Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Benden söylemesi…

Benden söylemesi…

Yeni bir haftaya, hareketsiz bir hafta sonunu geride bırakarak başladık. Konya gündemi bu hafta sonu adeta sokaklar gibi sessizdi. Geride bıraktığımız hafta ise benim adıma yoğun geçti.
 
Geçtiğimiz hafta, MHP Konya Milletvekili Esin Kara’nın gazetemizi ziyaretiyle açılışı yapmıştık. Daha sonra ise AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem’i ağırladık. Sadece misafir ağırlamadık, bizler de misafirliklere gittik elbette. Bera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun’un çayını içtik.
 
Bu buluşmalarımızın ana konusu elbette Korona süreci oldu. Bunun yanında ekonomiden eğitime, ülke gündeminden Konya gündemine kadar pek çok konuyu ele aldık.
 
Bu ziyaretlerden kısa kısa notlarımı paylaşmak istedim.
 
ESİN KARA VATANDAŞI BOŞ ÇEVİRMEMİŞ
 
MHP Konya Milletvekili Esin Kara’yı epeydir takip ediyorum. Neredeyse her hafta kendisi hakkında bir haber yayınladığımızı söylesem yalan olmaz her halde. Bu kadar çok haberinin yayınlanması, Esin hanımın çalışkanlığını gösteriyor aynı zamanda.
 
Grafikerlerden tutun avukatlara, çiftçiden tutun mali müşavirlere, şoförlerden tutun da garsonlara kadar hemen hemen her konuda bir soru önergesi vermiş kendisi mecliste. Vatandaştan gelen talepleri boş çevirmemiş yani.
 
O sebeple ziyaretinde konuşulacak hayli fazla konumuz vardı. Dolu dolu bir sohbet oldu.
 
ORHAN ERDEM’E KESİN KATILIYORUM
 
AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, geçen hafta ilçe ziyaretlerine Yeni Haber’de mola verdi. Mola dediğime bakmayın, ziyaretini kısa tutmadı. Verimli ve doyurucu bir sohbet yaptık kendisiyle.
 
En son, Cumhurbaşkanı Erdoğan riyasetinde, Darüşşafaka okullarının yönetim kurulu toplantısına katılmıştı. Oradaki izlenimlerini aldıktan sonra Konya gündemini değerlendirdik.
 
Kendi bölgesi Akşehir ile ilgili olarak önemli bilgiler verdi. Akşehir’in şuanda tescilli bina konusunda Türkiye’de açık ara lider olduğunu söyledi. Buradan hareketle de turizm konusunda Akşehir’in hızlı bir atılım yapacağını ifade etti.
 
Eğitimci bir vekil bulmuşken, eğitim konusundaki gelişmeleri de sormasak olmazdı tabi ki.
 
Mesleki eğitim konusunda yapılan yeniliklerden bahsetti.
 
Özellikle pandemi sürecinde meslek liselerinin ne kadar hayati öneme sahip olduğunu herkesin gördüğünü söyleyen Erdem, mesleki eğitimin 28 Şubat’la birlikte yok edilmiş bir alan olduğunu söyledi. Sırf İmam Hatiplileri bitirmek adına meslek liselerinin korkunç bir şekilde yok edildiğini de ekledi ve o dönem Türkiye’yi yönetenlerin çok büyük bir vebale girdiklerini ifade etti.
 
Dolayısıyla, sanayilerde bugün çekilen ara eleman ve çırak sıkıntısının aslında bu dönemden kalan bir sorun olduğunu söyledi.
 
Orhan Erdem’e katılmamak elde değil.
 
Hemen hemen benzer konuları Esin Kara ile de konuşmuştuk.
 
Eğitimdeki plansızlıklar, üretimi ve sosyolojiyi hayli etkiliyor.
 
Bugün Konya sanayilerinde birçok ara kolda genellikle Suriyeliler çalışıyor. Böyle giderse zanaatkarlık bitecek. Hatta çok da uzak olmayan bir gelecekte Türkiye’nin ayakkabıcılık ve tekstil gibi bazı sektörlerinde Suriyeliler söz sahibi olacak.
 
Sakın yanlış anlamayın. Suriyeli düşmanı falan değilim. Sadece bir durum tespiti yapıyorum. Suriyelilerin, bizim insanımızdan daha çalışkan olması suç değil.
 
Hepimiz doktor, avukat, pilot olacaksak sanayilerde kim çalışacak? Üretimi kim yapacak?
 
Elbette herkes kendi çocuğunun en iyi işlerde çalışmasını ister. Fakat zeka ve yetenek Allah vergisidir. Çalışkanlık da bu pastanın üzerindeki çilektir.
 
Ama ne var ki, neredeyse herkes, çocuğunun zekasına, yeteneğine, çalışkanlığına bakmadan doktorluk, avukatlık, pilotluk hayalleri kuruyor.
 
Bu durum da piyasada diplomalı işsizler ordusuna her yıl yeni üyeler eklenmesini yanında getiriyor. Devletimizin bu konuda elbette eksikleri var. Devlet, vatandaşına istihdam oluşturmakla mükelleftir. Ama tek suçu devlete atıp işin içinden sıyrılmak en kolayı.
 
Mesela aileler meslek lisesine burun kıvırıyor. Fakat ben şimdiden söyleyeyim, gelecek kesinlikle mesleki eğitimden geçiyor. Üretime katkıda bulunan hiç kimse kolay kolay aç kalmaz. Eğer sahadaki başarısını bir de akademik başarıyla birleştirebilen gençler yetiştirirsek, işte o zaman kanatlanır uçarız.
 
Benden söylemesi…
 
Yazılacak çok şey var aslında. Bera Holding’de Ali Rıza Alaboyun’a yaptığımız ziyaretten de önümüzdeki yazılarda bahsedeceğim. Yeni haftanız hayırlı olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR