Cavusoglu: Solidarnost s Afrikom je važnija nego ikada

Svake godine 25. maja obilježava se Dan Afrike, dan kada je 1963. osnovana Afrička unija
Cavusoglu: Solidarnost s Afrikom je važnija nego ikada

Solidarnost s Afrikom je važnija nego ikada prije dok se svijet bori s novim koronavirusom, poručio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, obilježavajući Dan Afrike, godišnjicu osnivanja Afričke unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Neviđeni uslovi koje je izazvala pandemija COVID-19 širom svijeta čine solidarnost koja je simbolizovana Danom Afrike još značajnijom ove godine“, istakao je Cavusoglu i dodao:

“Napredak koji je Afrika posljednjih godina postigla na mnogim poljima i naše partnerstvo u razvoju s kontinentom omogućavaju nam da gledamo u budućnost sa nadom, uprkos postojećim ozbiljnim izazovima. Zajedno sa našim javnim institucijama, nevladinim organizacijama i privatnim sektorom, dali smo prioritet razvoju naše saradnje sa afričkim kontinentom.“

Svake godine 25. maja obilježava se Dan Afrike, dan kada je 1963. osnovana Afrička unija.

Turska ima za cilj da “dodatno ojača odnose sa Afrikom na osnovu razumijevanja i uzajamnog poštovanja, istakao je Cavusoglu. On je također, naglasio odlučnost Turske da odnose s Afrikom dovede na najviši mogući nivo.

Broj turskih ambasada u Africi povećan je sa 12, koliko ih je bilo 2002. godine, na 42, dodajući da je u sličnom omjeru povećao broj afričkih ambasada u Ankari, tačnije sa deset iz 2008. na sadašnjih 36.

“Naš bilateralni obim trgovinske razmjene porastao je šest puta u posljednjih 18 godina“, istakao je Cavusoglu.

- Treći samit o partnerstvu Afrika i Turska-

Interes Turske za Afriku i osjećaj turskog naroda za prijateljstvo prema afričkom kontinentu, s kojim Turska ima istorijske i ljudske veze, nisu novost, naglašava Cavusoglu.

“Budući da je naša država postala strateški partner Afričke unije i sa prvim samitom o partnerstvu Afrika-Turska 2008. održanom u Istanbulu, Turska i afričke zemlje jasno su postavile svoju obostranu volju da pojačaju svoj odnos do naprednije faze“, kaza je šef turske diplomatije i dodao da njegova zemlja želi da se što prije održi treći samit partnerstva Afrike i Turske:

“U oktobru 2020. godine planiramo održati i treći Tursko-afrički ekonomski i poslovni forum, koji je već održavan u Istanbulu 2016. i 2018. i koji je postigao uspješne rezultate.“

Cavusoglu se osvrnuo i na globalnu pandemiju novog koronavirusa.

“Afričke zemlje su preduzele potrebne mjere pravvremeno zahvaljujući svom iskustvu u borbi protiv epidemioloških bolesti. Broj slučajeva zaraze i preminulih na kontinentu trenutno je relativno mali. Iskreno se nadamo da će se takav trend nastaviti i da će bolest biti iskorijenjena sa tog kontinenta“, naglasio je Cavusoglu.

- Turska pomoć afričkim državama -

Broj slučajeva COVID-19 u Africi u nedjelju je skočio na skoro 107.500, nakon što je u posljednja 24 sata potvrđeno oko 3.500 novooboljelih.

Od kada se prvi put pojavio u kineskom grad Wuhanu u decembru prošle godine, novi koronavirus se proširio na najmanje 188 zemalja svijeta. Trenutno su najteže pogođeni Sjedinjen Američke Države, Rusija, Brazil i još nekoliko evropskih zemalja.

“Turska je među državama koje su prevazišle prvu fazu pandemije i trenutno može zadržati broj novih slučajeva ispod kapaciteta za liječenje. Nakon što je uspjela pružiti pomoć u opremi nekim zemljama čak i tokom prvih mjeseci epidemije, Turska ima za cilj da poveća svoj kapacitet pomoći u narednom periodu. Kao zemlja koja je pružila ruku pomoći najvećem broju zemalja nakon SAD-a i Kine, Turska pokušava što prije odgovoriti na takve zahtjeve naših prijateljskih afričkih zemalja“, poručio je Cavusoglu.

Dodao je da bi period nakon koronarovirusa trebao biti “onaj koji zahtijeva više međunarodne saradnje nego prije, a nikako manje“.

“Turska je spremna da učini što je potrebno u tom pogledu zajedno sa ostalim zemljama“, istakao je Cavusoglu.

Podsjetio je na “duh 1963. godine“, rekavši da će afrički kontinent također u jedinstvu prevazići ovaj izazov.

“Iskreno vjerujem da će Afrika doprinijeti ne samo dobrobiti vlastitog naroda, već i svjetskom poretku narednih godina i da će tursko-afričko partnerstvo biti prikazan kao primjer u novom postpandemijskom svjetskom poretku, u kojem će solidarnost postati važnija“, zaključio je Cavusoglu.