Kasım Göçer

Kasım Göçer

Büyük takım gibi oynamak!

Büyük takım gibi oynamak!

Konyaspor şampiyon olur demiyorum. Ancak şampiyonluğa oynayan bir takım gibi özgüvenli oynuyor. Giresunspor maçında da bunu gördük. Golü buluncaya kadar oyuna hakim olan, tempoyu ayarlayan taraf Konyaspor’du. Rakibi çok fazla bunaltmasa da bu maçı kazanacağını hissettirdi. Rakip Giresunspor Konyaspor’un oyun üstünlüğünü kabullenmek zorunda kaldı. Konyaspor belki rakibi çok fazla bunaltmadı ama maçı izlerken Konyaspor’un eninde sonunda golü bulacağı çok belliydi. Skor 1-0 bile olsa Konyaspor rahat kazandı. Öne geçtikten sonra kontrataklarla farkı artırmaya çalıştı. Ancak yakaladığı fırsatları değerlendiremeyince tek farklı da olsa söylediğim gibi rahat kazandı.

Verilmeyen Gol ve Penaltı Trabzonspor’a Verilirdi

Karşılaşmanın ilk yarısında verilmeyen bir gol ve bir penaltı pozisyonu vardı ki hakem Cüneyt Çakır VAR’a bile gitme gereği duymadı. İnsan sormadan edemiyor. Acaba bu pozisyonlar bir Trabzonspor maçında yaşansaydı hakem aynı kararları verir miydi? Herkes Trabzonspor’u şampiyon ilan etmiş durumda. Hakemler Trabzonspor her  sıkıştığında küçük dokunuşlarla yolunu açıyor. Konyaspor mütevazi bütçesi ve kadrosu ile bu yarışta var olmaya çalışıyor. Haftaya Trabzonspor Konyaspor karşılaşması oynanacak.  Trabzonspor şampiyon olacaksa bile şampiyonluğuna gölge düşmemesi için bu maçın adil bir şekilde yönetilmesi gerekiyor.  Ancak Giresunspor maçında hakem kararları gerçekten kafalarda soru işaretleri uyandırdı.

Transfere Değil Oyuna Odaklamalı

Konyaspor’u bugünlere sistemli futbol ve İlhan Palut’un oyun anlayışı getirdi.  Konyaspor bugüne kadar ortaya koyduğu mevcut oyun anlayışını sahaya yansıttığı sürece transfer olmuş ya da olmamış çok da önemli değil. Giresunspor maçı aslında transfer yapılmasa bile Konyaspor’un iddiasını sürdüreceğini ortaya koydu. Konyaspor camiasının önceliği transferden çok sahaya çıkan futbolcuların motivasyonunu güçlü tutmak, yönetimin önceliği transferden çok oyuncuların maaş ve alacaklarını günü gününde ödemek olmalı.

                Yerli Oyuncu Sıkıntısı  

                8+3 kuralı takımları çok zor durumda bırakıyor. Ahmet’in kaybı ve Serdar’ın ayrılışından sonra bu kural Konyaspor’u çok zorluyor. Hiçbir takım elindeki yerli oyuncuyu vermek istemiyor. Bu şartlarda yerli oyuncu transferi yapmak çok zor. Yine de Adanaspor’dan alınan Uğurcan geleceğe dönük güzel bir transfer hamlesi oldu. Konyaspor’un Serdar’ın bırakıp gidişinden sonra ön bölgede adam eksiltecek bir oyuncuya ihtiyacı var. Bu nitelikte yerli oyuncu yok, yabancı oyuncu bulsan bile yükselen döviz kuru yüzünden maliyetler yükseldi. Haydi aldın diyelim bu sefer yabancı oyuncu kuralı yüzünden oyuncuya yer açmak zorlaşıyor. Gelip hemen uyum sağlayacak ve skor katkısı yapacak bir oyuncu almadıktan sonra transfer yapmış olmak için de transfer yapmanın bir anlamı yok.

 

                Kadro İçinden Çözümler

                Konyaspor’un kadrosu dar. Ancak sakat cezalı durumları olmazsa bu durum bazen lehe olabiliyor. Çok seçenek olmadığı için hep aynı oyuncular oynayınca takım oyunu gelişiyor. Geçen yıl Beşiktaş 13 kişi ile şampiyon oldu. İlhan Palut dar kadro içinde çözümler üretmeye başladı. Mesela Eyüpspor ile anlaşmanın eşiğinden dönen Musa Çağıran iki haftadır şans bulmaya başladı. Konyaspor’un kanat oyuncuları Amilton ve Michalak geçiş oyununa uygun hızlı oyuncular. Kapalı oynayan savunmalara karşı hızdan çok teknik ön plana çıkıyor. Mesela bugün oyunu sonradan oyuna giren Bytyqi çözdü. Eğer arzu edilen bir takviye yapılamazsa kanatlarda M’poku’nun dar alanda çalım atma becerisinden faydalanılabilir. Malzeme kısıtlı da olsa İlhan Hoca kısıtlı malzemeden iyi yemek yapma hususunda oldukça becerikli. Öyle ki Altay maçında Musa’yı stoper oynattı.

                Yönetimin Küçük Acemilikleri

                Fatih Özgökçen geldiğinden bu tarafa çok iyi işlere imza attı. Konyaspor tarihinin en başarılı dönemini yaşıyor. Borçlar azaltılıyor, maaşlar gününde ödeniyor. Ancak transferde sanki ufak tefek acemilikler oluyor. Mesela Alper Uludağ’ın serbest bırakılması. Alper oynayacağı bir takıma gitmek isteyebilir. Ancak hiçbir bonservis geliri elde etmeden serbest bırakılması hata. Alper serbest kalınca Adana Demirspor ile anlaştı. Konyaspor Adana Demirspor’dan Metehan’a talip olunca Adana Demirspor bonservis talep etti. Yönetim biraz daha dikkatli hareket etse Alper’in bonservisine karşılık Metehan’ı alabilirdi. Bir de iyi işleyen bir scout sistemi tam kurulamamış, menajerlerin önerileriyle oyuncu bakılıyor gibi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kasım Göçer Arşivi
SON YAZILAR