Mustafa Çimen
Mustafa Çimen BİR CESARET SPORU: DALGIÇLIK

BİR CESARET SPORU: DALGIÇLIK

Değerli okurlarım bu hafta sizlere bir su sporu olan dalgıçlıktan bahsedeceğim. Su altında belli bir zaman kalma suretiyle yapılan spor dalına dalgıçlık denilmektedir. Eski çağlardan beri döneminin şartlarına göre yapılan bu spor dalı gelişerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Genelde insanlar dalış yapmak isterler ancak, suyun altında kalmak biraz cesaret gerektirdiğinden çekinirler. Eğer bir dalgıç olmak ve dalgıçlık hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, aşağıda vereceğim bilgiler sizleri aydınlatacaktır.

Dalgıçlık, yapan kişilere zindelik veren son derece sağlıklı bir spordur. Hobi olarak yapılabileceği gibi uzmanlık alanı dâhilinde de yapılması mümkündür. Çok geçmiş tarihlerden günümüze kadar kendini geliştirerek var olmayı başarmış; hatta ilgi duyan kişilerin sayısında da artış görülmüştür. Geçmişten tarihimize kadar birçok farklı aparat kullanılarak yapılan bu spor, şu sıralar son teknoloji ürünlerle kolaylıkla yapılabilmektedir. Ayrıca dalmak isteyen herkesin kolaylıkla ulaşabileceği eğitim veren, dalışı sağlayan mekânlar da bulunmaktadır.

Dalmak istediğinizde ister nefes almanızı sağlayan aparatlarla; ister bu aparatlar olmadan bu sporu yapabilirsiniz. Kullanacağınız yöntem tamamen suyun altında ne kadar süre nefes almadan durabildiğinize bağlıdır.

Çeşitli antrenmanlarla suyun altında aparatlar olmadan daha uzun süre durabileceğinizi göreceksiniz. İlk etapta bu süre kısa olabilir ancak zaman ilerledikçe artış gösterecektir. Üzerine rekor denemeleri bile yapılan bu spor dalı su severler için oldukça uygundur.

Mutlaka her ilginç spor dalı bir tehlike arz eder. Dalgıçlık söz konusu olduğunda da bu tehlikeler görülebilmektedir. Son derece keyifli bir spor olan dalgıçlık için eğitim kesinlikle şarttır. Aksi halde ciddi tehlikeler görülebilir. Su altında nefes almak imkansızlaşır ve bu anlarda birçok dalgıç ölümü gerçekleşmişti. Dalgıçlık eğitimi veren kuruluşları dünyanın birçok yerinde, ülkemizde ve KKTC’de rahatlıkla bulabilirsiniz. Eğitim veren kuruluşlardan bazıları şunlardır: CMAS, SSI, IDEA, THI, BSAC’dır. Ayrıca bu eğitimlerin farklı seviyeleri bulunur. Ancak eğitim almış olsanız bile dalış eyleminin neden olabileceği bazı sağlık sorunları olabilir. Bunlar; sinüzit, kulak zarı perforasyonu, akciğer genleşmesi ve yaralanması ile oksijen zehirlenmeleridir.

Sevgili okurlarım. Bu hafta sizlere dalgıçlık sporunun faydaları ve minimum düzeyde zararlarından bahsettim. Gelecek hafta farklı bir spor dalında görüşmek dileğiyle zinde kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi