Murat Can

Murat Can

AK PARTİ YÜZDE KAÇ ALIR? HDP BARAJI GEÇER Mİ?

AK PARTİ YÜZDE KAÇ ALIR? HDP BARAJI GEÇER Mİ?

Son günlerde manipüle edilmiş anket çöplüğüne döndü ortalık. Her kafadan bir ses çıkıyor.

Anketler temel olarak iki grup.

İlk grupta Ak Parti’yi normal haliyle gösteren, daha önceki seçimlerde yakın sonuçlar bilen anketçiler var.

İkinci grupta her zamanki gibi muhalefeti yücelten, Ak Parti’nin bitişini resmeden anketler…

Bu ikinci grup hali hazırda Ak Parti’nin oylarını yüzde 40’lar civarında gösterip, HDP’nin oylarını yüzde 10’un üzerine çıkartıp Ak Parti’yi koltuğundan etmeye çalışan ittifakın çizgisinde hareket ediyor.

Bu grubun tahminleri bugüne kadar hiç tutmadı. Ancak her seçimde “biz bildik” diye nasıl yaygara kopartıyorlar bunu anlamıyorum.

Mesela Gezici firması Kıbrıs seçimlerinde fena çuvalladı. Adeta hezimete uğradı. Ak Parti’yi yaptığı anketlerde sürekli düşük gösteren bu firma hala nasıl biz objektifiz diyor anlayabilmiş değilim.

Bunun gibi bir sürü örnek var.

Gerçeklikten ve objektiflikten uzak, masa başında doldurulmuş grafiklerle toplum mühendisliği yapmaya çalışan ancak toplumda bir karşılığı olmayan girişimler diyorum ben bunlara.

Türkiye yine hayati bir seçimle karşı karşıya…

Bu durumu bilen bütün odakların ortak hedefinde Ak Parti var.

Bütün iç ve dış dinamiklerle ittifak kuran paralel cemaati de hesap edersek Ak Parti Türkiye’nin varoluş mücadelesinde adeta Birinci Dünya Savaşı’nda 8 farklı cephede savaşan Osmanlı İmparatorluğu konumunda. Çok farklı cephelerde ciddi mücadeleler veriyor.

Türkiye seçime giderken pek çok olay patlak verebilir dedim daha önce. Bir biri ardına gelen birkaç vakadan sonra birden bire farklı ülkelerden Ermeni Soykırımı’nı tanıma hamlesi geldi. Bugüne kadar ülkelerin pek yanaşmadığı bu konunun böylesi önemli bir seçim öncesi birden bire gündeme gelmesi elbette tesadüf eseri olamaz. Hem dışardan hem içerden hamle yapanların elbette maksadı malum.

Her cephede Ak Parti’yi köşeye sıkıştırmaya çalışanların bugüne kadar hamleleri hep boşa çıktı. Nitekim yine işi şansa bırakmak istemeyenler Ak Parti’nin önünü kesmek adına yeni bir siyasi dizayn yaptılar.

Özellikle paralel cemaat destekli planda MHP – SP – BBP ittifakını sahaya sürmek istediler. Devlet Bahçeli cemaat tehlikesinin farkında olan bir lider. Tehlike ve oyunu görünce bu işe yanaşmadı.

Ancak paralel cemaat SP – BBP ittifakında başarılı oldu. Bu iki partiyi sahaya sürerek Ak Parti’den oy kopartmak isteyen paralel cemaat aklı kısmen de olsa başarılı oldu.

Nitekim paralel cemaat ve uluslararası şebekelerin en büyük korkusu HDP’nin baraj altında kalması.

Bu korku üzerine paralel cemaat Doğu’daki tüm hücrelerine HDP’nin yanında durun mesajını çoktan göndermiş durumda.

Peki, HDP barajı geçer mi?

Ak Parti ne kadar oy alır?

Kısacası anketler ne söylüyor?

Planlanan anket oyunlarında ilk aşama Ak Parti’nin kurumsal moralini bozmak. Sonrasında çözülüyor mesajıyla diğer partilere motivasyon ve oy desteği sağlamak. Bu amaçla Ak Parti’nin eridiği mesajı sürekli pompalanıyor. Aynı anket şirketleri HDP’nin barajı geçtiği ya da geçmeye çok yakın olduğu doğrultuda telkininde bulunuyor ki Kürt seçmen HDP’ye oy versin.

Öncelikle buradan şu hesabı iyi yapalım.

HDP’nin normal şartlarda oyu % 6,5 civarında.

Selahattin Demirtaş cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 10’a yakın bir oy aldı.

Ancak bu oyların yüzde 3’ü emanetti.

Kimden emanet?

Demirtaş’a Ekmelettin İhsanoğlu’na oy vermek istemeyen Ulusalcı solcular, Doğu’da aleviler ve Kemalist CHP’liler oy verdi. Bu gruptaki seçmen sırf CHP’ye tepki olsun diye oylarını Demirtaş’tan yana kullandılar.

Bu dengeyle birlikte Selahattin Demirtaş Yüzde 10’a yakın bir oy aldı.

Genel seçimlerde HDP Doğu’daki Alevi oylarının tamamını alamayacak. Ayrıca CHP’ye muhalif yüzde 2 civarındaki ulusalcılar Anadolu Partisi, yani Emine Ülker Tarhan’ın partisini destekleyecekler. Kısacası Demirtaş’ın ulusalcılardan oy alması hayal görünüyor.

O zaman geriye kimler kalıyor?

Biraz alevi oyları, kendi tabanları ve kayıtsız şartsız destek verecek paralel cemaatin Doğu seçmeni.

Bütün bunları toplarsak ne kadar oy yapar?

Tahmin ediyorum genel seçmenin % 8’i civarında bir oy yapar. Yani HDP kendi oy oranı olan % 6.5’e yüzde 1,5 ekleyerek % 8 civarında bir oyla ayrılır önümüzdeki genel seçimden.

Ak Parti’nin oylarına gelince…

Öyle görünüyor ki Ak Parti en az % 46 oy alacak. Bu oran % 49’da olabilir.

CHP’nin % 25’i geçmesi hayal…

MHP oyları ise değişken % 13 – 14 civarında çıkar görünüyor.

Seçim sonucuna göre rakam ne olursa olsun ufukta Anayasa Değişikliği var. Türkiye varoluş mücadelesinde Bilge Hoca Ahmet Davutoğlu’nun yanında duracak görünüyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR