Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Bayramda sokağa çıkma yasağı olmalı!

Bayramda sokağa çıkma yasağı olmalı!

Ramazan Bayramı 24 Mayıs Pazar günü başlayacak. 23 Mayıs Cumartesi günü ise Arefe günü olacak. Koronavirüs önlemleri kapsamında bu tarihlerde bir sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı merak konusu. 
 
AK Parti’nin bu hafta içi Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan MYK toplantısında Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı ilanı da büyük ihtimalle gündeme geldi.
 
Kulis bilgilerine göre AK Parti kurmayları ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağını desteklediği konuşuluyor.
 
Eğer o güne kadar virüsle mücadelede biraz daha hızlı yol alamazsak, sokağa çıkma yasağının uygulanacağını düşünüyorum.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan 27 Nisan’da yaptığı açıklamada, “İnsan hareketliliğini ne kadar azaltırsak, salgının yayılma zincirini o derece hızlı ve etkin kırabiliriz. Salgının kontrol altına alınmasında insanların kalabalık şekilde bir arada bulunduğu okullar, kimi işletmeler, spor tesisleri gibi yerlerdeki faaliyetlere ara verilmesinin büyük katkısı olmuştur. Ülkemizdeki bu güzel gidişi devam ettirmek için hafta sonları sokağa çıkma sınırlandırmasını bayram sonrasına kadar sürdürmeyi düşünüyoruz” demişti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ifadesine baktığımızda da toplumdaki beklentiye baktığımızda da kritik tarihin bayram olduğu ayan beyan ortada. Herkes bayramı bekliyor yani.
 
Zaten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bu konunun bir hükümet kararı olduğunu ifade ederek,salgının seyrinin bunda etkili olacağını hatırlatmıştı. Yani bayramdaki durumu günlük koronavirüs tablosu belirleyecek…
 
Virüsle mücadelede iyi gidiyoruz ama yeterli seviyeye gelemedik henüz. Bence bayramda da duruma göre şehirlerarası sınırlandırma, hatta kısmi sokağa çıkma yasağı uygulaması masadadır.
                          
Bu hafta sonundan itibaren bu konunun daha net bir şekilde ortaya konulacağını düşünüyorum.
 
Evet, her halükarda buruk bir bayram yaşayacağız zaten. Ama bu seçeneği bir düşünmek gerekir diyorum.
 
Çünkü herkes el öpmeye, kucaklaşıp bayramlaşmaya çalışacak. Uzun zamandır görüşmüyoruz, gel bir kucaklaşalım diyen çok olur bayramda. Bu riski alamayız.
 
AVM’ler açıldığı günden bu yana 3.5 milyon kişiyi ağırlamış. Sadece 4 günde hem de. Bu tabloya bakarak bile bir düşünmek gerekli. Bugün AVM'lere akın eden, el öpmeye, tatlı yemeye de akın eder.
 
 
TÜRKİYE'NİN KARARLILIĞI YİNE DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ
 
NATO Genel Sekreteri JensStoltenberg dün yaptığı açıklamada Libya'da Trablus hükümetine destek vermeye hazır olduklarını söyledi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: "BM tarafından tanınan Serrac hükümeti ile Hafter aynı kefeye konulmaz. NATO, Trablus hükümetine destek vermeye hazır" ifadelerini kullandı.
 
Hiç uzatmadan söyleyelim; NATO’ya bu kararı aldıran, NATO Genel Sekreteri JensStoltenberg’e bu cümleleri kurduran şey Türkiye’nin kararlılığıdır.
 
Türkiye hem küresel siyasete yön verebiliyor hem de kurtlar sofrasındaki ülkelere umut oluyor.
 
Türkiye’nin gücünü yanında hisseden Afrika ülkeleri tek tek posta koyuyor yamyamlara.
 
En son Libya Dış İşleri Bakanlığı bir açıklama yaparak; ‘Fransa, Mısır, Yunanistan ve BAE’nin Türkiye ile yapılan anlaşmamızı kınamaları uluslararası ilişkilerimize kabul edilmesi mümkün olmayan bir müdahaledir’ ifadelerini kullanmıştı.
 
Türkiye’yi yanına alanın ayağı yere daha sağlam basıyor.
 
SOSYAL MEDYA YASASI ACİLEN ÇIKMALI
 
Fransa’da sosyal medya yasası mecliste kabul edilerek onaylandı. Fransa’da; küfür, ırkçı nefret, din, dil, cinsiyet hedefli hakaret içerikler 24 saat içinde, terör propagandası içeren paylaşımlar 1 saat içinde silinecek. Kullanıcıya ise 1 yıl hapis ve 15 bin Euro ceza verilecek.
 
Düşünce özgürlüğü konusunda kimileri tarafından her zaman örnek gösterilen sözde özgür batı ülkelerinden birinde böyle bir karar alındı. Yani hiç öyle düşünce özgürlüğü diye maval okumayın.
 
Türkiye’nin de acile bu konuda bir karar alması gerekiyor.
 
MHP, İnternet ortamında yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunmuştu. Fransa’daki yasanın kapsamına bir de yalan haber yapanlara bir yaptırım uygulanacağı maddesi konularak aynen yasalaşmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR