Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Concordato taze başlangıç mı?

Concordato taze başlangıç mı?

Türkçe çıkan bir gazetedeki yazıma İtalyanca bir başlık yazarak karizmama karizma katıyorum… Her ne kadar dilimize değişmeden geçmiş bir kelime olsa da bu…

İtalyanca concordato uyuşma, anlaşma sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük latince aynı anlama gelen concordatum sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük latince concordare "anlaşmak, duygu ve düşünce birliğine varmak" fiilinden türetilmiştir.

Yazının konusu ne süslü bir kelime olduğunu anlatmak değil elbet…

Batı’dan gelen neden hayır gördük te bundan görelim ya da yok canım olur mu her şey batı iyidir iyi tartışmalarına da girmeyeceğim…

Konumuz; 

Konkordatonun sosyal olgusu, her kesimi etkiliyor. İyi niyetli olarak iflastan kurtulmak mı yoksa borçların ödenmesinden kaçmaya çalışmak mı ahlaki açıdan uygun olup olmadığıdır. 

***       

Başlangıçta, borçların mutlak olarak ödeme yükümlülüğünü düşündüğü kabul edilmelidir. 

Ahlak;

Bazı görüşler konkordatonun hırsızlık olduğunu söylüyor; Parasız olmak, seçimlerimizi kısıtlar ve ruhsallığımıza duygusal hasara yol açar. Bu faturaları ödemek için borç almak borçlanmaya yol açar, bu da muhasebe ve psikoloji ile ilgili her şeyle ilgisi olmayan her türlü soruna yol açabilir.

Borçlara Yanıt Verme;

Borçlunun endişelenmesinin strese neden olduğunu ve bu da zihinsel sağlık sorunlarına karşı direncinizi azalttığını ortaya koydu. Bazı rahatsızlıkları kısıtlamadan atlatmak için zorlanan davranış kalıpları, bir kişiyi araba kazasının neden olduğu bir maddi acil durum gibi borç altına sürükleyebilir. Birinin nasıl geride kaldığına bakılmaksızın, borçlu olmak rahatsız edici duygusal tepkileri tetikleyebilir.

Ret;

Tüketicilerin çoğu, sanki yaptıkları gibi davranmakla birlikte, sınırsız harcama harcamalarının lüksüne sahip değildir. Kötüleşen koşullarını görmezden gelirken zorunlu olarak harcarlar. Bazı dış olaylara kadar - kredi reddedildi, haciz tehdidi , yasal işlem, borç tahsildarlarının telefon çağrılarını taciz etme - bir değişiklik yapana kadar sorunları çözmeyi bıraktılar.

Borç reddi belirtilerinin bazıları şunlardır;

Ne kadar borcun olduğunu hafife alıyorsun.

Telefonu yanıtlamıyorsan.

Faturaları bir çekmecede biriktiriyorsan.

Eski kartınızda limit kalmadığında yeni bir kredi kartı kullanıyorsan.

Herkesin aynı durumda olduğunu kendinize söylüyorsanız.

Bu tür davranışlar, faiz ücretleri ve geç ücretlerin artmasıyla daha fazla borçlanmaya yol açmaktadır. Ama gerçeği göz ardı etmek, beyin için kullanışlı bir savunma mekanizmasıdır. Hataları ustalaştırmanın ve egonuzu korumanın bir yolu. Sorun, gerçekliğin her zaman içine girmesidir.

Stres;              

Bu inkârın tam tersi ve bol miktarda borç yönetimi istatistiklerine dayanıyor.

Borç ve stres, birlikte katılan ikizler gibidir. Stres tanımlamak zor olabilir, ama kendini belli şekillerde gösterir - uyku eksikliği, odaklanma kaybı, endişelenme endişesi.

İşiniz gibi büyük şeyleri etkileyebilir, çünkü kaybetmekten korktuğunuz için maddi durumunuzu daha da kötüleştirecektir.

Öfke;

Ekonomi kötüleştikçe, öfke sorunları artar. Olgu, tıp çevrelerinde kendi adını almıştır, borç-öfke sendromu. Panik yapmak ya da inkar etmek yerine, kurbanlar çıldırır. Sürekli fatura gönderen alacaklılara kızgınlar; faturaları teslim eden postacıya kızgın; Onları ödemek için patronlarına kızgın; daha fazla para kazanmak için eşlerine kızgın;çocuklarına yeni ihtiyaç duyduklarında kızgın; ve bu düzeltmeye girmek için kendilerine kızgın.Kısacası, hayata kızgınlar.Bu sadece ilişkileri bozmakla kalmaz, fizyolojik etkiler migrenlere, kalp hastalıklarına ve enfeksiyonlara karşı direncinizi azaltabilir.

Depresyon;

İnsanlar inkar ediyor, çıldırıyor ve borçlarını dağıtıyor. Bu aşamalardan geçtikten sonra faturalar hala yüzlerine bakmaya devam ediyor. O zaman depresyon devreye girer. Borçla mücadele edenlerin, depresyondan muzdarip olma olasılığı iki kattan fazladır. Umutsuzluk, düşük benlik saygısı getirir. Daha da fazla borca yol açabilir, çünkü hastalar bazen kendilerini bir alışveriş çılgınlığı ya da başka bir zihinsel kaçışla tedavi ederek depresyonlarını rahatlatmaya çalışırlar. Tüm bu daha fazla borç, daha fazla depresyon ve umutsuzluk yol açar. Bu noktada, insanların acılarının borç veya borçtan kaynaklanıp kaynaklanmadığını umursamıyorlar. Sadece acının bitmesini istiyorlar.

Tedavi;

Borç ve akıl hastalığı hakkındaki iyi haber, tedavinin oldukça basit olabileceğidir. İlaca para harcamanıza ya da bir psikiyatrın koltuğunda vakit geçirmenize gerek yoktur. Sadece borçtan kurtulmalısın. söylemesi yapmaktan daha kolay tabi. Rahatsız edici bir borç düzeyine düşme sebebiniz ne olursa olsun, hedefleriniz harcamalarınızı azaltmak, alacaklılarınıza aylık ödemelerinizi arttırmak, faiz oranlarını azaltmak ve faturalarınızı belirli bir tarihte ödemek. Bir finansal deliğin kapanmaya başlaması, daha iyi hissetmenizi sağlayacak olumlu bir ilk adımdır.

Sonuç olarak;

2019’a 1 ay kaldı fakat yılın tamamının nasıl geçeceği belli oldu. İyi niyetli olarak çalışan sektörlere özellikle üretim yapan bütün sektörlere yardımcı olmak vatandaşlık görevidir. Önceki yazımda belirttiğim kara cuma veya muhteşem cuma günü gibi tüketim hastalığı yerine üretim yapıyor muyuz bunu düşünmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR