Şenol Metin

Şenol Metin

6’lı masanın 2023 seçimleri sonrası Türkiye vizyonu

6’lı masanın 2023 seçimleri sonrası Türkiye vizyonu

BBC Türkçe'ye açıklama yapan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu "Anayasa değişikliği yapılmadan, birlikte Türkiye’yi sanki bir koalisyon hükümeti varmış gibi yöneteceğiz." dedi. Yani;

Saadet Partisi’nin 2023 seçimleri sonrası 6’lı masaya dair vizyonu ‘koalisyon’

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Karar'da;

"Altılı masanın tüm liderlerinin cumhurbaşkanı yardımcısı olarak kabinede görevde almaları gerektiğini düşünüyoruz. Ancak bu görev milletvekili olma vasfını yitirmeyi de beraberinde getireceği için onu da iç tüzük ile aşacağız."

Yani Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun 2023 seçimleri sonrası 6’lı masaya dair vizyonu 6’lı masa eğer iktidar olursa ‘hem cumhurbaşkanı yardımcısı hem de milletvekili olmak’

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bir gazetecinin "6'lı masa cumhurbaşkanı adayını belirleyemedi. Adayınız kim?" sorusu üzerine:

"Belirleyemedi değil, belirlemek için konuşmaya başlamadık. Biz baştan bir sıralama açıkladık. 6'lı masa önce şu parlamenter sistemi bitirecek, anayasa metnini bitirip ortaya koyacak. Şu geçiş sürecinin yol haritası çalışmamız var. Seçimlerden sonra parlamenter sisteme geçene kadar ülke nasıl yönetilecek? 'Bununla ilgili çalışmanın bitmesi gerekiyor.' diyordum. Ortak politikalar metninin bitmesi gerekiyor. Bunlar tamamlandıktan sonra 6 parti olarak cumhurbaşkanı adayı kim olsun diye konuşmaya başlayacağız. 6 liderin oturduğu masada bugüne kadar hiçbir isim gündeme gelmedi. Hiçbir isimle ilgili 'olur' ya da 'olmaz' diye bir değerlendirmede bulunmadık. 'Daha erken' dedik. Özellikle ortak politikalar metni bitmeden cumhurbaşkanı adayının belirlenmesini sakıncalı buluyoruz.

Özetle, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın , 2023 seçimleri sonrası vizyonu henüz belli değil. Kendi ifadesi ile ‘Seçimlerden sonra parlamenter sisteme geçene kadar ülke nasıl yönetilecek? 'Bununla ilgili çalışmanın bitmesi gerekiyor.’

6’lı masanın kadın lideri Meral Akşener ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin olmayan makamı Başbakanlık için aday olduğunu biliyoruz. Ancak İyi Parti Genel Başkanının asıl amacının İyi Parti’yi milliyetçi/ulusalcı bir eksenden daha merkez bir eksene taşımak ve böylelikle Türkiye’nin ana muhalaefet liderliği olduğunu da biliyoruz. Bu nedenle cumhurbaşkanlığı seçimini, birinci önceliği olarak görmediğini, ama yine de istediği adamı cumhurbaşkanı adayı yapmak için aksiyon aldığını görüyoruz. 6’lı masanın lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı adayı olmaması için CHP içinde oldukça operasyonel bir süreç yönettiğini de görüyoruz. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu cumhurbaşkanı adayı yapmak için veya bir başka anlatım ile Kemal Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı adayı olmaması için son derece teknik ve yargısal bir süreci bir tiyatroya çevirdiğini de görüyoruz. Recep Tayyip Erdoğan’a öykünüldüğü maskelenemeyen bir süreç yönetilmeye, bir tiyatro oynanmaya çalışılıyor. Ama…

Bu değerlendirmeleri birlikte analiz ettiğimizde şöyle bir öngörüde bulunabiliriz;

6’lı masanın 2023 haziranına kadar cumhurbaşkanı adayı belirleyebilmesi ancak 6’lı masayı biraraya getiren küresel aklın mudahelesi ile mümkündür.

Bir detay;

CHP Genel Başkanı’nın kardeşim dediği CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu’nun geçen haftalarda yaptığı "6'lı masada Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkan yok. Kılıçdaroğlu dışında aday çıkarmak masanın dağılması anlamına gelir." ayarı sonrasında masanın mütedeyyin, muhafazakar partileri masaya yönelik daha itidalli bir dil kullanmakta idi.

Bu itidalli dil sonrası CHP’li partililerin kulis eleştirileri azalmıştı. 6’lı masaya oy katkısı getirmemesine rağmen tahammül edilen, hatta ‘yüzde 25 ile binde 5’i eşit değerlendiriyoruz’ ironik taltifine mazhar olan masanın mütedeyyin, muhafazakar partileri hafta başında CHP milletvekili Yıldırım Kaya’nın islami STK’ları hedef alan açıklaması ile sarsıldı. Yıldırım Kaya ismindeki muptezel milletvekilinin daha da ileri giderek Saadet Partisi ile ilişkisi daha doğrudan olan Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfına yönelik hakareti sonrasında masanın zoraki insicamı yeniden bozuldu.

Bir hakkı ifade edelim;

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, CHP milletvekili Yıldırım Kaya’nın terbiyesizliğine çok net, çok haklı ve çok sert bir tepki gösterdi, tebrik ediyorum.

Tabi bu tepki, CHP milletvekili Yıldırım Kaya’nın yaptığı densizlik ve terbiyesizlik için bir cevap olsa da, yüreğimizi serinletse de, yeterli değildir.

Asıl tepkinin masada, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Bey başta olmak üzere masanın mutedeyyin muhafazakar parti liderleri tarafından verilmesi ve CHP milletvekili Yıldırım Kaya hakkında CHP’nin disiplin/ihraç süreci başlatması ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Yıldırım Kaya’yı kınaması gerektiğidir. Niye;

Madem ki 6’lı masa koalisyon ortaklığı yapacak. 6’lı masanın lideri gereği yapmalı, ortaklarının sosyolojik zeminine hakaret etmemeli, ettirmemeli…

Ya da…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şenol Metin Arşivi
SON YAZILAR