Murat Can

Murat Can

BU LİSTEDEN BAKAN ÇIKAR MI?

BU LİSTEDEN BAKAN ÇIKAR MI?

Dün Ak Parti muhteşem bir toplantıyla Arena’da seçim startını verdi. Bütün adayların ve teşkilatların katılımıyla coşkulu bir toplantıya şahit oldu Ankara.

Doğrusu yıllardır Ak Parti’nin toplantılarını takip eden birisi olarak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Ak Parti organizasyon işinde gerçekten rakipsiz.

CHP’nin seçim startını verdiği Kartal mitingiyle Ak Parti’nin toplantısını karşılaştırdığımızda aradaki farkın gerçekten bariz olduğunu görmemek olanaksız.

Ak Parti’nin siyasi hayatımıza getirdiği üst düzey kalite kolay yakalanacak bir standart değil. Sadece organizasyon başarısı değil, siyaset ve yönetim kalitesi açısından da Türkiye bu vizyonla yönetildiği için şanslı diyenlerdenim ben.

Bu kaliteyi her genel seçim eşiğinde Meclis’e de yansıtmaya gayret eden ve bu alanda ciddi başarılar elde etmiş bir parti Ak Parti.

Türkiye’nin diğer illerini bırakıp sadece Konya’yı inceleseniz yine aynı kaliteyi görebiliyorsunuz.

Listelerin açıklanmasından sonra Konya medyasında kim bakan olabilir totosu oynanmaya başladı. Genelde sığ bilgilerle daha çok çalakalem yazılmış makalelere zaman zaman göz ucuyla baksam da çok itibar ettiğim söylenemez.

Yine de “acaba Konya’dan bakan çıkar mı?” sorusu Konya ahalisinin sorduğu sorulardan.

Bu sorunun yanıtını siyasi dengeler açısından vermeye çalışalım.

Öncelikle “Konya’dan bakan çıkacak mı?” sorusu aslında çok yerinde bir soru değil.

Konya Başbakan çıkartan bir şehir olarak zaten kabinede en üst düzeyde temsil ediliyor. Biz bu ifadeyi düzelterek sorumuzu yeniden soralım. “Konya’ya ikinci bir bakanlık verilir mi acaba?

Sayın Başbakan şehrin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ekibini kurdu. Danışmanlık kadrosunu Konya meseleleri takip edecek isimlerle güçlendirdi. Böylelikle aslında şehrin ihtiyaçlarının anında çözüm getirilebilecek dinamiklikte bir yapı oluşturdu.

Ayrıca şehrin siyasi işleriyle Kerim Özkul’u, Sivil toplum ayağında Selçuk Öztürk’ü idari işlerde ise Sayın Valimizi fiilen yetkili kılarak şehri hiçbir anlamda sahipsiz bırakmadı.

Bütün bu adımlara rağmen yine de ikinci bir bakanlık olsa nasıl olur?

Elbette fena olmaz.

Peki, böyle bir ihtimalde kim bakan olur?

Bir defa şunu söylemek isterim. Ak Parti’nin Konya listesini Türkiye geneline serpiştirseniz bu listeden en az 7 bakan çıkar. Öylesine dolu ve isabetli bir liste…

Yine de isim isim ver diyecek olursanız ben liste sırasına göre potada ki isimleri sıralayayım.

Listede ikinci sırada Sayın Baloğlu var.

Geçen hafta kendisine de söyledim. İkinci sıra sembolik açıdan önemli. Bir önceki seçimde Kerim Özkul’un yeriydi orası. Dolayısıyla Sayın Baloğlu’nun Konya listesinde kalan tek eski milletvekili olarak ve yerleştiği yer itibariyle sorumlulukları artmış durumda.

Peki, ya bakanlık? Evet, Sayın Baloğlu potansiyel sağlık bakanı adayı.

Üç, altı ve onuncu sıra bayan adaylarımızın her biri aile bakanlığı yapacak kalitede adaylar.

Dördüncü sırada Ziya Altunyaldız var. Ziya Bey yine kuvvetli bakan adaylarından gerek planlamadaki deneyimleriyle Kalkınma Bakanı, gerekse gümrük ve ticaret alanındaki çalışmalarıyla yine potansiyel gümrük ve ticaret bakanı adayı.

Beşinci sırada herkesin ağabeyi Uğur Kaleli var. Salı günüde yazdım. Tarımın tepeden tırnağa her şeyini bilen adam olarak potansiyel tarım bakanı adayı.

Yedinci sırada Mehmet Babaoğlu var. Mehmet Bey yine kalkınma bakanı olabilecek kalibrede bir isim.

Sekizde Abdullah Ağralı var. Abdullah Bey sağlık bakanlığı yapabilecek bir isim.

Dokuzda Halil Etyemez var. Halil Bey bakan yardımcılığında deneyimli, ancak ihtisas alanında farklı olduğu için farklı bakanlıklarda görev verildiğinde yapacak deneyimi var.

Gördüğünüz gibi şu listeden hangi ismi hangi bakanlığa getirseniz kimse itiraz etmez. Tabi burada eğer Konya’ya bir bakanlık verilecekse benim en şanslı gördüğüm isim Ziya Altunyaldız, Mustafa Baloğlu ve Uğur Kaleli.

Ziya Bey’in, Mustafa Bey’in ve Uğur Kaleli’nin Konya’ya ikinci bir bakanlık verilmesi gündeme gelmesi halinde direk potada olduğuna dair güçlü bir inancım var.

Ayrıca bakın, bayan adayları da buraya ekliyorum. Böyle bir ihtimalde Konya’ya aile bakanlığı da verilirse yine şaşırmam.

Ak Parti bakanlıkları il dengelerini gözeterek dağıttı bugüne kadar. Ben yine öyle olacağını düşünüyorum. Ancak farklı bir durum olursa yani Konya’dan bir bakan daha çıkarsa yine şaşırmayacağım… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR