki yıllardan herhangi bir haberi ilk 500 açıklamadan üç gün önce haberi servis edin kimse fark etmez yani, o derece.  

En büyük 10 firmamızın her birinin çok çok önemli başarı hikayeleri var, biliyoruz… “Bugüne tırnaklarıyla kazıyarak geldiler” deyiminin cisimleşmiş halidir her biri… Ekmeğini taştan çıkarmak bile uçsuz bucaksız Bozkır’dan çıkarmaktan daha kolaydır. Bu zorluklar içinde bu Bozkır’da Türkiye’nin en büyükleri arasında yer almak küçümsenecek bir başarı da değil elbette. Her biri ayakta alkışlanmayı hak ediyor. Özellikle geri kalan 9 firmanın toplamından daha büyük bir hacme ulaşan, devler liginin gerçek anlamda bir devi haline gelen, sadece 2016 yılında bile Konya’nın üç ayrı ilçesine üç ayrı Fabrika açacak olan, sadece bol sıfırlı banka birikimleriyle değil Konya’ya ve Konyalıya hizmetleriyle büyüyen Konya Şeker her açıdan bu şehir ve bu şehirli için bambaşka bir konuma sahip. Gerek ‘İnsana dair’ yapısı, gerekse ‘İnsan odaklı’ çalışmalarıyla biraz daha fazla  alkışı hak ediyor.

Heyecanın neden hep bir eksik kaldığı konusuna gelince;

Atladığımız iki konu var;   

Biz bile bu alkışı sadece bir gazeteci olarak yapıyoruz, sokaktaki vatandaş olarak değil. Çünkü sokaktaki vatandaş için Konya Şeker dışında firmaların çoğu bir şey ifade etmiyor. Dışında diyorum insana, sokağa ve Konya’ya dokunabilen de, kazandığını yeniden Konya’ya döndüren de nadir çünkü. Gören varsa uyarsın….

Konya’da sokağa çıkıp bin kişiye ilk on’u sorsanız 995’i tahmin bile edemez bu firmaların hangileri olduğunu. Bilen 5 kişi de ya o firmalarda çalışıyordur, ya da konu ile yakından ilgilidir.   

İkincisi de; Şu ilk 10’u, 11 bile yapamadık kaç yıldır. Yapabileydik çift kale maça çıkacak bir takımımız olurdu. Ama olmadı.  Dileğimiz 11 olması değil elbet 21, 31, 41 olması. ‘Sanayi kenti’ olmak öyle kolay değil. Slogan üretmek te yazı yazmak kadar kolay. Önemli olan o sloganın içini doldurabilmek. ‘Alt, üst, orta’ hangi yapı eksikse onu tamamlamak. Destek verebilmek. Kol kanat gerebilmek. İlerliyoruz diye övünmek anlamsız. Biz ilerlerken başkaları durmuyor çünkü.

2023’e kaldı 7…  İhracat’ı On katına çıkaracağız! Mümkün mü?

Bu 10 firmayı 10 katına çıkaramadıkça, turizmi de buna eklemedikçe, tarımı daha akıllı ve daha verimli  yapmadıkça;

Asla! 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hayrettin Atak Arşivi
SON YAZILAR