Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

2020 Yılında 2-0 olmayalım

2020 Yılında 2-0 olmayalım

Yılın son yazısı. Sadece haftalık değerlendirme. Yılı haftaya…
 
Bugün yerli otomobilimiz tanıtımı olacak.
 
Twitter üzerinden önce örtülü olarak görsel paylaşıldı. Sonra sırası ile farlar, aynalar, lale simgesi… Test sürüşünü Cumhurbaşkanımız yapacak.
 
Futboldan anlamayanların söylediği gibi 0-2 değil. 2-0 takım galip diye özellikle vurgulayarak belirtilir. Deplasman farkı önemlidir aslında.
 
Yıl boyu çok rakam kullanıyorsun, terimleri azalt, basit yaz dediler okurlar fakat geçen yıl 1-0 yenildik. Yeni yılda 1-1 yapabiliriz.
 
***Nimet Abla
 
Son 1 yılda yabancılara satılan veya devredilen birçok marka ve işletme her nedense türk markası veya işletmesi.
 
Nimeti verecekmiş gibi… Hacı adı ile başlayan firmalar hep yabancılarda…
 
Garip bir ironi.
 
Nimet abla önündeki kuyruk uzaydan bile gözüküyormuş…
 
80 milyon TL verecekmiş Milli Piyango İdaresi. Geçen yılki kazanan, 70 milyonluk bileti kaybetmiş…
 
İkramiye 200 liralık banknotlar halinde 400 adet balyadan oluşmuş. Böylece ikramiyeyi oluşturan banknotların toplam ağırlığı 500 kg olmuş. Büyük ikramiye 100 liralık banknotlardan oluşsaymış, 800 balyadan oluşacakmış ve ağırlığı 800 kg olacakmış.
 
1 Ton bile olsa kimse mutlu olmamış. Hikayeleri paylaşıldı tekrar tekrar.
 
***Faiz
 
Merkez Bankası 12 puan daha düşürerek yıl boyunun yarısı oldu. Dünyada en yüksek faiz sıralamasında 6. İken, 18 basamak gerileyerek 24. olduk.
 
Mevduattaki dövizler hala beklemekte.
 
Üretime katılmak için para sahipleri beklemekteler hala.
 
TEMSA konkordato ilan etti. “ Büyüme vizyonu ile yoluna devam ederken bankalarının vadesi henüz gelmemiş canlı kredileri geri çağırarak başlattığı hacizler ve bunun devamında üretime parça ve hizmet sağlayan bazı yan sanayicilerimizin aksayan ödemeler gerekçesiyle başlattığı haciz istemi başvuruları kıymetli kamuoyunun malumudur.” Açıklaması yapıldı.
 
Gözüken kısım, bankaların yağmurlu günde şemsiye sakınması gibi…
 
Yılsonu itibari ile bankalar tahsilatı geciken alacaklarını %5-7 gibi oranlarda ( yaklaşık anaparanın yirmide biri oranında ) başka kurumlara devrediyorlar.
 
***İstinaftan Adalet
 
            Medyada en çok adalet ile ilgili gariplikler yazılıyor. Haberlerde en çok adaletin değişik kararları tartışılıyor.
 
Adalet sarayları inşaatları devam ediyor, bitmiyorsa başka kurumların binaları kullanılıyor.
 
Yer darlığından dolayı Konya Sgk il binası Ankara yolunda sanayiler civarına taşınması trafik açısından çok sıkıntılı oldu.
.
Sonuç olarak;
 
Üretimin zayıflaması ve azalması yıl boyu güven endeksinin paylaşılmasından anlaşılmıştır. Kış geçtikten sonra büyüme ve üretim hızlanacaktır. Çok bekledik.
 
Tüketimin artması da garipsenebilir fakat tüketici kredisi kullanım oranı son 12 yılın en yüksek seviyesinde. Borçlanmayı yaymak iyi fikir gibi gelse de efor olarak çok yoracak ve gelecek yılın da vergi rekortmenleri az da olsa belli.
 
Vergi oranı %22,58 olarak açıklandı. Devlete ödeme yapacaklar son günlerde acele ediyorlar çünkü haftaya çok farklı olacak.
 
Tüm bunlar sahada yaşananlar olsa da gösteriş ve aşırı lüks ortamlar toplumda garipsenerek takip ediliyor sosyal medyada.
 
Ya berabere olacak durum ya da fark açılacak. Bunun için güvenin artması en önemli dayanağımız. Kime, hangi kuruma güven artarsa kazançlı çıkan o olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR