Sıtkı Yonca

Sıtkı Yonca

‘’Biz yağma ve şiddeti sizden öğrendik’’

‘’Biz yağma ve şiddeti sizden öğrendik’’

                Yıl 1998 şubat ayı. Kabe’de öğle namazını kıldım,Afair yokuşuna tırmandım eve doğru gidiyorum. Bir kalabalık ve çığlık sesleri var. Durdum ve kalabalığın olduğu yere yöneldim. Üç-dört  polis 25-30 yaşlarında genç bir siyahi kadını gömleğinden tutup götürmeye çalışıyor. Kadın da kendi lisanıyla gitmek istemeyip direniyor. Polis gömleğini çekiştirdikçe kadın, iffetinin refleksiyle gömleğinin çıkarılmasına izin vermiyor. Sonunda iki polis bütün gücüyle gömleğini asılınca kadın üstsüz kaldı ve yaka paça polis arabasına götürdüler. Sonra öğrendim ki, kadının suçu cadde kenarında pişmiş yumurta satmakmış. O zavallı yavrucak adına duyduğum acıdan dolayı hacda yaşadığım onca güzelliklere rağmen Arabistan polisine duyduğum nefreti  genelleme yapmadan hala içimde taşıyorum. Birkaç gün etkisinde kalmışken aklıma hep Peygamberimize (S.A.V.) müezzin olmuş siyah Bilal (R.A.)ile ilk Müslüman olan ve her biri ayrı bir sosyal sınıfın temsilcisi beş kişiden,siyahları temsil etme bahtiyarlığını, Allah’ın (C.C) kendisine bahşettiği Zeyd(R.A.) ve O’nun Peygamberimize(S.A.V.) ölümüne sevgisi zihnimi yoklayıp durmuştu.

                O Zeyd ki, Üniversitede Eğitim Sosyolojisi dersinde,İslamın sosyal adaletini işleyen rahmetli olmuş bir hocamıza,siyahi sosyalitenin temsilcisi olarak pozitif ayrıcalıklı kimliğiyle bir tarih armağan ederken, tezini kuvvetlendirmesine destek veriyordu bin beş yüzyıllık ötelerden.

                Müslüman kimlikli olanımız da dahil, siyah insanları, (yok diyenleri tebrik ediyorum)iç dünyamızda,(olmaması gereken) bir aşağılamahastalığı vardır. Yani onlar, önce siyah sonra insandırlar. İnsan canına, gömleğin ters giydirildiği bir şuur altı travmasının hem sebebi, hem şahitleri hem de şikayetçisiyiz garip bir paradoks içinde.Onları, acıma duygusunun altında yatan gizli duygu da, aslında onları hakir görmenin örtülmüş halinden başka bir şey değildir.

                Rahmetli Nevzat Yalçıntaş Hoca Londra’da,  Muhammed Ali Clay’asarılınca ünlü boksör ağlamaya başlar. Neden ağladığı sorulunca ‘’kendisine ilk defa bir beyazın sarıldığı için ağladığını’’ söyler.

                Bazı Müslümanlar bile siyahileri, hala hakir görme psikolojisi yaşarken (Arabistan polisi, o muameleyi bir beyaz kadına yapabilir miydi dersiniz?)ABD gibi pagan bir zihniyetin, siyahi insanlara insani duygularla yaklaşacağı beklentisi,ABD’nin gücündenfaydalanmak içinsiyasi çıkara uzananriyakarelitist pratikliği ile ilgilidir; ülkemizde de örnekleri olduğu gibi.

                Öldürmeyi sanat edinmiş bir ülke polisinin, George Floyd’u dizinin altında boğarak öldürmesini yadırgayanlara, Ortadoğu’da döktüğü kandan ne anladığını sormamıza izin verin. Merhamet ve hukuk dediğiniz şey,  Allah’ın (C.C.)imana verdiği bir ödüldür, iman yoksa  merhamet nereye tutunacak; hukuku  neden ve niçin eşitleyecek?

                ABD olaylarının özeti, siyahi aktivistTamikaMallory’nin ABD yönetimine izafeten söylediği ‘’yağmacılığı ve şiddeti biz sizden öğrendik’’ sözünde saklıdır. ABD’nin sona yaklaştığı iddiaları bize göre aceleci bir hüküm. Kapitalizm bu tür olayları ders almak yerine polis,olmadı ulusal muhafız,olmadı asker  silahıyla bastırmayı yıkıcı karakterindeki genetik kodlarından alarak kapatmıştır. Bunu da böyle yaparak kapatacak. Çünkü eski  Savunma BakanıJimMattis’i azlederken ‘’kaos’’ sıfatını  ‘’kuduz köpek’’ olarak değiştirdim diyen Trump, kendi ırkını bizden daha iyi tanıdığı içinyalan söylediğini söylemek ne haddimize.Bu sıfatlı yönetim de  böyle olur zahir. Selamlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sıtkı Yonca Arşivi
SON YAZILAR