Güleser Keleş

Güleser Keleş

Şivlilik geleneği gelecek kuşaklara aktarılıyor!

Şivlilik geleneği gelecek kuşaklara aktarılıyor!

“Şivli şivli şişirmiş

Erken kalkan pişirmiş

İki çörek bir börek

Bize şivlilik gerek”

Konya’mızın asırlardır devam ettirilen geleneği "şivlilik…"

Sadece Konya’ya özgü olan şivlilik, Konya’da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahı çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğidir.

Osmanlı Devleti döneminde Padişah II. Selim’den  itibaren sürdürülen bu gelenek günümüzde de coşkuyla karşılanıyor.

Okulların tatil olması ve havanın da oldukça güzel olmasıyla birlikte 3 Şubat Perşembe günü Konya sokakları çocuk sesleriyle cıvıl cıvıldı. Eline poşeti alan sokağa çıktı. Kimisi yanında kardeşiyle kimisi arkadaş grubuyla kimisi de bir aile büyüğü ile düştü yollara ellerindeki poşetleri doldurabilmenin heyecanıyla.

Evde kendisi ile gelemeyen küçük kardeşi olanlar ise şivlilik gününün o meşhur sözünü söyledi kapıda şivlilik dağıtan büyüklerine.

‘Küçük kardeşim var onun için de alabilir miyim? ’  

Ve kardeşine de şivlilik almanın sevincini yaşayarak devam etti şivlilik toplamaya.

Çocuklar öyle coşkuyla topladı ki şivliliği öğlene kalmadan poşetler ağzına kadar doldu, evlerde şivlilikler bitti gelen çocuklar boş gönderilmez diye dağıtılmak üzere tekrar alındı.

Yıllardır süregelen bu geleneği bizlerin de gelecek nesillere aynı coşkuyla aktarmamız gerekiyor ki bu dini geleneğimiz unutulup gitmesin çocuklarımız o coşkuyu her sene yaşasın.

Her sene olduğu gibi bu sene de Konya Büyükşehir Belediyesi'nin şivlilik kültürünü yaşatabilmek adına bazı girişimleri oldu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, mübarek üç ayların gelişini müjdeleyen ve yalnızca Konya’ya özgü bir gelenek olan  “Şivlilik” kültürünün kendilerinden sonraki kuşaklara aktarılmasına büyük önem verdiklerini ifade etti.

Konyalı çocuklara şivlilik hediyelerini göndermek için çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi, internet ortamında başvurularını almaya başladığı ilk 100 bin çocuğa şivlilik hediyelerini gönderdi.

Diğer taraftan Selçuklu Belediyesi ise çocuklar için harika bir şivlilik festivali düzenliyor.

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, 5 gün boyunca dolu dolu geçecek olan “Selçuklu Şivlilik Çocuk Festivali”ne tüm çocukları ve ailelerini davet etti.

Selçuklu Kongre Merkezinde 2 Şubat Çarşamba günü başlayan, 6 Şubat Pazar gününe kadar devam edecek olan “Selçuklu Şivlilik Çocuk Festivali” sabah 10.00 akşam 22.00 saatleri arasında misafirlerini ağırlamaya başladı. 5 gün boyunca devam edecek olan festival de TRT Çocuk kanalının sevilen karakterleri sahne alacak. Ebeveynlere yönelik alanında uzman yazarlar tarafından çocuk gelişimi ve çocukların başarısına yönelik konferanslar verilecek.

Müzikaller, gösteriler, konferanslar, animasyonlar ve yarışmalar eşliğinde ikramlar, çocuklara verilecek şivlilik hediyeleri ile harika bir festival minik çocuklarımızı bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Güleser Keleş Arşivi
SON YAZILAR